Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Μ. Γιαννάκος στην "ΠτΔ": Έχουμε δημόσια υγεία τριτοκοσμικής χώρας

PELOP.GR

«Μόνο η ταμπέλα έχει μείνει από το Εθνικό Σύστημα Υγείας» υποστηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ" και στην Μαρίνα Ριζογιάννη, ο ίδιος εκτιμά ότι η Κυβέρνηση συρρικνώνει τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας και ο πολίτης βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι του στην τσέπη.
Ο κ. Γιαννάκος περιόδευσε την προηγούμενη Πέμπτη στα νοσοκομεία της Πάτρας όπου κατέγραψε την κατάσταση που επικρατεί και η οποία δεν διαφέρει από αυτή που επικρατεί σε όλα το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας.

Μπορούμε να μιλάμε για δημόσια περίθαλψη σήμερα στη χώρα μας;

Δεν υπάρχει δημόσια περίθαλψη. Οι πολίτες πλήρωσαν και πληρώνουν το ΕΣΥ και σήμερα βρίσκονται χωρίς περίθαλψη. Τα νοσοκομεία έχουν ξεμείνει με μία νοσηλεύτρια βάρδιας να καλύπτει δύο κλινικές απουσία πολλές φορές εφημερεύοντα γιατρού λόγω έλλειψης, μεγάλες λίστες αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ράντζα μία κατάσταση που επιβεβαιώνει ότι η υγεία νοσεί βαριά. Η δημόσια υγεία αργοπεθαίνει από τις πολιτικές που ασκούνται. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές κατ' εξακολούθηση.

Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας όμως παρουσιάζεται μία διαφορετική εικόνα. Αυτή της συνεχούς ενίσχυσης με προσωπικό και χρήματα.

Η Κυβέρνηση μεταδίδει μία εικονική πραγματικότητα, λέει ότι επιλύει προβλήματα ενώ στην πραγματικότητα οι πολιτικές που εφαρμόζει είναι καταστροφικές. Οι δημόσιες δαπάνες υγείας έχουν κατρακυλήσει στο 5% του ΑΕΠ. Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημόσιο σύστημα υγείας με αυτό το ύψος των δαπανών όταν στις άλλες χώρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι πάνω από το 7,5%. Ως εκ τούτου η Κυβέρνηση αυτό που κάνει είναι να συρρικνώνει τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας και ο πολίτης να βάζει όλο και πιο βαθειά το χέρι του στην τσέπη. Αρκεί να σας πω ότι στη χώρα μας, παρ' ότι οι μισοί πολίτες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας πληρώνουν 5 δις παραπάνω σε σχέση με τους άλλους ευρωπαίους πολίτες για να έχουν την υγειά τους. Η Κυβέρνηση λέει ψέματα σε σχέση με τις προσλήψεις. Πέρυσι τον Απρίλιο έλεγε ότι θα προσλάβει 4.500 προσωπικό για το δημόσιο σύστημα υγείας. Αντίθετα το προσωπικό μειώθηκε κατά 4.000 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το ίδιο του υπουργείο και η μόνη προκήρυξη που έχει βγει αφορά 950 θέσεις που είχαν από την προ- προηγούμενη κυβέρνηση. Η επιχορήγηση στα νοσοκομεία είναι 1 δις 150 εκατομμύρια σε αντίθεση με πέρυσι που ήταν 1 δις 500 εκατομμύρια. Θυμηθείτε ότι έλεγε πως θα ενισχύσει και ο ΕΟΠΥΥ τα νοσοκομεία, καταβάλλοντας τα οφειλόμενα, και τώρα πέρασε διάταξη με την οποία παραγράφονται τα οφειλόμενα του ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Βέβαια δεν θα μπορούσε να κάνει και κάτι άλλο, όταν θα πάρει επιχορήγηση 525 εκατομμύρια και χρωστάει πολλαπλάσια ποσά σε όλους τους παρόχους του.

Υπό τις συνθήκες αυτές μπορούμε να μιλάμε για δημόσια περίθαλψη στη χώρα μας;

Δημόσια είναι μόνον κατ' επίφαση η περίθαλψη στη χώρα μας. Η κυβέρνηση μιλάει για δημόσια περίθαλψη αποκλειστικά και μόνον για επικοινωνιακούς λόγους. Τα οικονομικά της υγείας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο να μιλάμε για δημόσια και δωρεάν περίθαλψη. Κι αυτό αποδεικνύεται μέσα από συγκεκριμένα στοιχεία. Επαναλαμβάνω ότι η Κυβέρνηση λέει πολλά για επικοινωνιακούς λόγους αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη.

1 σχόλιο:

  1. Καλα που τη βλεπει τη μεγαλη αυτη βελτιωση ?Η Ελλαδα ειναι τεταρτοκοσμικη χωρα .Τα κυβερνητικα προτυπα ειναι η Βενεζουελα , η Τανζανια ,η Γουατεμαλα και η Καφρερια

    ΑπάντησηΔιαγραφή