Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Κουρουμπλής: Τα ακριβά φάρμακα από την 1η Μαΐου στα φαρμακεία του ΕΣΥ



Την πρόθεσή του τα ακριβά φάρμακα να διατίθενται πλέον από τα φαρμακεία των νοσοκομείων από την 1η Μαίου, διατύπωσε ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας την Πέμπτη στην ραδιοφωνική εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στα parapolitika.

Τα ακριβά φάρμακα αφορούν σε σοβαρές παθήσεις και χρόνια νοσήματα όπως καρκίνος, σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ και είναι γεγονός, ότι με την διάθεσή τους από τα φαρμακεία του ΕΣΥ, παύει σε μεγάλο βαθμό η ταλαιπωρία των ασθενών.

Τα νοσοκομεία τα τελευταία πέντε χρόνια, στερούνται πολύ συχνά αυτών των φαρμάκων, εξαιτίας των μειωμένων προϋπολογισμών με αποτέλεσμα οι ασθενείς να τα προμηθεύονται από τα λιγοστά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ταξιδεύοντας σε μεγάλα αστικά κέντρα και στην συνέχεια περιμένοντας επί ώρες σε ουρές.

Αναφορικά με το πρόβλημα που αφορά στις πληρωμές των φαρμακοποιών, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δόθηκαν στον ΕΟΠΥΥ 500 εκατ. ευρώ αντί των 1,2 δισ ευρώ, αλλά το υπουργείο Υγείας διαχειρίζεται την κατάσταση και θα βρει λύση.

Τέλος, αναφορικά με το μείζον ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων, ο υπουργός Υγείας, τόνισε ότι «εμείς έχουμε ανάγκη να πληρώσουμε τις τρέχουσες ανάγκες και η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τα νοσοκομεία ούτε ώρα χωρίς χρηματοδότηση. Αυτά είναι υπερβολές και ακρότητες». Πρόσθεσε ακόμη, ότι από τα 90 νοσοκομεία, τα 85 δεν έχουν χρήματα διαθέσιμα να δώσουν.

Ο κ. Κουρουμπλής τέλος, στηλίτευσε την τακτική της Ν. Δημοκρατίας, σημειώνοντας, ότι «η ΝΔ για άλλη μια φορά συνελήφθη αδιάβαστη. Δεν διαβάζουν τεμπελιάζουν. Δεν υπάρχει πουθενά ρητή εντολή δική μου για μεταφορά των διαθεσίμων των νοσοκομείων είναι τυπική διαβίβαση της ΠΝΠ προς τον υπηρεσιακό παράγοντα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου