Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Την ίδρυση παιδιατρικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης εξετάζει το υπ. Υγείας


Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής Θεσσαλονίκη

Την ίδρυση Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη θα εξετάσει το υπουργείο Υγείας, όπως δήλωσε ο Π.Κουρουμπλής σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξάνθου, διοικητών νοσοκομείων, εκπροσώπων εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα, εκπροσώπων συλλόγων ασθενών καθώς και με αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βουλευτές. Ερωτηθείς για το θέμα της έλλειψης ασθενοφόρων, σημείωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις εταιρίες, τονίζοντας: «Έχουμε μπλέξει».

«Δεν θα υποσχεθώ το άνοιγμα άλλου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη αλλά το θέμα του Παιδιατρικού Νοσοκομείου θα την δούμε με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο γιατί αυτή η πόλη το δικαιούται» είπε ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Νωρίτερα στη συνάντησης με την διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης είχε τεθεί στον υπουργό το θέμα της δημιουργίας Παιδιατρικού Νοσοκομείου σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του υπουργείου Άμυνας. «Ζήτησα από τους νέους διοικητές των ΥΠΕ να υποβάλλουν αίτημα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και προσωπικά θα ασχοληθώ με το θέμα και θα επισκεφθώ τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Νομίζω ότι ο Πάνος Καμένος θα κατανοήσει την ανάγκη να παραχωρηθεί αυτός ο χώρος και να συνεννοηθούμε και με την Περιφέρεια και να δούμε αν προλαβαίνουμε στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ υπάρξει αυτή η δυνατότητα» δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής μιλώντας σε δημοσιογράφους. 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης σε σχέση με τα άλλα νοσοκομεία της χώρας είπε: «Μου το έθεσε αυτό το θέμα ο Ιατρικός Συλλόγος. Εγώ αυτό το θεωρώ προσβλητικό αν συμβαίνει. Μόλις θα επιστρέψουμε στην Αθήνα θα το ελέγξουμε και δεν θα αισθάνεται η Θεσσαλονίκη ότι ακόμη λειτουργεί η λογική του Αθηναϊκού κράτους. Όπως δεσμεύτηκα και στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου να προχωρήσουμε σε μια απόφαση που είχαμε ήδη πάρει, μέσα στον Μάιο να κάνουμε μια σύσκεψη για τα θέματα των Παιδιατρικών Κλινικών Αθήνας Θεσσαλονίκης και Κρήτης».

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η πρώτη προτεραιότητα θα είναι οι προσλήψεις σε αυτούς τους τομείς.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προμήθεια ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ είπε ότι αυτό το θέμα δεν μπορεί να λυθεί εδώ και επτά χρόνια, λόγω προβλήματος με τις εταιρείες. 

«Έχουμε μπλέξει με εταιρείες οι οποίες πραγματικά το μόνο που αντιλαμβάνονται είναι το προσωπικό τους συμφέρον και κινδυνεύουμε να χαθούν τα χρήματα από αυτό τον παραλογισμό που τους διακατέχει. Έφερα το θέμα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και πρέπει να τονίσω και να αναγνωρίσω ότι όλα τα κόμματα έδειξαν κατανόηση να βρεθεί ένας τρόπος να εξουσιοδοτηθεί ο υπουργός να προχωρήσει στα πλαίσιο της νομιμότητας. Αλλά δυστυχώς ο διαγωνισμός έγινε με τέτοιο τρόπο που δεν μπορώ να διαπραγματευτώ μαζί τους γιατί θα κατηγορηθώ ότι το υπουργείο δωροδοκείται. Διότι οι τιμές είναι διαφορετικές, η ίδια εταιρεία έδωσε στη Θεσσαλονίκη 44.000 το όχημα και 48.000 στο υπουργείο. Και δεν μπορώ να διαπραγματευτώ γιατί η προκήρυξη δεν το προβλέπει. Παρά ταύτα είπαμε να πάρουμε την πολιτική ευθύνη αλλά σας λέω ότι έχουμε μπλέξει» είπε ο κ. Κουρουμπλής. 

Στο ερώτημα αν πρόκειται να αντικαταστήσει όλους τους διοικητών των νοσοκομείων, απάντησε: «Πρέπει να καταλάβουν οι διοικητές των νοσοκομείων, ότι άλλαξε πολιτικά η κυβέρνηση και είναι βασική δημοκρατική αρχή ο υπουργός να έχει το δικαίωμα να επιλέγει ποιοι θα είναι οι συνεργάτες του. Εγώ δεν ζήτησα να παραιτηθούν ζήτησα να θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεσή μου. Ο υπουργός θα κρίνει και θα επιλέξει με βάση και την αξιολόγηση που θα γίνει. Δεν πρόκειται να αντικαταστήσουμε όλο τον κόσμο αλλά διατηρούμε και το δικαίωμα να επιλέξουμε τους συνεργάτες μας.»

Στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τη διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ο πρόεδρός του, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εκτός από τα θέματα της ίδρυσης Παιδιατρικού Νοσοκομείου και της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, έθεσε και τα θέματα της λειτουργίας του ΠΕΔΥ και τις δυσκολίες πληρωμών του ΕΟΠΥΥ. 

Παράλληλα πρότεινε άνοιγμα συμβάσεων στους νέους γιατρούς που είναι αποκλεισμένοι από το σύστημα εδώ και μια πενταετία και το έναρξη διαλόγου για την καθιέρωση κάρτας ασθενούς που θα επιτρέπει ελεύθερη πρόσβαση σε γιατρούς και θεραπευτήρια. Όσον αφορά τα προβλήματα των εργαστηριακών γιατρών ζητήθηκε από τον υπουργό η κατάργηση του μέτρου του clow back και η απόσυρση της υποχρέωσης τους για σύμβαση με ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.

Στην διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τέθηκαν θέματα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης που απασχολούν σχεδόν όλων των νοσοκομείων που υπάγονται στις αρμοδιότητες της 3ης και 4ης ΥΠΕ. Μεταξύ των προβλημάτων που τέθηκαν ήταν η ενεργοποίηση της ΜΕΘ του νοσοκομείου Κατερίνης, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΑΧΕΠΑ με τα αντιρετροϊκά φάρμακα τα οποία καλύπτουν το 70% της φαρμακευτικής δαπάνης του νοσοκομείου και το 30-35% του προϋπολογισμού του, καθώς και το πρόβλημα με τη λειτουργία του στεφανιογράφο στο νοσοκομείου, λόγω παλαιότητας. 

Αντίστοιχο πρόβλημα με τον στεφανιογράφο και τον αξονικό τοπογράφο αντιμετωπίζει και το Παπανικολάου τη στιγμή που η ανθεκτική φυματίωση παρουσιάζει έξαρση στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, όπου λειτουργεί Πνευμονολιγικό Κέντρο. Οι διαγνωστικές εξετάσεις γίνονται με καθυστέρηση γιατί τα δείγματα αποστέλλονται στην Αθήνα, λόγω του ότι δεν υπάρχει ειδικό μηχάνημα, η προμήθεια του οποίου κοστίζει 25.000 ευρώ. Ο κ. Κουρουμπλής υποσχέθηκε ότι το θέμα αυτό θα αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα και θα εξεταστεί μέσα στον Μάιο.

Επίσης στη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε το θέμα της μοναδικής ΜΕΘ Παίδων που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη με οκτώ κλίνες η οποία εξυπηρετεί ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και ζητήθηκαν άλλες 10 κλίνες. Τέθηκαν ακόμη τα θέματα της συμμετοχής των καρκινοπαθών στα φάρμακα και στις εξετάσεις καθώς και οι καθυστερήσεις στα χειρουργεία, τις χημειοθεραπείες και τις ακτινοθεραπείες στο Θεαγένειο. Παρουσιάστηκαν επίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς, οι μεταμοσχευμένοι, οι αιμορροφιλικοί καθώς και άτομα με αναπηρίες. 

Στη διάρκεια της σύσκεψης μέλη του ΠΑΜΕ άνοιξαν πανό με αίτημα «αποκλειστικό δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας». Στο τέλος της σύσκεψης ότι ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα επισκέπτεται σε μηνιαία βάση τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συσκέπτεται με φορείς για θέματα υγείας. 

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου