Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

ΠΙΣ: Ο υπουργός Υγείας “αδειάζει” ενώπιον των γιατρών τον αναπληρωτή υπουργό



IATRONET

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι για τη νομοθετική απόπειρα του αναπληρωτή υπουργού Λεωνίδα Γρηγοράκου για τις ιατρικές εταιρείες, δεν υπάρχει προηγούμενη συμφωνία με τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Σε πλήρες “άδειασμα” του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, προέβη ο κ. Βορίδης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την Τετάρτη με το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι για τη νομοθετική απόπειρα του αναπληρωτή υπουργού Λεωνίδα Γρηγοράκου για τις ιατρικές εταιρείες, δεν υπάρχει προηγούμενη συμφωνία με τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Υπογράμμισε, δε, ότι η απόπειρα αυτή δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του αναπληρωτή υπουργού!

Ο κ. Βορίδης φέρεται να δήλωσε στους γιατρούς ότι για το θέμα αυτό θα διεξαχθεί διάλογος, στον χρόνο που θα καθοριστεί, με κυρίαρχο τον ρόλο του ΠΙΣ και του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος, οι αντιπρόεδροι Γιάννης Μπασκόζος και Γρηγόρης Ροκαδάκης, ο γενικός γραμματέας Κώστας Αλεξανδρόπουλος και τα μέλη Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος, Δημήτρης Βαρνάβας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος και Χρήστος Παπάζογλου.

Αντίθεση

Ο κ. Βλασταράκος εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του ΠΙΣ στη νομοθετική απόπειρα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και για λόγους διαδικασίας και για λόγους ουσίας.

Τόνισε στον υπουργό ότι η οργάνωση και η λειτουργία των ιατρικών εταιρειών, όπως προωθείται, εκφράζει παρωχημένες αντιλήψεις και σκοπιμότητες έξω από την σύγχρονη πραγματικότητα.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι πρέπει να αναζητούνται και να προωθούνται σύγχρονες απόψεις για την οργάνωση και την λειτουργία των ιατρικών εταιρειών.
Η συζήτηση αυτή, όμως, πρέπει να γίνει κυρίαρχα με τους θεσμικούς φορείς της πολιτείας όπως είναι ο ΠΙΣ και το ΚΕΣΥ.
Υποκατάσταση

Δεν μπορεί – είπε – ούτε ο ρόλος του ΠΙΣ να υποκατασταθεί, τη στιγμή που είναι αναγνωρισμένος εκπρόσωπος και στις Ευρωπαϊκές Ιατρικές Οργανώσεις, Union Europeenne Des Medecins Specialistes (UEMS) και Comite Permanent Des Medicins Europeens (CPME) και όταν μέσω του ΠΙΣ διαπιστεύονται οι εντεταλμένοι εκπρόσωποι των Ιατρικών Εταιρειών και των Ιατρικών Ενώσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, η προώθηση της νομοθεσίας περί ΠΙΣ και Ιατρικών Συλλόγων, την οποία ο Σύλλογος έχει υποβάλει στο υπουργείο Υγείας εδώ και αρκετό καιρό, βρίσκεται για νομοτεχνική επεξεργασία στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να εισαχθεί στη Βουλή για να νομοθετηθεί.

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου