Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Φαρμακοποιοί: Ωράριο με ίσες ευκαιρίες, σταθερή τιμή στα ΜηΣΥΦΑ & τέλος του toolkit



Το μήνυμα «Συνδικαλισμός και όχι ενόργανη γυμναστική» καταθέτει στην νέα κυβέρνηση ο Ανδρέας Σοφιανόπουλος, Πρόεδρος ΦΣ Αχαΐας και Αντιπρόεδρος ΠΦΣ, σημειώνοντας ότι δεν έχουν αλλάξει οι θέσεις του κλάδου, απλώς τώρα αυτές διαπραγματεύονται σε ένα διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον.

Ο κ. Σοφιανόπουλος προτάσσει το θέμα του ωραρίου ως μείζον στην ατζέντα των διεκδικήσεων, ενός όμως ωραρίου, το οποίο θα δίνει ίσες ευκαιρίες ανταγωνισμού σε όλα τα φαρμακεία, ενώ υπενθυμίζει ακόμη, πως προτεραιότητες για τον κλάδο αποτελούν η κατάργηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και η σταθερή τιμή στα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα. 

Αναφέρει αναλυτικά ο κ. Σοφιανόπουλος:

«Οι όποιες μέχρι τώρα θέσεις του κλάδου είχαν διαμορφωθεί να διατυπωθούν και να διαπραγματευθούν σε δεξιό μνημονιακό περιβάλλον. Όταν διαπραγματεύεσαι σημασία έχει ο τελικός στόχος.

Με δεδομένη την ευρωπαϊκή έστω πρόσκαιρη ηρεμία και τις δεσμεύσεις του υπουργού περί στήριξης του μικρομεσαίου φαρμακείου της γειτονιάς, ΔΕΝ αρκεί πλέον απλά μια ρύθμιση του ωραρίου, αλλά η διαμόρφωση ενός ωραρίου όπως το υποσχέθηκε προεκλογικά και όχι μόνο η κυβέρνηση. Ενός ωραρίου που θα δίνει ίσες ευκαιρίες ανταγωνισμού σε ΟΛΑ τα φαρμακεία, ένα ωράριο που δεν θα οξύνει τις ήδη διαμορφωμένες μονοπωλιακές καταστάσεις, ένα ωράριο που θα σέβεται ως θεμέλιο τον-την οικογενειάρχη επιστήμονα φαρμακοποιό, που είναι αυτοαπασχολούμενος-η.

Η χώρα έχει ιδιομορφίες στον αριθμό, την κατανομή, και την οικονομική δυνατότητα των φαρμακοποιών της. Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν μοιάζει με εμάς, καμία ευρωπαϊκή υποχρέωση δεν έχουμε να εξομοιωθούμε με τις κεντροευρωπαϊκές χώρες στα θέματα υγείας.

Το αυτό ισχύει και για το καθεστώς αδειών αλλά και για τα ΜΗΑΦΑ (ΜΗΣΥΦΑ). Ελπίζω να μην υπάρχει δούρειος ίππος εντός του κλάδου που θα βγάλει την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, και ταυτόχρονα να κρυφό-κλείνει το μάτι στο εσωτερικό λόμπι των εσωτερικών μας διαβόλων που όψιμα αρχίζουν να θυμούνται πως είμαστε συνάδελφοι.

Πέντε εργασιακές μέρες, με λογικό ποσοστό εφημεριών για το Σάββατο ιδιαίτερα στους τρεις μεγάλους συλλόγους, σταθερή τιμή στα ΜηΣΥΦΑ, και κατάργηση του toolkit Χατζηδάκη-Άδωνι (εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ) με ένα άρθρο, με αναδρομικότητα και παράλληλα άνοιγμα διαλόγου για τον εκσυγχρονισμό σε ορθολογική βάση όσων παρωχημένων υπήρχαν στους παλαιούς νόμους, αποτελούν τα αιτήματα του κλάδου».

Πρόκειται για αυτονόητες θέσεις-κόκκινες γραμμές του κλάδου, όπως σημειώνει ο κ. Σοφιανόπουλος, και όχι λεκτικό άλλοθι και υποστηρίζονται από το 90% των φαρμακοποιών. Ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών Αχαΐας ελπίζει πως το νέο προεδρείο του ΠΦΣ, σεβόμενο τους αγώνες και τις δεσμεύσεις του, θα παλέψει μέσα από ανοιχτές διαδικασίες για την πλήρη υλοποίηση όλων αυτών και δεν θα διολισθήσει σε συμβιβασμούς, δήθεν ρεαλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου