Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Φαρμακοποιοί: Μακριά τα χέρια σας από τα ταμειακά διαθέσιμα - λύστε το θέμα του ΕΟΠΥΥΕπί τάπητος θα θέσουν σήμερα οι φαρμακοποιοί το θέμα των ταμειακών διαθεσίμων και γενικότερα της έλλειψης ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ, σε συνεδρίαση που πραγματοποιούν στα γραφεία του ΠΦΣ στις 12 το μεσημέρι.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Εννοείται βέβαια, όπως αναφέρουν τα μέλη του ΠΦΣ, ότι δεν συζητούν καν το ζήτημα του εσωτερικού δανεισμού που έχει ζητήσει η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς η ρευστότητα του κλάδου είναι οριακή.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κάποια εκατομύρια ευρώ ταμειακά διαθέσιμα στην τράπεζα της Ελλάδας η οποία τα συνδιαχειρίζεται με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Και φυσικά το γεγονός ότι ο ΠΦΣ αποτελεί αυτοχρηματοδοτούμενο φορέα, καθιστά - σύμφωνα με την ΠΝΠ- απαγορευτικό το γεγονός, να βάλει η κυβέρνηση «χέρι» στα ποσά αυτά.

Ο κλάδος έχει νωπές ακόμη τις μνήμες από το κούρεμα του PSI όπου κυριολεκτικά εν μία νυκτί, κουρεύτηκαν διαθέσιμα (δηλαδή κόποι και καταθέσεις ετών) από 110 εκατ. ευρώ σε 50 εκατ.ευρώ. Για το θέμα αυτό ο ΠΦΣ έχει κινηθεί δικαστικά και έχει στραφεί κατά της Τράπεζας της Ελλάδος. Πρόκειται για μία παράνομη πράξη που είχε σημειωθεί, τονίζουν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου και αναμένουν την Δικαιοσύνη πλέον να λύσει το θέμα.

Εκτός όμως από τα παραπανω, η σκέψη και ο προβληματισμός των φαρμακοποιών όπως και όλων σχεδόν των παρόχων υγείας είναι στο μείζον ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να κινδυνεύει να μείνει στεγνή από φάρμακα η αγορά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Δημόσια Υγεία. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ κ. Γιάννης Δαγρές αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι για τον κλάδο το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων στην αγορά, είναι τόσο σοβαρό και έχει την ίδια βαρύτητα που έχουν οι μισθοί και οι συντάξεις!

Ήδη όλοι οι πάροχοι υγείας που σχετίζονται με την διακίνηση του φαρμάκου, συναντήθηκαν την περασμένη εβδδομάδα στα γραφεία του ΠΦΣ και συζήτησαν ενδελεχώς το ζήτημα. Αποφάσισαν δε να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να δοθεί μία οριστική λύση στο σοβαρό αυτό θέμα που απειλεί δραματικά την δημόσια υγεία και οικονομία.

Να θυμίσουμε, ότι ο ΕΟΠΥΥ χρωστά στους φαρμακοποιούς 160 εκατ.ευρώ για τον μήνα Ιανουάριο, καθώς και τους μήνες Φεβρουάρο και Μάρτιο του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου