Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Το δράμα των καρκινοπαθών για ένα φάρμακο! Τι θα κάνει ο Κουρουμπλής


Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου
health report.gr

Λύση στο χρόνιο πλέον πρόβλημα της ταλαιπωρίας των καρκινοπαθών για την ανεύρεση των φαρμάκων τους στα δημόσια νοσοκομεία, αναζητά η ηγεσία του υπουργείου υγείας.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην οδό Αριστοτέλους παρουσία του Παναγιώτη Κουρουμπλή και του Γενικού Γραμματέα Γιάννη Μπασκόζου, εκπροσώπων των ογκολογικών τμημάτων των νοσοκομείων από όλη τη χώρα, διοικητών, νοσοκομειακών φαρμακοποιών καθώς και εκπροσώπων της ελληνικής εταιρείας παθολόγων ογκολόγων Ελλάδος, τέθηκε λεπτομερώς το ζήτημα της δυσκολίας ανεύρεσης φαρμάκων κατά του καρκίνου από τους ασθενείς.

Είναι γνωστό άλλωστε πως εδώ και καιρό οι καρκινοπαθείς για να λάβουν τη θεραπεία τους πρέπει να πηγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις δεν βρίσκουν τα φάρμακα τους επειδή πολύ συχνά οι διοικήσεις δεν τα προμηθεύονται προκειμένου να μην αυξηθεί η δαπάνη.

Συνέπεια είναι να αναγκάζονται να γυρίζουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο μέχρι να το εντοπίσουν. Διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα που ταλαιπωρεί τους ασθενείς που ούτως ή άλλως παλεύουν για να ζήσουν.

Γολογοθάς τα φάρμακα για τα παιδιά με καρκίνο

Καθημερινά όμως βασανίζονται και οι γονείς των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο καθώς τα περισσότερα ογκολογικά φάρμακα που χρειάζονται τα παιδιά για να ζήσουν, δεν περιλαμβάνουν όλες τις μορφές καρκίνου. Έτσι απαιτούνται σκευάσματα που στις ενδείξεις τους δεν αναγράφουν όλες τις μορφές της νόσου.

Γι αυτό και χρειάζεται ειδική έγκριση από τις αρμόδιες αρχές για να χορηγηθούν. Μια διαδικασία που είναι τυπική που όμως για να δοθεί από τον ΕΟΦ και άλλες υπηρεσίες, οι γονείς περνούν έναν Γολγοθά.
Ο υπουργός υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής άκουσε με προσοχή τα αιτήματα όλων των παραγόντων του ΕΣΥ που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του καρκίνου και δεσμεύτηκε πως θα επιχειρήσει να βρει λύση.

Στο μικροσκόπιο οι εφημερίες

Στο μεταξύ επί τάπητος θα τεθούν και οι εφημερίες των ογκολογικών νοσοκομείων και των ογκολογικών τμημάτων ώστε να σχεδιαστούν από την αρχή.
Έχει διαπιστωθεί άλλωστε πως το σημερινό σύστημα μόνο προβλήματα δημιουργεί στους καρκινοπαθείς. Και αυτό επειδή τα περισσότερα κρεβάτια στα δημόσια νοσοκομεία καλύπτονται κατά τη διάρκεια των εφημεριών από ασθενείς τελικού σταδίου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν νέες περιπτώσεις της ασθένειας. Εξάλλου ειδικά κέντρα για τη νοσηλεία ασθενών που βρίσκονται λίγο πριν το τέλος της ζωής τους δεν υπάρχουν…ούτε για δείγμα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου