Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Αντίθετοι οι γιατροί στο νομοσχέδιο Γρηγοράκου για τις Ιατρικές Εταιρείες

IATRONET. Ο ΠΙΣ θεωρεί ότι το νομοσχέδιο ακυρώνει θεσμούς και λειτουργίες, καταστρατηγεί τη δημοκρατική αντίληψη περί διαλόγου και προσπαθεί να επανεισαγάγει παλαιές παρωχημένες αντιλήψεις όσον αφορά την οργάνωση των Ιατρικών Εταιρειών.


“Όχι” στο νομοσχέδιο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για τις ιατρικές εταιρείες, λένε οι μεγάλοι ιατρικοί σύλλογοι.

Το θέμα εξετάστηκε την Τετάρτη, σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), που συγκάλεσε ο πρόεδρός του Μιχάλης Βλασταράκος (φωτό αριστερά).

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΠΙΣ (φωτό μέσο) και η Σταμάτα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και πρόεδρος του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΠΙΣ.


Το διοικητικό συμβούλιο έχοντας διευρυμένη συμμετοχή, αποφάσισε τα εξής:

Εξέφρασε την ομόφωνη αντίθεσή του στη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία του κ. Γρηγοράκου, η οποία και ως προς την διαδικασία εισαγωγής της, αλλά και ως προς την ουσία του περιεχομένου της, ακυρώνει θεσμούς και λειτουργίες, καταστρατηγεί τη δημοκρατική αντίληψη περί διαλόγου και προσπαθεί να επανεισαγάγει παλαιές παρωχημένες αντιλήψεις όσον αφορά την οργάνωση των Ιατρικών Εταιρειών.

Ο ΠΙΣ, μετά την απόσυρση του εν λόγω σχεδίου νόμου, ζητεί να ξεκινήσει ο σχετικός διάλογος με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Πολιτείας, (ΚΕΣΥ, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ιατρικές Σχολές, θεσμικοί εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου), αλλά και την Ιατρική κοινότητα.
Σκοπιμότητες

Θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για την οργάνωση των Ιατρικών Εταιρειών σε σύγχρονη βάση και όχι στην βάση αντιλήψεων του παρελθόντος, ενώ εκτιμά επίσης ότι η ουσία του περιεχομένου της πρωτοβουλίας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας βρίσκεται στη βάση της εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων και της συνεχιζόμενης λειτουργίας ενός καταδικασμένου στη συνείδηση της ιατρικής κοινότητας και της κοινωνίας πελατειακού και ρουσφετολογικού συστήματος.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αγνοεί απολύτως τις καταστατικές διατάξεις των επισήμων ευρωπαϊκών ιατρικών οργανώσεων στις οποίες συμμετέχει ο ΠΙΣ ως Εθνικός Ιατρικός Σύλλογος της Ελλάδας και ιατρικός φορέας αρμόδιος για την εκπαίδευση και λειτουργία της ιατρικής κοινότητας στην Union Europeenne Des Medecins Specialistes (UEMS) και στην Comite Permanent Des Medicins Europeens (CPME) - οργανώσεις στις οποίες εκπροσωπούνται περίπου 1.500.000 Ευρωπαίοι ιατροί.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει να γνωρίζει ότι οι συγκεκριμένοι διεθνείς ιατρικοί οργανισμοί αποδέχονται στα διαρκή Ευρωπαϊκά Ιατρικά Φόρα τη συμμετοχή, ως μέλους από τη χώρα μας, μιας ιατρικής επαγγελματικής ένωσης ή επί ελλείψει αυτής, μιας επιστημονικής ιατρικής ένωσης, ανά ειδικότητα η οποία διαπιστεύεται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Το ίδιο, αντιστοίχως, ισχύει και για τις άλλες χώρες οι οποίες εκπροσωπούνται από τους Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους τους.

Προβλήματα

Είναι γνωστό σε όλους ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα που αφορούν τον τομέα της υγείας στη χώρα μας και πιστεύουμε ότι οι προτεραιότητες των πρωτοβουλιών της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας πρέπει να κατευθύνονται:

Στην ενδυνάμωση της λειτουργίας των Νοσοκομείων, με στελέχωση που να ανταποκρίνεται στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας και στην εύρυθμη λειτουργία τους.

Στη στελέχωση της διαλυμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την ενίσχυση της παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες μέσω του ΕΟΠΥΥ, τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ μέσα από τις συμβατικές του υποχρεώσεις αλλά και σύμφωνα με τον σκοπό της λειτουργίας του.

Στην αντιμετώπιση συνολικά της περίθαλψης του λαού, η οποία δοκιμάζεται και βρίσκεται στο στόχαστρο περικοπών δαπανών με οριζόντιο τρόπο, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχουν ενδείξεις για έναν σύγχρονο εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου