Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Πανικός στους γιατρούς για τις λανθασμένες φορολογικές βεβαιώσεις του ΕΟΠΥΥ! Τι ζητά ο ΙΣΑ

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Γράφει: Λαυρέντης Νεκτάριος

Ανάστατος ο ιατρικός κόσμος για τις βεβαιώσεις που απέστειλε ο ΕΟΠΥΥ στα γραφεία ιδιωτών γιατρών για τις εισπράξεις τους από τον οργανισμό για το έτος 2014.

Ακόμη και ποσά που ποτέ δεν εισέπραξαν φαίνεται πως απέδωσε ο ΕΟΠΥΥ στους ιδιώτες γιατρούς με τους οποίους συνεργάζεται, καθώς οι βεβαιώσεις που τους απέστειλε είναι πιο φουσκωμένες από ότι θα έπρεπε.

Έτριβαν τα μάτια τους οι γιατροί όταν έλαβαν στα χέρια τους τις βεβαιώσεις από τον ΕΟΠΥΥ για το πόσα ποσά εισέπραξαν την προηγούμενη χρονιά. Οι βεβαιώσεις που επρόκειτο να σταλούν στην εφορία στο πλαίσιο δήλωσης των εισοδημάτων, απέδιδαν στους γιατρούς πολύ περισσότερα χρήματα από ότι είχαν εισπράξει. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις τους χρέωναν ακόμη και εισπράξεις από τον ΕΟΠΥΥ για τα έτη 2012 και 2013 που ως γνωστόν ο οργανισμός τα οφείλει ακόμη στον κλάδο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) με επιστολή του στον πρόεδρο τουΕΟΠΥΥ ζητά να γίνει άμεσα ορθή έκδοση βεβαιώσεων Ε.Ο.Π.Υ.Υ για τη χρήση του έτους 2014.

«Τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση καθώς πολλά μέλη του Ι.Σ.Α., ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, μας πληροφόρησαν ότι έχουν παραλάβει τις βεβαιώσεις αποδοχών από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την χρήση του έτους 2014.

Πλην όμως έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι σε αυτές περιλαμβάνονται τόσο ανείσπρακτα ποσά τα οποία αφορούν το 10% των ετών 2012 και 2013 και τους οφείλονται από τον πρόχειρο λογιστικό έλεγχο, όσο και οι ανείσπρακτοι μήνες των ετών 2013 και 2014, οι οποίοι τους έχουν παρακρατηθεί προκειμένου να γίνει ο συμψηφισμός με το clawback και rebate των αντιστοίχων ετών» επισημαίνεται από τον ΙΣΑ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος υπογραμμίζει ακόμη ότι οι συγκεκριμένες εγγραφές ανείσπρακτων ποσών στις βεβαιώσεις, αφενός δημιουργούν τεράστιο φορολογικό πρόβλημα στους ιατρούς, αφετέρου είναι και παντελώς λανθασμένες καθώς:

«α) Δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε από πλευράς σας, αλλά ούτε και από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες η τελική εκκαθάριση για το 10% του πρόχειρου λογιστικού έλεγχου των ετών 2012 και 2013. Περαιτέρω δεν έχει πραγματοποιηθεί η οριστικοποίηση των ανείσπρακτων μηνών του έτους 2013 προκειμένου να γίνει και ο τελικός συμψηφισμός με το clawback και rebate, έτσι ώστε να εκδοθούν από το σύνολο των ιατρών και τα αντίστοιχα πιστωτικά τιμολόγια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου