Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Αντιεμβολιαστικό κίνημα προκαλεί παρενέργειες


ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ - 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κάποιοι δεν θα διαβάσουν παρακάτω, αφού «ως πολίτες αυτής της καπιταλιστικής κοινωνίας, το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να μάθουμε την αλήθεια από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των οποίων χορηγοί αποτελούν μεγάλες εταιρείες». Ετσι ξεκινάει το κείμενο με τίτλο «Αυτισμός: Οι παρενέργειες των εμβολίων αποκαλύπτονται και σοκάρουν...», το οποίο παρουσιάζει «επιστημονικά τεκμηριωμένες» απόψεις σχετικά με τη συνωμοσία των φαρμακευτικών που σκορπάει τον αυτισμό και τον θάνατο, το οποίο έχει αναρτηθεί τελευταία από πολλά σάιτ και μπλογκ (π.χ. Εναλλακτική Δράση), ενώ διαμοιράζεται και μέσω Facebook. Το λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα» έχει βρει αξιοσημείωτη απήχηση στη χώρα μας, με τις πρώτες παρενέργειες να έχουν ήδη εμφανιστεί.


Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, για την περίοδο της γρίπης 2013-2014, οι νεκροί έφτασαν τους 145, σε σύνολο 579 από το 2009, ενώ 330 χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε σύνολο 927 από το 2009. Οι 255 εκ των 330 αυτών ασθενών (77,3%) είχαν υποκείμενο νόσημα, ωστόσο μόνο οι 20 είχαν εμβολιαστεί!


Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (2012), το 1/3 των Ελλήνων γονιών τηρεί επιφυλακτική στάση σε σχέση με τον εμβολιασμό, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2006 δεν ξεπερνούσε το 20%. Επιπλέον, καταγράφεται κατακόρυφη μείωση του αριθμού των παιδιών που κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου MMR για την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα. Το 2012 εμβολιάστηκε μόνο το 83%, με το αναγκαίο ποσοστό για την εξάλειψη της ιλαράς από τη χώρα να είναι το 95%. Το 2011 καταγράφηκε επιδημία ιλαράς στη χώρα, με 112 κρούσματα της ξεχασμένης νόσου μόνο στη Β. Ελλάδα.

Το MMR είναι το εμβόλιο που συγκεντρώνει τα περισσότερα πυρά, λόγω της φημολογούμενης σύνδεσής του με την εμφάνιση αυτισμού. Αυτή είναι και η συχνότερη αγωνία των γονιών που επισκέπτονται το ιατρείο του παιδιάτρου-λοιμωξιολόγου κ. Κωνσταντίνου Καρύδη. «Η εν λόγω μελέτη είχε βασιστεί σε 8 μόνο παιδιά», εξηγεί ο ίδιος στην «Κ». «Μεταγενέστερα, ένα πρώην μέλος της ομάδας αποκάλυψε ότι τα στοιχεία που έδωσαν ήταν ανακριβή και ότι ο επικεφαλής είχε χρηματοδοτηθεί από τρίτους. Το αγγλικό κράτος αφαίρεσε από τον συγγραφέα του άρθρου την άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος και τον κατηγόρησε για απάτη. Σήμερα έχει αποδειχθεί ότι ο αυτισμός έχει την ίδια συχνότητα μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων παιδιών».

Ωστόσο, κάποια γραπτά «επιμένουν». Λόγω της διακίνησης των ιδεών του αντιεμβολιαστικού λόμπι, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα ποσοστά των εμβολιασμών θα συρρικνωθούν περαιτέρω, με κίνδυνο την επανεμφάνιση ασθενειών όπως η ιλαρά, η ερυθρά, η παρωτίτιδα και η πολιομυελίτιδα. «Το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι τόσο ισχυρό, που πολλοί στις ΗΠΑ δεν εμβολιάστηκαν για ιλαρά και αυτό οδήγησε στην εμφάνιση 11 επιδημιών της ασθένειας τα τελευταία χρόνια», λέει ο κ. Καρύδης. (Οι ΗΠΑ είχαν χαρακτηριστεί «ελεύθερες από ιλαρά» το 2000.) Στη χώρα καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και έξαρση του κοκκύτη. Μόνο στο Λος Αντζελες το 2014 (έως τον Ιούνιο) έφτασαν στα νοσοκομεία 356 παιδιά με ανεξέλεγκτο βήχα από την ασθένεια. Ομως και στην Ευρώπη, όπως επισημαίνει ο κ. Καρύδης, «ένα εκατ. άτομα αρνούνται τη διενέργεια εμβολιασμών, οπότε νοσήματα που θα μπορούσαν κάλλιστα να προληφθούν προκαλούν ασθένεια, αναπηρία ή ακόμη και απώλεια ζωής».

Γιατί όμως ο κόσμος εμφανίζεται τόσο δύσπιστος απέναντι στα εμβόλια; «Ο μεγάλος αριθμός των εμβολίων που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια κάνει κάποιους να σκέφτονται ότι κάποια είναι περιττά ή κρύβουν εμπορική σκοπιμότητα. Η άγνοια ορισμένων για λοιμώδη νοσήματα τα οποία δεν βίωσαν οι ίδιοι, αλλά σήμερα προλαμβάνονται, τους στρέφει ευκολότατα κατά των εμβολίων, φοβούμενοι ανεπιθύμητες ενέργειές τους. Αλλοι δυσπιστούν από την επιβολή εμβολιασμών από τα κράτη που ενίοτε κάνουν κακούς χειρισμούς. Θυμηθείτε το 2009 στη χώρα μας όπου είχε ζητηθεί στην αρχική φάση της γρίπης Η1Ν1 η ενυπόγραφη αποδοχή της ευθύνης από τον εμβολιαζόμενο! Επιπλέον, ρόλο παίζει και η αστραπιαία διάδοση παραπληροφόρησης ή κακοδιατυπωμένης «είδησης» –το κακό νέο ελκύει πάντα περισσότερο– και η άποψη του γονέα που “μπορεί να βρει τα πάντα στο Διαδίκτυο”. Η αμφισβήτηση των εμβολίων είναι το τίμημα της επιτυχίας τους».


Ελλειψη γνώσης για τον εμβολιασμό
Τη δεκαετία του ’60 υπήρχαν εμβόλια για έξι μόνο νοσήματα: διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, φυματίωση και ευλογιά. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν προστέθηκαν εμβόλια για ακόμα επτά νοσήματα (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ηπατίτιδα Α και Β, ανεμοβλογιά, γρίπη), για πέντε παθογόνους μικροοργανισμούς, που μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα, σηψαιμία κ.ά. και για δύο ιούς (Rota, αίτιο γαστρεντερίτιδας και ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων). «Πράγματι, ο κόσμος έχει μπερδευτεί, γιατί ήταν πολλή η ύλη που έπρεπε να αφομοιώσει. Και όταν αναφερόμαστε στον κόσμο, συμπεριλαμβάνουμε και μεγάλη μερίδα του ιατρικού κόσμου», επισημαίνει στην «Κ» ο παιδίατρος-λοιμωξιολόγος κ. Κ. Καρύδης.


Οπως λέει, τα τελευταία 25 χρόνια κυκλοφόρησαν τόσο πολλά εμβόλια που πολλοί ιατροί που δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με τους εμβολιασμούς, αλλά και πολλοί φαρμακοποιοί και νοσηλευτές, δεν πρόφτασαν να εμβαθύνουν με επάρκεια, να εκπαιδευθούν. «Δεν γίνεται να έχουν άποψη όλοι οι επαγγελματίες υγείας για όλα τα νεότερα εμβόλια. Ομως είναι γνωστή η συνήθεια πολλών στον τόπο μας να απευθύνονται στους μη ειδικούς. Στην εποχή του Διαδικτύου, δε, η σύγχυση και η παραπληροφόρηση έχουν μεγεθυνθεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι πρέπει να ακολουθούν με συνέπεια και χωρίς εκπτώσεις το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. «Οι εμβολιασμοί αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στο πεδίο της δημόσιας υγείας», καταλήγει.

9 σχόλια:

 1. Ο ΙΔΙΟΣ ΕΧΕΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΘΕΙ?
  Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ Ο ΚΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΘΕΙ? ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝΕ....
  ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΤΕ ΚΑΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΤΙ, ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΚΑ, ΑΠΛΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.

  ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ? Ή ΟΤΙ ΠΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ?
  ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙΣ ΘΕΛΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΕΣ.
  ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΙΚΙΣΤΕΣ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥΣ.

  ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΣ ΙΑΤΡΟΣ (ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δημήτρης Παπαλάμπρου1 Δεκεμβρίου 2014 στις 11:50 π.μ.

   Στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ και από την ΕΛΛΣΤΑΤ βρίσκονται τα πιό επισημα στοιχεία τα οποία ίσως να υποτιμούν το πρόβλημα λόγω πιθανώς ανεπαρκούς καταγραφής, αλλά και αυτά είναι ενδεικτικά. Ασφαλώς χρειάζονται μελέτες, αλλά επιμένω και στην επιοινωνιακή πλευρά.
   Δημήτρης Παπαλάμπρου (επίσης εμβολιασμένος)

   Διαγραφή
  2. Σας συγχαίρω που είσαστε εμβολιασμένος.Για όλα τα υπόλοιπα ουδέν σχόλιο.Άλλωστε, εσείς γνωρίζετε τα πάντα, και ειδικά την εμβολιαστική μου κατάσταση.Κ.Καρύδης

   Διαγραφή
  3. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΥΡΙΕ ΚΑΡΥΔΗ ,ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ.
   Ο ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΠΙΟ ΠΑΛΙΑ ΡΩΤΑΓΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΑΤΟΥΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΑΝ ΕΧΕΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΘΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΜΑΣΑΓΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΟΤΑΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΙΛΑΓΕ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ.
   ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΟΦΕΡΉ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΎ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΗΓΗΘΟΥΝ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΊΑΣ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΙΘΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΜΜΕΣΑ.
   ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.

   Διαγραφή
  4. ΠΡΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: Μάλλον επιπόλαια και χωρίς σύνεση έγραψες το πρώτο σχόλιό σου. Εσύ περιμένεις από τους υπουργούς και τον κάθε πατούλη-που τους ανακηρύττεις σε κεφάλια, όταν λες «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι»- να πείσουν το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται στα δημόσια νοσοκομεία να εμβολιαστεί? Αυτοί φταίνε που μόνον ένας στους 25 εμβολιάστηκε πέρσι? Μην τους κάνουμε και θεούς! Εμείς οι γιατροί φταίμε. Στην Αφρική είμαστε που ο κόσμος πείθεται για να εμβολιαστεί στους δρόμους? Να είσαι εύστοχος άλλη φορά,όπως εύστοχος είναι στη συνέντευξή του ο κ. Καρύδης. Αν είχες βάλει τα στοιχεία σου, θα έβλεπες τώρα και τα δικά μου

   Διαγραφή
 2. Για την αντιμετώπιση του αντιεμβολιαστικού κινήματος χρειάζονται πέρα από την θεωρία και οι πρακτικές λύσεις. Απάντηση με στοιχεία από ΜΗ ιατρικές πηγές για την διαστρέβλωση της πραγματικότητας και της ανεπαρκούς η ανύπαρκτης τεκμηρίωσης των απόψεων των αντιεμβολιαστών. Η περίπτωση Wakefield είναι ένα καλό παράδειγμα. Επίσης η παράθεση πραγματικών στοιχείων oπως πχ τα στοιχεία της ΕΛΛΣΤΑΤ για τον αριθμό των γυναικών που νοσούν, χειρουργούνται ή πεθαίνουν στην Ελλάδα κάθε χρόνο από τον HPV. Οι φωτογραφίες επωνύμων θυμάτων της πολιομυελίτιδας ή των θαλάμων με τους σιδηρούς πνεύμονες χτυπάνε ακριβώς στο επικοινωνιακό πεδίο, όπου η επιστήμη υστερεί έναντι των πτυχιούχων του διαδικτύου. Η διαφήμιση δε εμβολίων στην τηλεόραση μάλλον προάγει συζητήσεις περί διαπλοκής παρά την χρησιμότητα του εμβολιασμού. Πρέπει να προλάβουμε πριν το αντιεμβολιαστικό κίνημα ηττηθεί από την επανεμφάνιση νόσων και της ύπαρξης αθώων θυμάτων. Τέλος ας αποφευχθεί στον ιατρικό κόσμο η πανεπιστημοσύνη από τους μη έχοντες τους εμβολιασμούς στην καθημερινή τους πρακτική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ηρεμείστε κύριοι. Πρόκειται για ένα άρθρο μιας εφημερίδας με κάποια σχόλια ενός γιατρού. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Τέτοια άρθρα γράφονται κατά περιόδους σε εφημερίδες και στοχεύουν σε κάλυψη ύλης, σε επαγγελματική υποχρέωση του δημοσιογράφου και σε προβολή του γιατρού ( που συνήθως είναι γνωστός του δημοσιογράφου).
  Το πρόβλημα των εμβολίων δεν λύνεται με τέτοια άρθρα. Τα εμβόλια ούτε άριστα είναι ούτε καταστροφικά είναι. Όλα έχουν τα υπέρ και τα κατά. Φυσικά και δεν καταδικάζουμε κάποιες ενέργειες (των γονέων πχ) από ένα κακόηθες άρθρο όπου χρηματίσθηκαν οι γιατροί. Διαφωνώ με τον κ. Καρύδη ότι όλοι οι γονείς συζητούν για το MMR και τον αυτισμό. Μάλλον ελάχιστοι είναι αυτοί που το αναφέρουν.
  Όσον αφορά την περιβόητη γρίπη, που πολλοί την έχουν κάνει επάγγελμα. Αγνοούν το φιάσκο με την "πανδημία", αγνοούν τα εκατομμύρια εμβόλια που πετάχθηκαν, αγνοούν τις νευρολογικές επιπλοκές (επίσημα ανακοινωμένες), αγνοούν τις μυοκαρδιοπάθειες, αγνοούν τους πρόσφατους θανάτους (19 παρακαλώ) στην Ιταλία μετά λήψη συγκεκριμένου αντιγριπικού εμβολίου, κλπκλπ. Λένε ότι δεν ευθύνεται το εμβόλιο αλλά οι υποκείμενες καταστάσεις του ασθενούς. Και ποιος μας λέει ότι οι θάνατοι από γρίπη οφείλονται στη γρίπη και όχι στις υποκείμενες καταστάσεις; Γιατροί στις ΗΠΑ (και είναι πολλοί) δημοσιεύουν ότι το εμβόλιο της γρίπης είναι η μεγαλύτερη μπίζνα όλων των εποχών. Από 6 μηνών και πάνω μέχρι πότε;; ισοβίως, κάθε χρόνο ένα εμβόλιο. Για φανταστείτε το. Όλος ο πληθυσμός. Όταν σε σοβαρές μελέτες το εμβόλιο έχει μέτριότατη αποτελεσματικότητα και όταν αμφισβητείται και η προστασία και από καρδιαγγειακά επεισόδια. Με σοβαρές μελέτες παρακαλώ.
  Τώρα για τον HPV. Είναι δυνατόν να μιλάμε για παράθεση στοιχείων, ειδικά στην Ελλάδα; Όποιο σοβαρό βιβλίο εργασία η ανασκόπηση διαβάσει κανείς θα δει ότι αυτό που προστατεύουμε με το εμβόλιο είναι μικρότερο του 1% των γυναικών (παγκοσμίως). Όποιον σοβαρό γυναικολόγο ή λοιμωξιολόγο ρωτήσετε που να έχει πλήρη γνώση του θέματος (και να μην επηρεάζεται από εταιρείες), αυτό θα σας πεί.
  Αν πάμε στο άλλο περίφημο εμβόλιο, το πνευμονιοκοκκικό, θα δούμε ότι ούτε το παλιό 23δύναμο έκανε τίποτε ούτε (πολύ περισσότερο) το καινούριο και πανάκριβο 13δύναμο επηρέασε τις πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις στον βαθμό που περίμενε κανείς. Αντίθετα, δημιούργησε πληθώρα προβλημάτων.
  Με όλα τα παραπάνω δεν θέλω να πω ότι τα εμβόλια είναι άχρηστα. ΄'Ομως μην πάμε και στην υπερβολή. Υπάρχουν εμβόλια που έδωσαν πολλά στον κόσμο. Υπάρχουν όμως και εμβόλια που έδωσαν πολλά στις εταιρείες (και στους γιατρούς). Μήπως έχουμε φτάσει σε υπερπαραγωγή εμβολίων; Για κάθε νόσο και ... θα πρέπει να κάνουμε και μια ένεση; Μήπως είναι υπερβολή;
  Όπως κ. Καρύδη νομίζω ότι ήταν υπερβολή να αναδημοσιεύσετε τις δηλώσεις σας εδώ. Ευρείας κυκλοφορίας η Καθημερινή, έφτανε. Η υπερέκθεση δεν ωφελεί. Με όλη την εκτίμηση και τον σεβασμό που σας έχω.
  Όχι απόρριψη λοιπόν των εμβολίων, όχι όμως και σφοδρός εναγκαλισμός. Το βλέμμα στον παιδί, στον λήπτη και όχι στην εταιρεία και στο δικό μας συμφέρον.
  Αυτά από έναν εμβολιαστή και ΟΧΙ αντιεμβολιαστή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Απάντηση στο ανώνυμο σχόλιο της 6/6/2014,ώρα 1:12΄. Διακρίνω αμφιθυμική συμπεριφορά, δηλαδή: Από τη μια γράφετε «Με όλη την εκτίμηση και τον σεβασμό που σας έχω» και από την άλλη εκπέμπετε αναίτια λασπολογία και ανακρίβειες (προβολή ιατρού, αναδημοσίευση, γνωστός δημοσιογράφου, υπερέκθεση κλπ). Να ξέρετε δύο πράγματα: H δημοσιογράφος, που δεν τη γνώριζα, αλλά είχε βρει αντίστοιχου περιεχομένου κείμενά μου κι έτσι μου τηλεφώνησε, πήρε από μένα γραπτές απαντήσεις σε word στις ερωτήσεις που μου έκανε, έκανε επιλογή και στη συνέχεια αποδείχτηκε σοβαροτάτη, γιατί μου έστειλε,όπως είχα ζητήσει, να δω το κείμενό της πριν το δημοσιεύσει.Επειδή πιεζόταν χρονικά,παρά τις 2 μικροατέλειες που εντόπισα,είπα το ΟΚ.Εσείς έτσι κάνετε με τους δημοσιογράφους; Εμένα η κυρία με τίμησε, όπως και τa blogs που το αναδημοσίευσαν κατά την από ετών συνήθειά τους.Τώρα τι σας ξανατσίμπησε, βρείτε το.Γνωστοί σας, δάσκαλοί μου και συνάδελφοί μου, μου έδωσαν συγχαρητήρια. Εγώ πολύ απλά είπα,όχι σε μένα,αλλά στη δημοσιογράφο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ κ.Λ.Γιάνναρου. Εσείς επιλέξατε την ανωνυμία.Αν το σχόλιό σας ήταν ΕΠΩΝΥΜΟ,θα απαντούσα λέξη προς λέξη σε όλα όσα γράψατε. Τίποτε περαιτέρω προς ΑΝΩΝΥΜΟΝ! Ευχαριστώ το Μedispin για τη φιλοξενία του μακρού σχολίου μου,ακόμη και για τη φιλοξενία του ανώνυμου σχολίου του «φίλου» μου. Κων/νος Καρύδης, Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, Αθήνα,KKarydis@otenet.gr

   Διαγραφή
 4. Αγαπητέ ανώνυμε που βγαίνετε με το θράσος της ανωνυμίας για να τοποθετηθείτε σε πολύ σοβαρά θέματα που αφορούν την δημόσια υγεία και πολύ περισσότερο ακόμα την υγεία των παιδιών.
  Επί της ουσίας ΔΕΝ έχουν καμία αξία τα γραφόμενά σας και δεν πείθουν κανένα, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν είναι αοριστολογίες επενδεδυμένες με τον μανδύα της γενικολογίας και της απαξίωσης του συναδέλφου κ. Καρύδη, με εμπαθή μάλιστα τρόπο και μέσα από λασπολογίες.
  Η γνώμη σας για το τι έχουν προσφέρει στην υγεία τα εμβόλια ίσως να είχε κάποια αξία αν ήταν επώνυμη, είχε βιβλιογραφικές αναφορές και επιδημιολογικά στοιχεία που να στηρίζουν τα γραφόμενά σας όσον αφορά τις πέρα ως πέρα ανακρίβειες για την επιδημιολογία του πνευμονιοκόκκου, του HPV κλπ.

  Υπογράφετε ως "εμβολιαστής" ενώ έχετε εν τω μεταξύ απαξιώσει παντελώς τα εμβόλια και χρησιμοποιείτε ως δούρειο ίππο και για λόγους εντυπωσιασμού την τελευταία σας πρόταση.

  Ελπίζουμε ότι ο κάθε νοήμων νους που θα διαβάσει τα σχόλιά σας εύκολα θα αντιληφθεί την σκοπιμότητα των γραφομένων σας!

  Κώστας Νταλούκας Παιδίατρος
  Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής

  ΑπάντησηΔιαγραφή