Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

«Ένεση» ανθρώπινου δυναμικού στο σύστημα, επιζητά ο Ανδρέας Ξανθός



Σε αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές ανάγκες και η πορεία της διαπραγμάτευσης, δεσμεύεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως επεσήμανε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ για όλα τα ανοιχτά ζητήματα του τομέα του.


Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ο κ. Ξανθός, παραδέχθηκε ότι τα τελευταία χρόνια είχαμε πράγματι έναν προϋπολογισμό λιτότητας ο οποίος δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην δημόσια υγεία και θέλουμε να τον αναμορφώσουμε, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και εφόσον υπάρξει μία δημοσιονομική ανάσα.
Ο προϋπολογισμός της υγείας χτύπησε πράγματι κόκκινο στα χρόνια του Μνημονίου, με αποτέλεσμα τις συνέπειες αυτές, να τις βιώσουν δραματικά και τριτοκοσμικά οι ασθενείς στην Ελλάδα. Όταν ακόμη και το 6% του ΑΕΠ των δαπανών για την υγεία θεωρείται επικίνδυνο, τι να πει κανείς, που στην Ελλάδα σήμερα, οι δαπάνες για την υγεία, κατρακύλησαν στο 4,5%.

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Ξανθός επανέλαβε ότι η ηγεσία επεξεργάζεται ένα σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης προκειμένου να διασφαλισθεί το προσωπικό που υπηρετεί στο σύστημα και αφετέρου, να δοθεί παράταση στις συμβάσεις. Μάλιστα είναι ελπιδοφόρο που ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε ότι έρχονται προσλήψεις έστω και λίγες στο προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένα, έρχονται προσλήψεις 1.000 νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού και 700 ακόμη προσλήψεις γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη από προηγούμενες κρίσεις. Οι ανάγκες είναι επείγουσες και για τον λόγο αυτό, πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στο κομμάτι των προσλήψεων, τόνισε με έμφαση.

Χρειαζόμαστε μία ένεση ανθρώπινου προσωπικού, επεσήμανε με έμφαση, ενώ παράλληλα προτεραιότητα της ηγεσίας, όπω; είπε, είναι και το καλύτερο δυνατό μοίρασμα, καθώς οι ανάγκες είναι διαφορετικές και ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή και από νησί σε νησί. Ήδη για την αποτελεσματικότερη δυνατή αποτύπωση των αναγκών της χώρας σε ανθρώπινο προσωπικό, οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να επικαιροποιήσουν τις λίστες και να καταγράψουν τα προβλήματα σε όλες τις δομές.

Στην φάση αυτή, πραγματοποιούμε διαχείριση μιας μίζερης πραγματικότητας, παραδέχεται ο κ. Ξανθός, αλλά μας ενδιαφέρουν σημαντικές παρεμβάσεις τονίζει χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Ξανθός, στην ίδια πάντα συνέντευξη, δήλωσε πως εκτός από τις προσλήψεις, μία σημαντική προτεραιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι ανασφάλιστοι, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση και στις εργαστηριακές εξετάσεις, μετά το δωρεάν φάρμακο και την δωρεάν νοσηλεία. Γενικότερα για τους ανασφάλιστους όπως είπε, το υπουργείο σχεδιάζει την αναμόρφωση και την διεύρυνση του πλαισίου.

Πάντως, τα 350 εκατ. ευρώ για τα οποία έχει δεσμευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τους ανασφάλιστους και τους ανέργους, θα κατευθυνθούν για την φαρμακυτική τους κάλυψη όπως διευκρίνησε πριν μερικές ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Να σημειώσουμε, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, η φαρμακευτική -δηλαδή η εξωνοσοκομειακή- δαπάνη των ανασφάλιστων είναι 5,5 - 6 εκατ. το μήνα, δηλαδή περίπου 66 - 72 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τα υπόλοιπα δεν καλύπτουν ούτε το ένα τρίτο των υπόλοιπων δαπανών (νοσοκομεία και διαγνωστικές εξετάσεις) σε περίπτωση που νοσηλευτεί το 20% των 2,5 εκατ. ανασφάλιστων.

2 σχόλια:

  1. Καλά ρε... αυτός που ζει... Πού θα βρει αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία... Ακόμα δεν προσγειώθηκε...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσυ δεν εχεις καταλαβει ακομη.... Πολιτικη βουληση να υπαρχει και θα τα βρουν. Σε πληροφορω οτι μεσα στα χρονια της κρισης, που ο ελληνικος λαος ειδε το εισοδημα του να συρρικνωνεται πανω απο 40% ,ενδεκα(11) ανθρωποι,κεφαλαιοκρατες απεκτησαν πλουτο, μεσα σε δυο χρονια ισο με το 48% του ΑΕΠ της χωρας μας. Επισης 559 "καλοπαιδα" καταφεραν να βγαλουν αφορολογητα πανω απο 140 δις. Επισης σου θυμιζω την περιβοητη "Λιστα Λαγκαρτ". Και ...ολα αυτα δεν τα γραφουν καποιοι μαρξιστες. Οι δικοι σας αστοι οικονομολογοι τα γραφουν.....

      Διαγραφή