Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΕΝΟ.Σ.Ι. - ΠΙΣ: Η πικρή αλήθεια για το ΤΣΑΥ

ΕΝΟτητα . Συνεργασία . Ιατρών 

- Προοπτική Ανανέωσης για τον ΠΙΣ -


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η δυσμενής κατάσταση του ΤΣΑΥ ήταν αντικείμενο ημερίδας  που οργανώθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών (εδώ οι ομιλίεςπρο τετραμήνου, όπου παρουσιάστηκαν πολλά στοιχεία ενδεικτικά της εικόνας εγκατάλειψης του ταμείου μας. Το έκδηλο ενδιαφέρον στο θέμα απασχόλησε και τα ΜΜΕ, με διάφορα δημοσιεύματα ("ΕΘΝΟΣ") να αποτυπώνουν αντικειμενικά και ρεαλιστικά την κατάσταση. 

Επειδή οι συντάξεις του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ μετά το 2015 δεν είναι εγγυημένες από το Κράτος (ν.3863/2010 άρθρο 37), η μελλοντική επιβίωση του Ταμείου μας θα εξαρτηθεί από την ενεργοποίηση του καθ’ ενός από μας για την αποκατάσταση της κακοδιαχείρισης και παραβάσεων που βαραίνουν τις διοικήσεις του ΤΣΑΥ από το 2004-2014 (σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ ) , που διατυπώνεται περιληπτικά ως εξής:


1. Έλλειψη ισολογισμών, απολογισμών, λογιστικών βιβλίων και μητρώου παγίων.

2. Αναξιοπιστία οικονομικών καταστάσεων, μη ρεαλιστικοί προϋπολογισμοί - υπερτιμημένοι τόσο στα έσοδα όσο και στα έξοδα.

3. Μη αξιόπιστη αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης του φορέα (και όλα αυτά με πρόβλεψη σύμβασης 2 εκ ευρώ στην εταιρεία δημιουργίας του λογισμικού).

4. Καθυστέρηση χορήγησης της οριστικής σύνταξης γήρατος κατά 2 έτη, χωρίς ηλεκτρονική παρακολούθηση της αίτησης όπως προβλέπεται νομικά.

5. Ανύπαρκτος ο έλεγχος των εργοδοτών και απόδοσης εργοδοτικών εισφορών.

6. Ειδοποιητήρια για εισφορές με λάθη.

7. Απουσία αναλογιστικών μελετών. Παλαιά αναλογιστική μελέτη του 2006 παρουσιάζει ελλειμματικό το ταμείο στον κλάδο σύνταξης και πρόνοιας, με το κλάδο ασθενείας να εμφανίζεται πλεονασματικός. Σύμφωνα με τη μελέτη, για να γίνει το ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ βιώσιμο, πρέπει να προχωρήσει σε αυξήσεις εισφορών πάνω από 70% ή μειώσεις συντάξεων κατά 40,9%.

8. Σωρεία παραβάσεων, απευθείας αναθέσεις, αυθαίρετες παρατάσεις ή ανανεώσεις συμβάσεων, πλημμελής παρακολούθηση, μη διεξαγωγή διαγωνισμών, έλλειψη εποπτείας, σωρεία παραβάσεων της κείμενης νομοθεσίας.

9. «Κούρεμα»-μαμούθ των αποθεματικών του ΤΣΑΥ. Αναφέρθηκε από τον πρώην Πρόεδρο του ΤΣΑΥ ότι αγνοείται η τύχη ενός ομολόγου αξίας 91,4 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός το οποίο αναίρεσε τελικά η διοίκηση του ΕΤΑΑ. Σε σχετικό Δελτίο Τύπου, δόθηκε απάντηση από τον κ. Σελλιανάκη, προέδρου του ΕΤΑΑ. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι υπήρξε «κούρεμα», καθώς τα προ PSI ομόλογα είχαν αξία 290,3 εκατομμυρίων ευρώ, ανταλλάχθηκαν με τίτλους αξίας 226,3 εκατομμυρίων και συγκεκριμένα νέα ομόλογα δημοσίου (91,4 εκατ.), τίτλους Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (43,5 εκατ.) και αποσπώμενους τίτλους ΑΕΠ με λογιζόμενη αξία 91,4 εκατομμυρίων ευρώ.
Η πρόσφατη τρέχουσα αξία του εκτιμάται στο 1 εκατ. περίπου.

10. Απόδοση από το ταμείο 4,4 εκατ για μηχανογράφηση, η οποία πότε δεν ολοκληρώθηκε. Εκτός αυτού, χάθηκαν πολύ σημαντικά στοιχεία της βάσης δεδομένων του αρχείων της ασφαλιστικής ενημερότητας των ιατρών με απώλεια τεσσάρων σκληρών δίσκων (;;), όπως φαίνεται από τη συνημμένη έκθεση (απολεσθέντα αρχεία).

11. 720.000 ευρώ δαπάνες για μελέτες περιβάλλοντος αναμόρφωσης του Ξενοδοχείο Σάρλιζα στους Πύργους Θερμής Λέσβου και ούτε ένα ευρώ για αποκατάσταση. Σε αγωγή (1ο μέρος & 2ο μέρος) του Δήμου Λέσβου και λουτροπόλεως Θέρμης κατά του ΤΣΑΥ, υποχρεώνεται το ταμείο σε άμεση αποκατάσταση του κτιρίου με επιδίκαση 2.000 € για κάθε μη αποκαθιστάμενη ζημιά, επιπλέον του ποσού των 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

12. Κακοδιαχείριση των αποθεματικών του ταμείου σε δομημένα ομόλογα, μετοχές της τράπεζας Αττικής, μη αναζήτηση είσπραξης των εργοδοτικών εισφορών του 13,33% από δημόσιους οργανισμούς, ιδιωτικές κλινικές, μη είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από δάνεια πρώτης εγκατάστασης νέων ασφαλισμένων καθώς και ενοικίων από ακίνητα, κλπ.

13. Το αναλυτικό πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών ΣΕΕΔΔ ( http://www.docdroid.net/krau/-.pdf.html - σελ 201-202) προτείνει: α. πειθαρχικό έλεγχο υπαλλήλων. β. Κοινοποίηση στον ΙΣΑ, Υπ Εργασίας, Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, γραφείο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και Γεν Δ/ση δημοσιονομικών ελέγχων του Υπ Οικονομικών γιαδιερεύνηση αξιόποινων πράξεων κατά μελών ή προέδρων ΤΣΑΥ ΕΤΑΑ και ΔΕ ΕΤΑΑ/ΤΥ για την περίοδο 2004-2014.

14. Με τη λειτουργία του συστήματος ATLAS από 01-01-2015 και από τη μη συμβατότητα των πληροφοριακών συστημάτων των Νοσοκομείων με το λογισμικό του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, ήδη εντοπίζονται πολλές περιπτώσεις όπου υπάρχουν λανθασμένα στοιχεία εκκαθάρισης για τους ιατρούς που υπηρετούν στα Νοσοκομεία αλλά και τους ελευθεροεπαγγελματίες, σχετικά με την ψηφιακή αποτύπωση της ασφαλιστικής ενημερότητας και της αναλυτικής καταγραφής της απόδοσης των εισφορών.

15. Το ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ εμφανίζεται μονίμως ελλειμματικό διότι δεν επιδιώκεται η είσπραξη των νόμιμων εισφορών από τους Οργανισμούς (ΟΠΑΔ, ΕΟΠΥΥ) ή τους εργοδότες (ιδιωτικά Νοσοκομεία ή κλινικές). Το σενάριο περί πλήρους ενοποίησης του ΕΤΑΑ με κατάργηση των Διοικουσών επιτροπών ή ένταξης στο ΙΚΑ ή ΟΑΕΕ, θα οδηγήσει στην εξαϋλωση των τελευταίων αποθεματικών μας υπέρ τρίτων.


Ο ιατρικός κόσμος εκφράζει την έντονη ανησυχία για την τύχη των συντάξεων των υγειονομικών και την οριακή κατάσταση επιβίωσης του ταμείου. 

Καλούμε τον ΠΙΣ στις 07-03-2015, να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, να παρέχει πλήρη ενημέρωση των δεδομένων και των στρατηγικών σχεδιασμών του και να προβεί σε κατάθεση ρεαλιστικών προτάσεων για την αποτροπή της ολοσχερούς κατάρρευσης του ταμείου. 

Άννα Μαστοράκου
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών
Υποψήφια Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου