Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Το πρώτο crash test για το ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία

Γράφει: Αιμίλιος Νεγκής - VIRUS.COM.GR

Ήταν ζήτημα χρόνου. Έφθασε η ώρα για το ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τις προεκλογικές του υποσχέσεις στην Υγεία. Το πρώτο crash test θα είναι η διαχείριση των φαρμακοποιών και των ελευθέρων επαγγελματιών γιατρών και ειδικά των πρώην γιατρών του ΙΚΑ.

Τι έχει υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν θα επικαλεστώ κάποια προεκλογική δήλωση. Τα παρακάτω αναφέρει στις 14-2-2015, δηλαδή, μετά τις εκλογές, αλλά πριν τη συμφωνία με τους δανειστές, ο Γιάννης Μπασκόζος, ο οποίος έχει ανακοινωθεί ότι θα είναι ο νέος γ.γ. δημόσιας υγείας και μέχρι πρότινος υπεύθυνος του κόμματος για την υγεία.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες αναφέρει επί λέξει:

  •  επαναστελέχωση για κάλυψη των αναγκών των μονάδων ΠΕΔΥ με ταυτόχρονη άρση της αδικίας κατά των πρώην γιατρών ΕΟΠΥΥ μακριά από ιδεοληψίες και άκαιρους μαξιμαλισμούς.
  • επανεξέταση των συμβάσεων των αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων (με ειδική μέριμνα για τους εργαστηριακούς) πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον αλλά και την επιβίωση των συναδέλφων, μακριά από δημαγωγικές και ανεφάρμοστες μαξιμαλιστικές απαιτήσεις που είναι εκ των προτέρων γνωστό πως δεν μπορούν να υλοποιηθούν.
  • Ο συλλογικός χαρακτήρας των συμβάσεων και η μέσα από ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο συναίνεση του κλάδου αποτελούν όρο αν πρόκειται να πετύχουμε.
  • Οί άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις για την κατάργηση των καταστροφικών μνημονιακών ρυθμίσεων για τα φαρμακεία αποτελούν δέσμευση και άμεση προτεραιότητα.
Με απλά λόγια, λοιπόν, ο κ. Μπασκόζος δηλώνει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τις μνημονιακές ρυθμίσεις για τα φαρμακεία και θα επαναφέρει τους πρώην γιατρούς του ΙΚΑ, οι οποίοι κλήθηκαν να επιλέξουν είτε την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση είτε το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Σημειώνω εδώ ότι ακόμη και άνθρωποι που αισθάνονται ναυτία όποτε βλέπουν ή ακούν τον Άδωνι, του αναγνωρίζουν ότι κατάφερε να σπάσει το απόστημα των γιατρών του ΙΚΑ...

Όσον αφορά στους φαρμακοποιούς, ο κλάδος θέτει επιτακτικά να καταργηθούν όλες οι ρυθμίσεις, οι οποίες οδήγησαν στο άνοιγμα του επαγγέλματος και στην απελευθέρωση του ωραρίου.

Το επόμενο διάστημα, λοιπόν, θα έχουμε το πρώτο crash test για το ΣΥΡΙΖΑ στην υγεία. Τις τελευταίες ημέρες, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Κώστας Λουράντος, έχει προειδοποιήσει ότι ο κλάδος δεν θα ανεχτεί υπαναχώρηση. Δείτε τις δηλώσεις του χθες στο ygeia360.gr:

«Θα γίνει μεγάλος χαμός, εάν παραμείνουν τα μνημονιακά μέτρα για τα φαρμακεία και, φυσικά, εάν αυξηθεί ο ΦΠΑ στα φάρμακα και, γενικότερα, εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να κρύψει με λόγια μία τυχόν πραγματικότητα η οποία θα καλύπτει ό,τι καταστροφικό έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στο χώρο του φαρμάκου και των φαρμακείων. Ο κλάδος έχει γονατίσει και δεν θα παρακολουθήσει τυχόν ανακολουθία της κυβέρνησης σε αυτά τα ζητήματα. Είπαμε να αλλάξουμε σελίδα στην Υγεία, όχι να αλλάξουμε όνομα στην τρόικα...».

Ο κ. Λουράντος είναι πρώην συνδικαλιστικό στέλεχος της ΝΔ, αλλά τα τελευταία 2 χρόνια, σήκωσε το αντιμνημονιακό λάβαρο, γεγονός που τον οδήγησε στην ηγεσία του κλάδου. Μάλιστα, κάλεσε ο ίδιος τα μέλη του να συμμετέχουν στις «αυθόρμητες» συγκεντρώσεις υποστήριξης της κυβέρνησης μεσούσης της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Το πρόβλημα για την νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι ότι η νέα συμφωνία που επήλθε ανάμεσα στο Γιάνη Βαρουφάκη και τους ομολόγους του, αφήνει μετέωρες τις υποσχέσεις προς φαρμακοποιούς και γιατρούς του ΙΚΑ. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα διαχειριστεί το θέμα. Έτσι, είναι. Θερίζεις ό,τι σπέρνεις...

3 σχόλια:

  1. Ο ΑΔΩΝΙΣ "ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ" ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ΑΦΟΥ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΗΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ. ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέχρι τώρα χασκογελούσαμε με τις παλινωδίες των νέων κυβερνώντων μας. Από εδώ και πέρα όμως θα πρέπει να τους πάρουμε στα σοβαρά και να αντιμετωπίσουμε με συθένος την όποια υπαναχώρησή τους από τις προεκλογικές τους εξαγγελίες. Άλλωστε για αυτές τις εξαγγελίες τους ψηφίστηκαν και όχι για τα όμορφά τους μάτια. Δυστυχώς όμως εκτιμώ ότι και αυτοί θα είναι συνεχιστές των προηγούμενων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ.ΜΑΛΙΣΤΑ. ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΔΩΝΙΣ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ.ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ.ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΜΜΙΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΤΣΙΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή