Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Στο β΄εξάμηνο του 2015 θα ανασάνει η Υγεία - Όλα συνδεδεμένα με τη διαπραγμάτευσηΣτο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αναμένει ο χώρος της Υγείας να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επομένως να ανασάνει, καθώς τα πάντα πλέον είναι απόλυτα συνδεδεμένα με την πορεία της διαπραγμάτευσης, η οποία θα συζητηθεί σήμερα στο Eurogroup.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Και μπορεί τα κυβερνητικά χαμόγελα να κάνουν δειλά την εμφάνισή τους, εκτιμώντας ότι σήμερα ενδεχομένως να έχουμε μια θετική εξέλιξη στο αίτημά μας για παράταση της δανειακής σύμβασης για έξι μήνες –αποτυπώθηκε άλλωστε εύγλωττα (όσοι τον είδαμε από κοντά) και στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη την Πέμπτη το βράδυ, ο οποίος παρακολούθησε με περισσή χαρά τις «Ευτυχισμένες Ημέρες» του Μπέκετ– ωστόσο ο τομέας της Υγείας είναι βέβαιο ότι δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή.

Και αυτό διότι η Υγεία και όσοι την υπηρετούν έχουν δεινοπαθήσει τα τελευταία χρόνια με τη δραματική υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, η οποία παραπέμπει σε τριτοκοσμικές καταστάσεις και δεν αναλογεί στην εικόνα μιας πολιτισμένης και προηγμένης ευρωπαϊκής χώρας.

Οι δαπάνες υγείας είναι γνωστό ότι πρέπει να αυξηθούν όχι μόνο για το καλό του συστήματος, αλλά για το καλό πρωτίστως των ασθενών. Οι πολίτες, οι γιατροί αλλά και οι Σύλλογοι των Ασθενών φωνάζουν εδώ και χρόνια, καθώς οι δαπάνες υγείας έχουν κατρακυλήσει στο 4,5% του ΑΕΠ, την ώρα που ακόμη και το 6% του ΑΕΠ θεωρείται επικίνδυνο.

Και όπως αποτυπώθηκαν πριν μερικές ημέρες από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΕΙΝΑΠ και του ΙΣΑ τη φετινή χρονιά, οι συνολικές δαπάνες υγείας θα διαμορφωθούν ως εξής: 4,5 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, 5,5 δισ. από τις εισφορές των εργαζομένων στα ταμεία και 5,5 δισ. θα είναι οι άμεσες πληρωμές των ίδιων των ασθενών.

«Οποιαδήποτε αύξηση στον προϋπολογισμό για τις δαπάνες υγείας εξαρτάται απόλυτα από τις διαπραγματεύσεις», είπε ο αναπληρωτής υπουργός για να παραπέμψει οποιαδήποτε πιθανή αναθεώρηση του προϋπολογισμού στο δεύτερο εξάμηνο του 2015. Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως τα θέλουμε και όπως τα σχεδιάζουμε. Ωστόσο, ο χώρος της Υγείας, της Πρόνοιας και της Περίθαλψης επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί με προτεραιότητα, αφού αποδεδειγμένα υποφέρει.

Έτσι και οι προσλήψεις, όπως όλα δείχνουν, μάλλον παραπέμπονται για λίγο πιο πίσω, καίτοι οι ανάγκες πιέζουν και όλοι οι τομείς διψούν για τόνωση με ανθρώπινο δυναμικό. Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός, στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του ΙΣΑ και της ΕΙΝΑΠ, ανέφερε ότι από τα δημόσια νοσοκομεία λείπουν σήμερα 15.000 άτομα μη ιατρικό προσωπικό (δηλαδή κυρίως νοσηλεύτριες, επιστήμονες και διοικητικοί υπάλληλοι), 5.000 γιατροί και 1.800 άτομα για την ψυχική υγεία.

Πάντως, 1.000 γιατροί συνολικά, δηλαδή 700 διαφόρων ειδικοτήτων και 300 επικουρικοί, αναμένεται να προσληφθούν άμεσα, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο υπουργός πάντως να σημειώσουμε ότι κατά την διάρκεια της τελετής της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Πανελληνίας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) την Τετάρτη, υποσχέθηκε την πρόσληψη 80 φαρμακοποιών προκειμένου να στελεχώσουν τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ,

Στην εκδήλωση, η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ Δέσποινα Μακριδάκη κατέθεσε δραματικά στοιχεία αναφορικά με τον κλάδο, Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, τα φαρμακεία 25 νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας παραμένουν χωρίς φαρμακοποιό, τα φαρμακεία 45 νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας λειτουργούν με 1 φαρμακοποιό και τα φαρμακεία 25-27 νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας λειτουργούν με 2-6 φαρμακοποιούς, όταν τα αντίστοιχα νούμερα στην Ευρώπη μιλούν για 1 φαρμακοποιό ανά 50-80 κλίνες. 

Ένα άλλο θέμα που επείγει ιδιαίτερα είναι και οι προσλήψεις στις ΜΕΘ, καθώς 150 περίπου κλίνες παραμένουν ανενεργές, αφού δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό για να τις λειτουργήσει. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, ωστόσο, σε συνάντηση που είχε πριν μερικές ημέρες με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, ανέφερε ότι η σχετική προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων από εξειδικευόμενους γιατρούς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκεται στην τελική ευθεία.

«Όσες προσλήψεις καταφέρουμε να έχουμε ως Υπουργείο, πρέπει να είναι στοχευμένες προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των νοσοκομείων», τόνισε με έμφαση χθες ο υπουργός Υγείας, στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των Ογκολογικών και άλλων νοσοκομείων που εκτελούν ογκολογικές υπηρεσίες.

4 σχόλια:

 1. ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΜΟΝΟ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΚΡΑΤΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΟΙ ΓΙΑ ΣΑΣ. ΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μην ξεχνάτε κύριοι του δημοσιεύματος πως αν πάρουμε την παράταση σήμερα, η κύρια διαπραγμάτευση θα μείνει για το β' εξάμηνο του 2015. Οπότε να περιμένουμε την ανάσα για αξιοπρέπεια από το α' εξάμηνο του 2016 και μετά? Πολιτηκάντηδες και δημοσιογραφία στο απώγειο της προπαγάνδας τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΟΥΤΕ ΣΕ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝΘΑ ΑΝΑΣΑΝΕΙ Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΓΙΑΤΙ,ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΤΩΡΙΝΟΙ.ΟΣΟ ΜΟΥ ΔΙΑΤΗΡΕΙΣ ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΣΟΒΕΖΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΛΥΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ,ΟΣΟ ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ ΧΡΗΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΠΟΥ ΠΑΕΙ,ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ.ΟΤΑΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΠΑΝΤΟΥ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΜΙΛΑΤΕ.ΤΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΠΑΤΑΞΕΙ???ΜΗΝ ΤΑ ΒΑΖΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ.Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΤΡΙΑ ΤΕΡΜΙΝΑ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ, κύριοι σας βαρεθήκαμε, πάρτε το είδηση και πάρτε τις αποφάσεις σας εδώ καί τώρα.όποιες και αν είναι αυτές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή