Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ Ι.Σ.ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ


ΚΟΖΑΝΗ 27/4/2015

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης σας καλωσορίζει και σας εύχεται ειλικρινά κάθε επιτυχία στο δύσκολο - τιτάνιο έργο σας.

Ο χώρος της Υγείας έχει βρεθεί δυστυχώς από την πρώτη στιγμή στο επίκεντρο της κρίσης. Η άνευ ιστορικού προηγουμένου περικοπή- περιστολή των δαπανών για την υγεία σε συνδυασμό με την ανικανότητα-ανεπάρκεια των διοικητικών δομών, δημιούργησε ένα πρωτόγονο περιβάλλον, που οι πολίτες να αισθάνονταιανασφαλείς και οι Λειτουργοί Υγείας αδικημένοι (ηθικά, κοινωνικά, οικονομικά κτλ).

Ο Ι.Σ.Κ. ανταποκρινόμενος στο θεσμικό του ρόλο ως συμβούλου της Πολιτείας σε θέματα Υγείας θέλει και μπορεί να βοηθήσει στην ανόρθωση του χειμάζοντος συστήματος για το ύψιστο κοινωνικό αγαθό της Υγείας και παράλληλα να επανορθώσει την αξιοπρέπεια - κύρος των Ιατρών.

Ο ρόλος μας είναι διττός από τη μια της κοινωνικής προσφοράς και από την άλλη της επαγγελματικής στήριξης των ιατρών.

Επείγουσες δράσεις θα πρέπει να αναληφθούν με λήψη άμεσων μέτρων και αποφάσεων, τόσο για το κατεστραμμένο περιβάλλον της κοινωνικής ασφάλισης όσο και του ερειπωμένου αναχρονιστικού και δυσλειτουργικού δημόσιου συστήματος υγείας.

Οι άμεσες προτεραιότητες για μας είναι:

1. Η αύξηση των δαπανών για την υγεία σε επίπεδα ασφαλούς λειτουργίας του συστήματος (από το 4,3% του μειωμένου ΑΕΠ σε τουλάχιστο 6%).

2. Η πρόσληψη μόνιμου ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού για την στελέχωση των μονάδων υγείας (Α'βαθμια - Β'βαθμια) για την ασφαλή λειτουργία τους, ιδίως στην περιοχή μας με το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο και της συγκεκριμένης γεωπολιτικής της θέσης στα Βαλκάνια. Επιπλέον αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση των υφιστάμενων υγειονομικών δομών (ένταξη στη άγονη ζώνη) λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες με επιλογή καινοτόμων και ριζοσπαστικών πολιτικών πέρα και μακριά από μικροκομματικά συμφέροντα και τοπικιστικές κραυγές.

3. Αναδιοργάνωση και στελέχωση του ΕΚΑΒ. Διασύνδεση του με τις δομές του Α'βάθμιου και Β'βαθμιου Συστήματος Υγείας.

4. Δημιουργία κινήτρων (επιστημονικών, οικονομικών, εργασιακών) με αύξηση της θητείας από 1 σε 3 χρόνια για το θεσμό του επικουρικού ιατρού και προτεραιότητα στην κάλυψη των άγονων και δυσπρόσιτων περιφερειών.

5. Δημιουργία κινήτρων στους νέους ιατρούς για να σταματήσει η αφαίμαξη των επιστημόνων με τη φυγή τους σε χώρες του εξωτερικού (brain drainage). Θα πρέπει άμεσα να σταματήσει η άδικη παράλογη χρησιμοποίηση των ειδικευομένων και ιατρών υπόχρεων υπηρεσίας υπαίθρου στην κάλυψη της όποιας ανάγκης, αγνοώντας τις ευθύνες και θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη δημόσια υγεία όσο και την επαγγελματική σταδιοδρομία των νέων συναδέλφων.

6. Την άμεση πληρωμή των εφημεριών στους ιατρούς του ΕΣΥ, με απλοποίηση των διαδικασιών ελέγχου.

7. Ο διαχωρισμός πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας. Ο συγχρωτισμός και η ασάφεια μεταξύ των δύο οδήγησε στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Επιπλέον η κατάργηση των ιατρείων των ταμείων με την δημιουργία του ΠΕΔΥ και την υποστελέχωση του διέλυσε την όποια δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας υπήρχε στα μεγάλα αστικά κέντρα και οδήγησε σε ασφυξία τα νοσοκομεία μας που έχουν άλλο ρόλο.

8. Η δημιουργία ενιαίου δικτύου Π.Φ.Υ. με αξιοποίηση όλων των υποδομών που υπάρχουν τοπικά (κρατικού και ιδιωτικού τομέα) με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον κάθε ασθενή ( όπως περιγράφεται σε όλες τις Χάρτες υγείας).

9. Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων (ελεύθερα με όσους το επιθυμούν) υπό τον Π.Ι.Σ. και τους κατά τόπους Ι.Σ. και τον ΕΟΠΥΥ.

10. Ελεγκτικοί μηχανισμοί δίκαιοι και αυστηροί με σοβαρές ποινές για παραβάτες, που θα αποτρέπουν όμως την άδικη πολλές φορές διαπόμπευση των ιατρών.

11. Καθολική εφαρμογή και χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας στην οποία θα καταγράφεται το ιστορικό του ασθενή. Η κάρτα αυτή συγχρόνως θα είναι και πιστωτική από την οποία θα αμείβετε ο κάθε ιατρός. Το συγκεκριμένο ποσό (πλαφόν) θα αφορά τον ίδιο τον ασθενή και όχι το ιατρό, καθιστώντας τον πρώτο (ασθενή) θεματοφύλακα και υπεύθυνο για την ορθή λειτουργία. Σε περιπτώσεις χρόνιων νοσημάτων το ποσό που πιστώνεται να είναι ανάλογο με το μέσο όρο της δαπάνης όπως αυτή προκύπτει τα τελευταία χρόνια από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Τέλος να υπάρχει επιβράβευση (bonus) αυτών που δεν κάνουν κατάχρηση στην πίστωση της επόμενης χρονιάς.

12. Ενίσχυση πρωτοβουλιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών (6μηνες συνταγές για χρόνιες παθήσεις), με επέκταση και στις εργαστηριακές εξετάσεις (π.χ. follow up καρκινοπαθών) χωρίς τους χρονικούς περιορισμούς μηνός.

13. Εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων για καλύτερο έλεγχο των δαπανών με κατάργηση των ελεγκτικών εταιριών που απαξιώνουν όλους όσους εμπλέκονται στο σύστημα υγείας (ιατρούς, ασθενείς, ΕΟΠΥΥ, Υπ Υγείας)

14. Ορθολογική τιμολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων

15. Κατάργηση επινοήσεων τύπου clawback και rebate που μόνο σκοπό έχουν την άδικη και παράλογη μείωση του κόστους, αγνοώντας τις συμβάσεις και τροποποιώντας τες κατά το δοκούν, προκαλώντας ζητήματα επιβίωσης των μικρών - μεσαίων εργαστηρίων.

16. Άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ.

17. Τέλος αναμόρφωση του νομικού πλαισίου λειτουργίας των Ιατρικών Συλλόγων με άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου όπως αυτό συνδιαμορφώθηκε από τον Π.Ι.Σ. μετά από διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.

Ευχόμαστε αυτή η επίσκεψη σας να είναι η απαρχή μιας νέας προσπάθειας, μακριά από τις αγκυλώσεις και τους δογματισμούς του παρελθόντος για την δημιουργία ενός καινούργιου, σταθερού, δυναμικού, ευέλικτου, ποιοτικού, Εθνικού Συστήματος Υγείας που θα εμφυσήσει στους πολίτες το χαμένο αίσθημα ασφάλειας, που τόσο τους έχει λείψει τα τελευταία χρόνια, και θα αποκαταστήσει την Αξιοπρέπεια του Ιατρικού Λειτουργήματος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΣΕΒΕΚΙΔΗΣ                         ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΤΣΑΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου