Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Υπέρβαση 18 εκατομμύρια ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη Ιανουαρίου




HEALTH VIEW. «Συναγερμός» σήμανε στον ΕΟΠΠΥ μετά την υπέρβαση κατά 18 εκατ. ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης τον Ιανουάριο του 2015. Την ίδια στιγμή, η συνολική υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης του 2014 ανήλθε στα 203 εκατομμύρια ευρώ. 

Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναζητά τρόπους μείωσης των δαπανών για τα φάρμακα, και επεξεργάζεται νέα μέτρα που θα επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο κοστολόγησης των φαρμάκων. Στο πλαίσιο αυτό προωθεί την εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, για τον έλεγχο συνταγογράφησης των γιατρών. 

Παράλληλα, εξετάζει σχέδιο για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων. Μία «γεύση» από τα νέα μέτρα αποκάλυψε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ.Γιάννης Μπασκόζος αναφερόμενος σε μείωση στις τιμές των ογκολογικών φαρμάκων. Σύμφωνα μάλιστα με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο, «τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τη μείωση της τιμής των αρμάκων θα επαν-επενδύονται στην υγεία». 

Παράλληλα, ο κ. Μπασκόζος μιλώντας στο συνέδριο «Cancer Policy & Economics Conference: «Ensuring Quality and Equality of Treatment», αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική κρίση και στην υγειονομική φτώχεια που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, καθιστώντας δυσχερή την πρόσβαση όσων έχουν ανάγκη στις υπηρεσίες υγείας. 

Τόνισε ότι ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρχει στην Ελλάδα διάκριση μεταξύ ασφαλισμένου και ανασφάλιστου πολίτη. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, «υπήρχε σπατάλη προ κρίσης, η οποία εμπεριείχε και στοιχεία διαφθοράς, η οποία δεν θα γίνεται πλέον ανεκτή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου