Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Επίσχεση παροχής υπηρεσιών των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ κλινικών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών


Δελτίο Τύπου

Αθήνα 25/11/2014

Θέμα: Επίσχεση παροχής υπηρεσιών των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ κλινικών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών

Παρά το γεγονός ότι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο υπομονής, ο ΕΟΠΥΥ απέτυχε να τιμήσει τις στοιχειώδεις οικονομικές του υποχρεώσεις τόσο στους κλινικούς – κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς όσο και στα συμβεβλημένα εργαστήρια. Στηρίξαμε και στηρίζουμε την Ελληνική Κοινωνία με άτοκη χρηματοδότηση τα τελευταία τρία χρόνια. Μετά από συνεχή “κουρέματα” για υπηρεσίες που έχει αγοράσει, συνεχίζει να οφείλει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους γιατρούς με τη νέα γενιά ληξιπρόθεσμων που δημιουργεί.

Συνεχίζει και οφείλει:

το 10 % όλων όσων έχουν πληρωθεί, ήτοι επισκέψεων και πράξεων απο 1/1/2012
4 μήνες του 2013 σε πράξεις (9ος-10ος-11ος-12ος) και
3 μήνες του 2014 σε πράξεις (4ος-5ος-6ος).

Σαν να μην έφτανε αυτό ο ΕΟΠΥΥ παρουσίασε προσχέδιο νέας σύμβασης η οποία ουδέποτε συζητήθηκε με τους συμβεβλημένους ιατρούς παρά τις δεσμεύσεις του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργού Υγείας για διάλογο. Το συγκεκριμένο προσχέδιο σύμβασης κρίνεται απαράδεκτο στο σύνολό του και ΜΟΝΟ ως ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΟ και λεόντειο μπορεί να χαρακτηρισθεί, περιέχει μόνο υποχρεώσεις από πλευράς ιατρών χωρίς απολύτως καμία υποχρέωση από πλευράς ΕΟΠΥΥ. Αποτελεί ΠΡΟΣΒΟΛΗ για τους συμβεβλημένους ιατρούς που επί 3 έτη στήριξαν και στηρίζουν το ΣΥΝΟΛΟ της ΠΦΥ, ιδιαίτερα μετά την διάλυση των δομών του πρώην ΙΚΑ. Ο γιατρός, ως δεύτερο συμβαλλόμενο μέλος, έχει μόνον υποχρεώσεις και κανένα δικαίωμα ή ρήτρα, ούτε καν αυτά της αμοιβής της εργασίας του (πόσο και πότε ή αν θα πληρώνεται η ιατρική επίσκεψη και πράξη).

Πιο συγκεκριμένα:

Δεν προκαθορίζεται ο αριθμός των επισκέψεων, ιδιαίτερα μετά την είσοδο στον ΕΟΠΥΥ νέων συναδέλφων, ενώ στο 6/μηνο, ανάλογα με το επίπεδο του πενιχρού κλειστού προϋπολογισμού, δίνεται η δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ να μειώσει την αξία της ιατρικής επίσκεψης απο τα 6,5 καθαρά που είναι σήμερα.

Το κοστολόγιο για την αξιολόγηση των υπηρεσιών που θα παρέχουμε βαρύνει μόνον εμάς, ενώ υπάρχουν πολλές ασάφειες γύρω από την τήρηση του ειδικού μητρώου-ηλεκτρονικού αρχείου, το ωράριο και την αμοιβή των γιατρών σε σχέση μ΄αυτό, καθώς και στις κατ’ οίκων επισκέψεις.

Με αυστηρό ύφος υποχρεώνει όλους τους συμβεβλημένους γιατρούς να παρέχουν οποιαδήποτε διευκρίνιση ή στοιχείο τους ζητηθεί εντός 5 ημερών. Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει όσα έχει και όταν έχει !

Ήδη ο ΕΟΠΥΥ έχει αρχίσει να εφαρμόζει εκπτωτικά τιμολόγια (μείωση 40% στην τιμή των ιατρικών πράξεων σε περίπτωση αυτοπαραπομπής), γεγονός που προδικάζει και την ανάλογη τύχη των ιατρικών επισκέψεων.

Πίσω δε από την αναφερόμενη λέξη «κριτήρια», προφανώς κρύβεται η ρουσφετολογική πρόθεση του ΕΟΠΥΥ.

Κατόπιν όλων αυτών καλούμε τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ κλινικούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον οργανισμό από 8/12/2014 – 12/12/2014 οπότε και θα επανεξετάσουμε τη στάση μας. Καλούμε τους ιατρούς να μην υπογράψουν το ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ κείμενο της νέας σύμβασης.

Ζητούμε:
  • ΑΜΕΣΗ αποπληρωμή ΟΛΩΝ των οφειλόμενων, ότι εκτελείται πρέπει να αμείβεται χωρίς νέα κουρέματα
  • Επαναφορά του ισχύοντος κρατικού τιμολογίου στην αξία της ιατρικής επίσκεψης (20 ευρώ)
  • Αύξηση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για την ΠΦΥ στο 15% του συνολικού προϋπολογισμού
  • Απόσυρση του ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥ κειμένου της νέας σύμβασης και διάλογο από μηδενική βάση.
  • Συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ συμβεβλημένων και ΕΟΠΥΥ
  • Διάλογο και ΑΜΕΣΗ συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ
Για το ΔΣ της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ

Ο Πρόεδρος               Ο Γεν. Γραμμ.
Ελευθερίου Γεώργιος  Παπασιδέρης Χρήστος

2 σχόλια:

  1. Ξεκινάει μια κινητικότητα κάτι που έπρεπε να θιγετε απο καιρό κατι με τον ΕΟΠΥΥ κάτι με τις ιεε στο τέλος θα δώσουν κάτι για τις γιορτές κ ξανά απο την αρχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οταν σας λεγαν να μη συμβληθειτε, τρεχατε αλαφιασμενοι ναυπογραψετε. Τωρα θελετε να σας λυπηθουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή