Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Ξανθός: 400 μόνιμες προσλήψεις στα Κέντρα Υγείας - Επαναπρόσληψη των εργαζομένων στα ΚΥΤ

Εικόνα αξιοπιστίας και σταθεροποίησης παρουσιάζουν οι δομές υγείας της Σάμου, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο νησί του Ανατολικού Αιγαίου, την Τετάρτη (27/06/2018), συνοδευόμενος από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Σεβαστάκη.

Onmed.gr

Ο κ. Ξανθός επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας στο Καρλόβασι, καθώς και το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, ενώ συναντήθηκε και με το δήμαρχο, Μιχάλη Αγγελόπουλο και τον αντιπεριφερειάρχη, Ν. Κατρακάζο.

«Πρόθεσή μας δεν είναι να ωραιοποιήσουμε τα πράγματα, αλλά να ακούσουμε το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο ξέρουμε ότι έχει συνεισφέρει εξαιρετικά αυτά τα χρόνια της κρίσης στην αξιοπιστία του ΕΣΥ κάνοντας πολύ φιλότιμη προσπάθεια» δήλωσε ο υπουργός Υγείας. Στόχος είναι «να παρουσιάσουμε τον πολιτικό σχεδιασμό του υπουργείου, να αναδείξουμε την πραγματική εικόνα, να δώσουμε ένα στίγμα στους εργαζόμενους του ΕΣΥ ότι ο κύκλος της απαξίωσης και της εγκατάλειψης της δημόσιας περίθαλψης έχει κλείσει και τώρα είμαστε σε μία πορεία και σταθεροποίησης αλλά και ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Θεωρώ ότι αυτό προκύπτει και από την εικόνα που έχω αποκομίσει από τις δομές της Σάμου» πρόσθεσε.

Ως προς το Κέντρο Υγείας στο Καρλόβασι, ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι αποτελεί μια αξιόπιστη δομή, η οποία καλύπτει τις βασικές ιατρικές ειδικότητες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ενίσχυση. Το προσωπικό του ΚΥ εξέθεσε τα προβλήματα που υπάρχουν- με σημαντικότερα την έλλειψη οδηγών ΕΚΑΒ και την ανάγκη επικαιροποίησης των Οργανισμών- και ζήτησε διευκρινήσεις για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας(ΠΦΥ). Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι αυτή την περίοδο τα Κέντρα Υγείας είναι στην «πρώτη γραμμή» ενίσχυσης με ανθρώπινο δυναμικό, ειδικά στα νησιά που έχουν μεγάλο πληθυσμό ευθύνης όπως η Σάμος η οποία αποτελεί πύλη εισόδου προσφύγων, διαθέτει Πανεπιστήμιο αλλά και δέχεται πολλούς επισκέπτες κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Σημαντική κίνηση ενίσχυσης θα είναι οι 400 - 450 θέσεις μόνιμου προσωπικού που θα προκηρυχθούν άμεσα και αφορούν μόνο τα ΚΥ ενώ «τονωτική ένεση» θα αποτελέσει και η πρόσληψη επικουρικών γιατρών και προσωπικού με τη νέα διαδικασία που έχει νομοθετηθεί η οποία έχει ως αποτέλεσμα το προσωπικό να προσλαμβάνεται μέσα σε 15 μέρες και όχι μετά από 6 μήνες.

Η επίσκεψη στο νοσοκομείο της Σάμου ήταν εν μέρει «επεισοδιακή». Τα ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων και των Νοσοκομειακών Γιατρών αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία του δημόσιου απολογισμού της Διοίκησης, κάνοντας λόγο για φιέστα. Ζήτησαν να συναντηθούν κατ’ ιδίαν με τον υπουργό και παρόλο που ο κ. Ξανθός δέχτηκε το αίτημά τους, εξέφρασε την ενόχλησή του επισημαίνοντας ότι η λογοδοσία της Διοίκησης του νοσοκομείου στους εργαζόμενους και στην κοινωνία για τα πεπραγμένα της αποτελεί μια πρωτοποριακή, ανοιχτή, δημοκρατική διαδικασία που μπορεί ο καθένας να πάρει το λόγο και να διατυπώσει την άποψη του όποια κι αν είναι αυτή, επομένως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για «φιέστα».

Τα σημαντικότερα προβλήματα που προέκυψαν από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους, κατά την παρουσίαση του απολογισμού, είναι η έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών αλλά και ειδικευμένων συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Η διαδικασία έκλεισε με την τοποθέτηση του υπουργού ο οποίος αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που επίκεινται (προσλήψεις, συμβάσεις, παροχή επιπλέον κινήτρων) προκειμένου με βάση τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν, το δημόσιο σύστημα υγείας να ενισχυθεί περισσότερο και να αναβαθμιστεί.

Το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων του υπουργού Υγείας με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης. Κατά τη συζήτηση με τον κ. Κατρακάζο και τον κ. Αγγελόπουλο αναδείχθηκε η ανάγκη για την ενίσχυση στελέχωσης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) με ιατρικό προσωπικό ώστε να παρέχεται πιο συστηματική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ο υπουργός Υγείας δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει το αίτημα για επαναπρόσληψη των ίδιων εργαζομένων στα ΚΥΤ όταν λήξει η σύμβασή τους καθώς πλέον έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία, ενώ όπως είπε θα γίνει προσπάθεια εξεύρεσης κονδυλίων προκειμένου να αναβαθμιστούν κτHριακά τα αγροτικά ιατρεία.

Αναφερόμενος, τέλος, στις υγειονομικές υπηρεσίες που παρέχονται στις προσφυγικές δομές του νησιού, ο υπουργός Υγείας τόνισε την πρόληψη και τον έγκαιρο εμβολιασμό των παιδιών. «Αποδεικνύεται πως υπάρχει ένα σύστημα το οποίο παρεμβαίνει έγκαιρα και περιορίζει τη διασπορά των όποιων κρουσμάτων και δεν δημιουργείται θέμα υγειονομικής ανασφάλειας στον υπόλοιπο πληθυσμό, είτε των προσφύγων είτε των τοπικών κοινωνιών» δήλωσε, σημειώνοντας ότι λαμβάνονται υπόψη οι αγωνίες των κατοίκων των νησιών που αποτελούν πύλες εισόδου προσφύγων ροών.

3 σχόλια:

  1. ΕΛΕΓΕ ΕΝΑ ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΤΕΤΑΡΙ ΣΤΟ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ:
    ΕΙΝΑΙ ΞΑΝΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιον δουλεύεις ρε Μαυρογιαλουρε;
    Ευτυχώς που είσαι σε νησί,και δεν τους είπες ότι και θάλασσα θα τους φέρεις...
    Εντάξει,οι περισσότεροι που έχουν απομείνει στην Ελλάδα,δεν ειναι και η πιο ευφυείς,αλλά δεν είναι όλοι έτσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξανθοκηφηνας: με τα λόγια χτίζω Ανώγεια και......

    ΑπάντησηΔιαγραφή