Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Πολιτική …φαρμάκι στα γενόσημα φάρμακα! Πως εξαφανίζονται από την αγορά

Τετάρτη 27 Δεκέμβριος 2017

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Προς εξαφάνιση τείνουν γνωστά φθηνά γενόσημα φάρμακα λόγω της πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια.

Όλο και περισσότερα φθηνά γενόσημα φάρμακα αρχίζουν να εξαφανίζονται από την ελληνική αγορά, καθώς οι συνεχείς μειώσεις τιμών καθιστούν την κυκλοφορία τους μάλλον ασύμφορη. Γεγονός βέβαια που σημαίνει πως οι Έλληνες ασθενείς πρέπει να πληρώνουν περισσότερα από την τσέπη τους, καθώς υποχρεωτικά οδηγούνται σε άλλες θεραπείες, πιο ακριβές όπου και η συμμετοχή είναι υψηλότερη.

Και την ώρα που η χώρα μας είναι δεσμευμένη προς τους δανειστείς για αύξησητης χρήσης γενοσήμων φαρμάκων (τουλάχιστον στο 40% τους επόμενους μήνες), το ποσοστό της αγοράς παραμένει καθηλωμένο τα τελευταία χρόνια, με τις τιμές αντίστοιχα να παίρνουν συχνά πυκνά την κατιούσα.

Είναι ενδεικτικό ότι με την τελευταία ανατιμολόγηση φθηνά και γνωστά γενόσημαφάρμακα των 2 και 3 ευρώ, μειώνονται ακόμη και κατά 71%, ενώ το μερίδιο αγοράς των γενοσήμων δεν ξεπερνά το 29%.

Να σημειωθεί πως με βάση την πολιτική που ακολουθείται και στηρίζεται τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την τρόικα, όταν μειώνεται η τιμή ενός φαρμάκου θα πρέπει να αυξάνεται η διείσδυσή του στην αγορά.

Βέβαια στην Ελλάδα η πολιτική αυτή θεωρείται πλέον απαρχαιωμένη ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι μπορεί και να υποκρύπτει σκοπιμότητα από την πλευρά των δανειστών σε βάρος των ελληνικών φαρμάκων και των ελληνικών εταιρειών. Διαβάστε ΕΔΩ το παρασκήνιο που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr με τους δανειστές: «Τρόικα εναντίον ελληνικών φαρμάκων! Νέες άγριες πιέσεις για επιπλέον «τσεκούρωμα» των τιμών»


Πάντως οι συνεχείς μειώσεις τιμών στα φθηνά φάρμακα και οι ταυτόχρονες περιορισμένες πωλήσεις, έχουν προκαλέσει το εξής: γνωστά και αποτελεσματικά γενόσημα φάρμακα με εξαιρετικά χαμηλές τιμές που θα ελάφρυναν την τσέπη του Έλληνα ασθενή, πιέστηκαν τόσο πολύ που είτε αποσύρθηκαν είτε βρίσκονται στα πρόθυρα της απόσυρσης από την ελληνική αγορά.

Και βέβαια αποτέλεσμα της μη χρήσης των φθηνών φαρμάκων έχει ως συνέπεια την αξιοποίηση ακριβών θεραπειών που αυξάνουν τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη, η οποία τόσο…τρόμο προκαλεί στο υπουργείο Υγείας.

Παράγοντες της αγοράς έλεγαν στο HealthReport.gr ότι ενώ η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανέμεναν από τις συνεχείς μειώσεις του τελευταίου έτους θα εξοικονομούνταν περί τα 200 εκατ. ευρώ, τελικώς η εξοικονόμηση ίσα που έφθασε τα 30 εκατ. ευρώ, αφού τελικά προτιμήθηκαν πιο ακριβές θεραπείες που και πάλι αύξησαν τον …λογαριασμό.

Οι ελληνικές εταιρείες αλλά και οι ξένες που παράγουν φθηνά φάρμακα είναι στα κάγκελα, καθώς τα φαρμακευτικά του προϊόντα απαξιώνονται καθημερινά από την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε πέντε χρόνια, από το 2012 έως το 2017 οι μειώσεις τιμών στα γενόσημα έφθασαν και 77% με τις πωλήσεις βέβαια να παραμένουν καθηλωμένες παρά τα αντίθετα επιδιωκόμενα των κυβερνώντων.

1 σχόλιο: