Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Μπασκόζος: Ανεπαρκείς δομές και ένδεια χρημάτων τα εμπόδια για τους ασθενείς


Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - virus.com.gr

Επαναδιαπραγμάτευση της τιμολογιακής πολιτικών των φαρμάκων, με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων που θα επιστραφούν στην Υγεία, προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, ξεκαθαρίζοντας πως πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της πρόσβασης και της ορθής χρήσης της θεραπείας για όλους τους ασθενείς. Χρειάζεται “περιορισμός της στρόφιγγας” στην ιδιωτική υγεία, αλλά με ταυτόχρονη αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, σημείωσε.

Απολύτως απαραίτητη χαρακτήρισε ο Γιάννης Μπασκόζος τη θέση των ασθενών και των οικογενειών τους στη διαμόρφωση των πολιτικών υγείας, από το βήμα του Συνεδρίου: Cancer Policy & Economics Conference «Ensuring Quality and Equality of Treatment».

Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, οι δαπάνες υγείας δεν μπορούν να συνεχίζουν να μειώνονται, ούτε εξωθεσμικά κέντρα να καθορίζουν τις προτεραιότητες μας. Ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, έκανε λόγο για “υγειονομική φτώχεια”, που δυσχαιρένει την πρόσβαση όσων έχουν ανάγκη στις υπηρεσίες υγείας, “είτε γιατί δεν έχουν χρήματα είτε γιατί οι δομές δεν επαρκούν”.

Σημείωσε, ωστόσο, πως “για κάποια ζητήματα, όπως οι ογκολογικες παθήσεις, δεν μπορείς να είσαι ούτε σκληρός ούτε λογιστής” και επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η πρόσβαση όλων στην υγεία.

Όπως προσέθεσε, όμως, δυστυχώς αυτή η δέσμευση σήμερα τίθεται ως προαπαιτούμενο για τη συμφωνία της χώρας με τους δανειστές.

«Υπήρχε σπατάλη προ κρίσης, η οποία εμπεριείχε και στοιχεία διαφθοράς. Πλέον, όμως, δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή», τόνισε αλλά έσπευσε να σημειώσει πως δεν είναι αυτό το πρωτεύον. Προτεραιότητα είναι η διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, με αξιοπρέπεια για ασθενείς και λειτουργούς υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο το ζητούμενο αποτελεί η πρόληψη αλλά και η οργάνωση των δομών της ΠΦΥ, που είναι καταρρακωμένες.

“Στην ογκολογία δεν θα πρέπει το ενδιαφέρον να εξαντλείται στα φάρμακα. Βάρος θα πρέπει να δίνεται και στους υποστηρικτικούς μηχανισμούς, ανέφερε, σημειώνοντας πως πρόκειται για απαραίτητα εργαλεία για τη βοήθεια των ασθενών.

Ειδικά στο κομμάτι των Φαρμάκων, ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας σημείωσε πως θα πρέπει να διασφαλιστεί και η ορθή χρήση της φαρμακευτικής αγωγής, για όλους τους ασθενείς.

Για το Γ. Μπασκόζο σημαντική θέση στην αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων, όπως ο καρκίνος, έχουν και οι εκτός ενδείξεως θεραπείες. “Ορισμένες φορές, οι εκτός ένδειξης θεραπεία δεν είναι σκάνδαλο, αλλά απαραίτητη”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική τιμών φαρμάκων, η θέση του κ. Μπασκόζου στηρίζει στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης, με στόχο όσα χρήματα εξοικονομηθούν, από την εφαρμογή ορθολογικών πολιτικών, να επανεπενδύονται στην Υγεία.

Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ύπαρξης διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων και στη διασύνδεση τους με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Θα πρέπει, άλλωστε, να ολοκληρωθεί η πλήρης ηλεκτρονική διασύνδεση των δομών, ώστε το σύστημα να μην αποτελεί τον μπαπούλα για τον περιορισμό της δαπάνης, αλλά αποτελεσματικό εργαλείο, όπως ανέφερε ο κ. Μπασκόζος.

Στο κομμάτι των διαγνωστικών πρωτοκόλλων, ο κ. Μπασκόζος αναγνώρισε την υπερπληθώρα παραπεμπτικών για μαγνητικές τομογραφίες και τις υψηλές τιμές των συγκεκριμένων εξετάσεων, συγκριτικά με άλλες χώρες της Ε.Ε., κατάσταση που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ερωτηθείς για τις προσλήψεις που πρέπει να γίνουν, ο κ. Μπασκόζος δήλωσε ότι από τη δεξαμενή των 11.000 προσλήψεων που θα γίνουν, ένα μεγάλο κομμάτι θα πάει στην υγεία, ενώ ανέφερε ως πρώτο βήμα την προκήρυξη πρόσληψης των επικουρικών που είχαν ήδη καθυστερήσει. “Βέβαια, ειδικά στην ογκολογία τα προβλήματα δεν λύνονται με επικουρικούς γιατρούς, αλλά με προσλήψεις μόνιμων”, προσέθεσε.

Τέλος, για το κλείσιμο της στρόφιγγας στον ιδιωτικό τομέα, ανέφερε ότι σαφώς πρέπει να υπάρξει κάποιος περιορισμός, με προϋπόθεση ωστόσο την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου