Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Spiegel: Για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ετοιμάζεται το ΔΝΤ

«Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΑΝΤΕΧΕΙ ΕΝΑ GREXIT»
ΕΘΝΟΣ

Απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ με τίτλο «Η Ελλάδα μετά την έξοδο από το ευρώ» δημοσιοποιεί το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου, η ευρωζώνη μπορεί να αντέξει οικονομικά ένα Grexit αν λάβει συγκεκριμένα μέτρα.


Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον έχουν έτοιμα σχέδια για την περίπτωση που η Ελλάδα εξέλθει απο το ευρώ.

Σύμφωνα με το περιοδικό στην έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται:

«Η Ελλάδα θα περιέλθει σε μεγάλη οικονομική οπισθοδρόμηση. Το πρώτο χαρακτηριστικό θα είναι ο υπερπληθωρισμός. Το ΔΝΤ συμβουλεύει την Ελλάδα να μην κλειδώσει το νέο νόμισμα της με το ευρώ αλλά να το αφήσει να υποτιμηθεί ώστε να αυξήσει την οικονομική ανταγωνιστικότητά της. Όμως αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα. Αυτή την τάση θα μπορούσε να την ελέγξει η Τράπεζα της Ελλάδος θέτοντας συγκεκριμένους πληθωριστικούς στόχους, με αύξηση των επιτοκίων αλλά και με νέες πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας».

Στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι «η ευρωζώνη θα αντέξει οικονομικά μια έξοδο της Ελλάδας, αλλά πρέπει να ενισχυθούν χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία. Αυτό θα γίνει με την αγορά κρατικών ομολόγων τους από τον Μηχανισμό Στήριξης αλλά και την ΕΚΤ με κεφάλαια που ήδη υπάρχουν».

πηγή: megatv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου