Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Ανακοίνωση Ένωσης Ιατρών Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου



ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ 
ΩΝΑΣΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ 

Καλλιθέα 19/02/2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Επιστημονική Ένωση Ιατρών Ω.Κ.Κ. (Ε.Ε.Ι. Ω.Κ.Κ.) εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για το πλήθος δημοσιευμάτων του ηλεκτρονικού τύπου των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τα οποία η εσπευσμένη από πλευράς Υπουργείου Υγείας απαίτηση παραίτησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ω.Κ.Κ. δεν επέτρεψε την επικύρωση της συμφωνίας που είχε διαπραγματευθεί η απερχόμενη διοίκηση με τις προμηθεύτριες εταιρείες του νοσοκομείου, αφενός για τη ρύθμιση-«κούρεμα» των παλαιών χρεών και αφετέρου για την εφεξής δραστική μείωση των τιμών των υλικών. Σύμφωνα με τα εν λόγω δημοσιεύματα (αλλά και έγκυρες δικές μας πληροφορίες), η απελθούσα διοίκηση είχε επιτύχει (ούσα η πρώτη που το προσπάθησε σοβαρά) τη συμφωνία μεγάλων πολυεθνικών προμηθευτριών εταιρειών για «κούρεμα» των οφειλών του Ω.Κ.Κ. κατά 39% (!) και για μείωση των τιμών των υλικών κατά 35-50% εφεξής, συμφωνία που αν επικυρώνονταν θα σήμαινε οικονομικό όφελος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για το πλέον εξειδικευμένο καρδιοχειρουργικό-καρδιολογικό κέντρο της χώρας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ω.Κ.Κ. έχει χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε προμηθεύτριες εταιρείες, είχε εξαιρεθεί (με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης) από τον νόμο 4132 του 2013 για τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων, ουδέποτε εισέπραξε τα περί τα 40 εκ. ευρώ που του οφείλει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις των Υπουργών Υγείας της προηγούμενης κυβέρνησης), ενώ, παρά τον νομικό και ουσιαστικό του χαρακτήρα ως κοινωφελούς ιδρύματος Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενου από το κράτος, υποβάλλετο (κατά παράβαση κάθε έννοιας λογικής) σε rebate και clawback από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Τα δεδομένα αυτά συναπάρτιζαν τις βασικές αιτίες της εξαιρετικά δυσχερούς οικονομικής θέσης του νοσοκομείου και όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό η «ματαιωθείσα» (;) συμφωνία ρύθμισης των χρεών και μείωσης των τιμών των υλικών θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα οικονομικής εξυγίανσης.

Η Ε.Ε.Ι. Ω.Κ.Κ εκφράζει την ανησυχία της για τις εξελίξεις και εκτιμά ότι, ανεξάρτητα από την επιλογή των προσώπων που θα απαρτίσουν το νέο Δ.Σ. του Ω.Κ.Κ, η συμφωνία (αυτή ή κάποια ακόμη επωφελέστερη) για τα χρέη και τις προμήθειες πρέπει να προχωρήσουν, το δε νοσοκομείο να αντιμετωπισθεί συνολικά ως κοινωφελές νοσοκομείο με την εγνωσμένη και αναμφισβήτητη προσφορά του στον Έλληνα ασθενή και την ελληνική κοινωνία και οικονομία (υπολογιζόμενη σε άνω των 600 εκ. ευρώ κατά την πρώτη εικοσαετία της λειτουργίας του).

Τέλος, θεωρούμε εξίσου σημαντικό (και δεδομένο) ότι θα ισχύσει η πρόσφατα υπογραφείσα προγραμματική συμφωνία του Υπουργείου Υγείας με το Ω.ΚΚ., που ξεπερνά τη λογική των επιδοτήσεων και ενστερνίζεται τη λογική της πραγματικής κοστολόγησης των μοναδικών υπηρεσιών που το νοσοκομείο προσφέρει.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.Ι. Ω.Κ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου