Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Eπιστολή ΙΣΠατρών: Κραυγαλέα μείωση στον προϋπολογισμό του 2015 για τη δημόσια υγεία

ΠΡΟΣ
Υπουργό Οικονομικών
Αναπλ Υπουργό Οικονομικών
Υπουργό Υγείας
Αναπλ Υπουργό Υγείας

Ιατρικός Σύλλογος ΠάτραςΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Βουλευτές των Ελλήνων
ΠΙΣ, Ιατρικοί Σύλλογοι
ΜΜΕ
ΜΕΛΗ 

Αξιότιμε Υπουργέ, 

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε για την προβλεπόμενη περαιτέρω μείωση των δαπανών υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη Νοσηλευτική περίθαλψη – που ήδη κινούνται σε πολύ οριακά επίπεδα για τις ανάγκες κάλυψης ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών – όπως αυτή προκύπτει από το καταρτισθέν σχέδιο προϋπολογισμού του 2015.

Στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, η πρόβλεψη για κάλυψη των παροχών ασθένειας, περιορίζεται στα 1,27 δις από 1,62 του τρέχοντος έτους, μείωση της τάξεως του 21,8%. 

Σε σχέση με την κρατική επιχορήγηση για τα νοσοκομεία προβλέπονται 1,118 δις σε σχέση με τα 1,450 δις του 2014, δηλαδή μείωση της τάξεως του 22,8%. 

Ερωτηματικό επίσης προκαλεί το εάν η κρατική επιχορήγηση των 92 εκατ ευρώ επαρκεί για τις ανάγκες του ΠΕΔΥ για δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όταν η εκτιμώμενη δαπάνη για τη λειτουργία των πολυϊατρείων και των κέντρων Υγείας, κυμαίνεται στα 150 εκατ. 

Εκ του θεσμικού ρόλου μας οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η συνεχιζόμενη πολιτική περιορισμού των δαπανών υγείας, χωρίς την αντίστοιχη υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών, επισύρει σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια υγεία, καθώς δυνητικά μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε αύξηση των δεικτών νοσηρότητας και θνησιμότητας του πληθυσμού, με αντίστοιχη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης. 

Απολύτως αναμενόμενη θεωρείται τελικά η εκτόξευση των ιδιωτικών δαπανών υγείας του πληθυσμού, σε βαθμό πολλαπλάσιο των περικοπών, λόγω της προβλεπόμενης υποβάθμισης και του κατακερματισμού της ΠΦΥ και της νοσηλευτικής περίθαλψης. 

Επιμένουμε επιτακτικά στο πάγιο αίτημα της αύξησης του προϋπολογισμού για την κάλυψη των αναγκών δημόσιας υγείας. 

Μετά τιμής

Η Πρόεδρος                Ο Αντιπρόεδρος              Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου       Γεώργιος Σκρουμπής       Γεώργιος Πατριαρχέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου