Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Παράταση έως τις 2 Ιουνίου για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ - http://www.kathimerini.gr/

Σε έναν συνεχή αγώνα δρόμου για την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, την έγκαιρη πληρωμή των συντάξεων και ει δυνατόν, τη μεταφορά των όποιων διαθεσίμων απομένουν στην Τράπεζα της Ελλάδος επιδίδεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Χθες, μετά και τις ουρές ταλαιπωρίας που παρουσιάστηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως δε στον ΟΑΕΕ όπου υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στη ρύθμιση χρεών των 100 δόσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης αποφάσισε την παράταση της διαδικασίας για έναν ακόμη μήνα. Συγκεκριμένα, η τροπολογία που ψηφίστηκε με το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, προβλέπει παράταση έως και τις 2 Ιουνίου για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία (πλην ΝΑΤ).

Με τη νέα διάταξη δίνεται επίσης στους οφειλέτες των ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ η δυνατότητα, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι ελεύθεροι επαγγελματίες, να «χάσουν» έως και τρεις δόσεις εντός του 12μηνου, χωρίς να βγουν εκτός ρύθμισης. Για όλους τους υπόλοιπους οφειλέτες, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα απώλειας μιας δόσης εκτός από την τρέχουσα, εντός του 12μηνου χωρίς να απενταχθούν από τη ρύθμιση. Βασική προϋπόθεση και στις δύο περιπτώσεις, παραμένει η καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Ηδη, 103.276 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές ύψους 2,6 δισ. ευρώ, ενώ από τη διαδικασία εισπράχθηκαν 61,2 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα και με επίσημη ανακοίνωση του ΙΚΑ, σήμερα πληρώνονται κανονικά οι συντάξεις του Ιδρύματος σε όλους τους συνταξιούχους του, εκτός από αυτούς του πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ, για τους οποίους όπως κάθε μήνα, η πληρωμή γίνεται την επόμενη, δηλαδή αύριο, Πέμπτη 30 Απριλίου. Να σημειωθεί ότι οι συντάξεις από ΟΓΑ και ΟΑΕΕ θα καταβληθούν την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου, λόγω της αργίας της Πρωτομαγιάς.

Διαθέσιμα

Για την εύρυθμη και έγκαιρη πληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου βοήθησε χθες ο ΟΑΕΔ, καθώς αποφασίστηκε να μεταφερθούν στην ΤτΕ διαθέσιμα της τάξης των 95 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί στα 120 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη μεταφερθεί στην κεντρική τράπεζα, από τις 26 Μαρτίου.

Αντίστοιχα, σήμερα, αναμένεται να αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του ΟΓΑ, για τη μεταφορά ποσού που πιθανότατα να μην ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 100-120 εκατ. ευρώ του λογαριασμού Αγροτικής Εστίας. Αύριο, Πέμπτη, η διοίκηση του ΙΚΑ αναμένεται να εισηγηθεί κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ταμείου, τη μεταφορά διαθεσίμων ύψους 70 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μετατραπούν σε κρατικά ρέπος για το διάστημα από τις 7 έως τις 26 Μαΐου. Στην εισηγητική πρόταση επισημαίνεται ότι το παραπάνω ποσό «δεν θα χρειαστεί για την κάλυψη κάποιας υποχρέωσης του ΙΚΑ για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα». Επίσης, εκτιμάται ότι η απόδοση που θα έχουν τα κεφάλαια που θα επενδυθούν σε ρέπος θα ανέλθει σε ετήσια βάση, τουλάχιστον στο 2,6%, ενώ επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που το Δημόσιο δεν εκπληρώσει στο σύνολό της την οφειλή προς το ΙΚΑ, τότε το ταμείο θα έχει απευθείας αξίωση αποζημίωσης κατά του ελληνικού Δημοσίου.

Εφόσον υπερψηφιστεί η πρόταση της διοίκησης, σε περίπτωση μεταφοράς επιπλέον ποσών, δεν θα απαιτηθεί ξανά νέα ψηφοφορία. Βάσει της εισήγησης, θα εξουσιοδοτηθεί ο διοικητής Ροβέρτος Σπυρόπουλος να υπογράφει όποιο σχετικό έγγραφο απαιτείται, προκειμένου να μεταφέρονται τα διαθέσιμα στην κεντρική τράπεζα.Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου