Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Στον αέρα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας!

Μόλις 625 οικογενειακοί γιατροί για να καλύψουν 2.800 θέσεις! n Η προχειρότητα του υπουργείου ανησυχεί τους ασθενείς


Στα τυφλά χτίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με ελάχιστους οικογενειακούς γιατρούς να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του αβέβαιου - όπως φαίνεται - εγχειρήματος.

Ασθενείς και γιατροί βυθίζονται στα ερωτηματικά και στην αβεβαιότητα, καταλογίζοντας στους ιθύνοντες στην οδό Αριστοτέλους «προχειρότητα». Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι οι εκπρόσωποι των γενικών γιατρών αποκάλυψαν χθες ότι η απουσία διορθωτικών κινήσεων αναγκάζει αυτούς τους λίγους γιατρούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Οργανισμού να υπαναχωρήσουν.

Ναυάγησε. 
Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΠΥΥ είχε απευθύνει στις αρχές του χρόνου πρόσκληση σε 2.800 οικογενειακούς γιατρούς (δηλαδή γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους), δρομολογώντας τότε ριζικές αλλαγές στη δεξαμενή των συμβεβλημένων γιατρών. Εντούτοις, η προκήρυξη ναυάγησε καθώς οι σχετικές αιτήσεις δεν ξεπέρασαν τις 625, με το δίχτυ της Πρωτοβάθμιας να παραμένει τρύπιο.

Ανάλογη αποτυχία καταγράφεται και στη στελέχωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας - ήδη τρέχει τρίτη κατά σειρά προκήρυξη -, με αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να... βαφτίζει οικογενειακούς γιατρούς εκείνους που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας και στα αγροτικά ιατρεία. 

Και ενώ η Ελληνική Εταιρεία Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ) γυρίζει την πλάτη στο κάλεσμα του ΕΟΠΥΥ, αρνούμενη να μετέχει στο... μετέωρο εγχείρημα, η κατάσταση για τους ασθενείς γίνεται ακόμη πιο θολή, δεδομένου ότι στις 15 Ιουλίου λύνονται οι ισχύουσες συμβάσεις των περίπου 1.950 γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Συνεπώς, από τα μέσα του ερχόμενου μήνα οι πολίτες δεν θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Τα αναπάντητα ερωτήματα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΛΕΓΕΙΑ Ευάγγελο Φραγκούλη, είναι πολλά. Μεταξύ άλλων διερωτάται ποια η νομική ισχύς της διευκρίνισης του ΕΟΠΥΥ πως «οι ιδιώτες συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί εξυπηρετούν τον εγγεγραμμένο πληθυσμό τους και δεν εισπράττουν επιπλέον αμοιβή όταν ο δικαιούχος προσέρχεται εντός του δηλωμένου ωραρίου του γιατρού» (υπονοώντας πως επιτρέπεται να λαμβάνουν αμοιβή όταν οι δικαιούχοι προσέρχονται εκτός του ωραρίου).

Στη μακρά λίστα των ασαφειών προστίθενται: «Πώς θα αντιμετωπίζονται τα έκτακτα περιστατικά, όταν τα ραντεβού θα είναι δεσμευμένα από τακτικά;» και «πώς είναι δυνατόν κάποιος να αναμένει από τους γιατρούς που αμείβονται με ψιχία να πραγματοποιούν, με ίδια μέσα, κατ' οίκον επισκέψεις;».

Τα στατιστικά δεδομένα, άλλωστε, συνθέτουν μια καθημερινότητα ταλαιπωρίας. «Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, ο κάθε ασφαλισμένος απασχολεί τον γιατρό τέσσερις φορές τον χρόνο. Συνεπώς, σε κάθε οικογενειακό γιατρό αντιστοιχούν 750 επισκέψεις τον μήνα, στο καθορισμένο ελάχιστο τετράωρο εργασίας ανά ημέρα» σημειώνει η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Αννα Μαστοράκου.

Στο ΣτΕ. 

Στο μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απόφασης του υπουργού Υγείας που προβλέπει την καθιέρωση του συστήματος παραπομπών για την πρόσβαση των ασθενών στα Κέντρα Υγείας, τα νοσοκομεία και τους ιδιώτες γιατρούς. Σε αυτήν υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι «σε περιοχές με πλήρη κάλυψη από οικογενειακούς γιατρούς, οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ειδικούς γιατρούς, εκτός συστήματος παραπομπών, δεν θα αποζημιώνονται».

Και ενώ η πρωτοβάθμια κάλυψη του πληθυσμού βρίσκεται στον αέρα, η Αννα Μαστοράκου εντοπίζει ένα ακόμη εργαλείο περικοπών: «Προβλέπεται ότι οι οικογενειακοί γιατροί θα ελέγχονται και συνεπώς θα λογοδοτούν στον τομεάρχη Πρωτοβάθμιας Υγείας για τα παραπεμπτικά που εκδίδουν στους ασθενείς, γεγονός που καταδεικνύει ότι το σύστημα παραπομπών θα είναι αυστηρό».

Πονοκέφαλο προκαλούν, δε, στους πολίτες και καθημερινά, πρακτικά προβλήματα, όπως το πώς θα κλείσουν ραντεβού. Μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος (ΗΔΙΚΑ); Θα λειτουργήσει τηλεφωνικό κέντρο για τους μη εξοικειωμένους με τους υπολογιστές;

17 σχόλια:

  1. ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΟΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ?ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ της προηγουμενης εβδομαδας αποφασιστηκε οι συμβάσεις να υπογραφούν μόνο με ελευθερους επαγγελματίες κι οχι με επιστημονικους υπευθυνους ιατρούς εταιρειών τύπου ΙΚΕ , ΕΠΕ κτλ.
    Σήμερα αυτη η απαγόρευση αφορα τους οικογενειακούς αυριο θα αφορά τους ειδικούς. Το νού σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να λοιπόν που τίθενται ερωτήματα. Τα πιό πολλά είναι πολύ απλά.Για την μή είσπραξη αμοιβής εντός του ωραρίου του γιατρού από τον ασθενή. Τι νομικό πρόβλημα υπάρχει; Υπάρχει ολόκληρη σύμβαση από τον ΕΟΠΥΥ, που το ξεκαθαρίζει,οτι μέσα στο ωράριο θα ισχύει η αποζημίωση η μηνιαία που δίνει για τους ασθενείς που εξυπηρετούνται εντός αυτού. Τι άλλο να γράφει; Εκτός ωραρίου,είναι μόνο για τις κατ οίκον.Εκεί χρειάζεται μιά ρύθμιση για το πότε ο ασθενής και κυρίως ποιός ασθενής θα δικαιούται να καλέσει το γιατρό στο σπίτι του. Αυτό ας διευκρινσθεί,αν είναι κατάκοιτος,αν είναι τρόφιμος γηροκομείου,κλπ. Θα πρέπει ο γιατρός να τον δεί μιά -δυό φορές,ανάλογα με την κατάστασή του. Μετά θα μπορεί κάποιος συγγενής να έρχεται για φάρμακα κλπ. Δεν θα είναι πολλοί αυτοί οι ασθενείς. Ισως γίνεται παρεξήγηση με τις κατ οίκον επισκέψεις που ζητούν οι ασθενείς από τους ιδιώτες γιατρούς που δίνουν αμοιβή.
    Γιά τα ραντεβού,είναι καλύτερα να μην υπάρχουν.
    Θα πρέπει να καταλάβει ο καθένας οτι δεν πρόκειται για τακτικό ιατρείο. Είναι συγχρόνως και ΤΕΠ. Αρα δεν πρέπει να κλείνονται ραντεβού. Ο γιατρός θα καλεί τα σοβαρά και επείγοντα να προηγηθούν. ΠΧ ,ένα εμπύρετο,ένα επώδυνο περιστατικό, ένα πολύ ηλικιωμένο άτομο. Τα διάφορα άλλα περιστατικά θα τα βλέπει με μιά σειρά προτεραιότητας. Αυτό είναι απαραίτητο, ο γιατρός επί τόπου να διαχειρίζεται τους ασθενείς. Μέχρι να τελειώσει το ωράριό του.
    Μετά μπορεί,όπως και η σύμβαση αναφέρει να κάνει ιδιωτικό ιατρείο. Εκεί ας βάζει ραντεβού.
    Με τα στατιστικά να λένε οτι κάθε ασφαλισμένος απασχολεί το γιατρό 4 φορές το χρόνο,θα έλεγα οτι είναι θέμα διαχείρησης από το γιατρό. Δεν είναι όλοι ασθενείς,σ'ένα πληθυσμό,ούτε όλοι έχουν ανάγκη στενής παρακολούθησης. ΠΧ αν κάποιος έχει θυρεοειδοπάθεια και παρακολουθείται από είδικό μιά φορά το χρόνο θα πάρει παραπεμτικό και άντε να έλθει και για 6/μηνη συνταγή για φάρμακα άλλη μία.
    Δεν έχει νομίζω καταλάβει ο κόσμος οτι ο οικογενειακός γιατρός δεν θα θεραπεύει
    ο ίδιος όλους τους ασθενείς του πληθυσμού ευθύνης του. Θα τους καταγράφει,θα τους κατευθύνει ανάλογα με την πάθησή τους για παρακολούθηση στον ειδικό,καρδιολόγο,νεφρολόγο κλπ.
    Το θέμα έχει προκαλέσει πονοκέφαλο γιατί υπάρχουν αντιδράσεις αδικαιολόγητες και πιθανώς απειρία και έλλειψη διευκρινήσεων σε λίγα πρακτικά θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 4 συμβεβλημένοι στοίχιζαν 8000 ευρώ , τώρα 4 γύφτουλες (αν είναι και τόσοι !) σε κάθε γυφΤΟΜΥ θα στοιχίζουν με βάση τις ανακοινώσεις του ΥΠΥΓ 25500 ευρώ! Με τους 850 ακατοίκητους που έχετε για αστικό πληθυσμό 8 εκατομμυρίων σε κάθε έναν θα αντιστοιχούν 10000 πραγματικοί ασφαλισμένοι! Αν ήσουν γιατρός και όχι ......συριζοαρκουδόγυφτος θα καταλάβαινες τι σημαίνει αυτός ο αριθμός και δεν θα έλεγες βλακείες! Σε χωριό 2000 κατοίκων με έναν ΓΙ και μια νοσηλεύτρια ήμουν αγροτικός και δεν σηκώναμε κεφάλι! Χωρίς να κάνουμε ηλεκτρονικό φάκελο, πρόληψη ,να έχουμε πρωτόκολλα και κωδικούς ICD ούτε κόφτες!!! Ζεις απλά στον ......κόσμο σου με όσα περιγράφεις και κάθε γιατρός το καταλαβαίνει! Επίσης όχι η ......ελίτ που μαζέψατε στις γυφτοτσαντιροβοθροΤΟΜΥ αλλά ακόμη και σοβαροί γιατροί θα γονάτιζαν υπό τέτοιες συνθήκες και καμιά .....διαλογή δεν θα έκαναν αλλά θα κοίταζαν να τους ξεφορτωθούν απλά! Και για έναν ακόμη λόγο ! Διώχνεις πχ έναν ενενηντάχρονο με μυοσκελετικό άλγος σωστά αλλά το βράδυ κάνει έμφραγμα και πεθαίνει (καθότι όλοι κάποτε κάοως θα πεθάνουμε!) ,ποιος θα ξεμπλέξει τον γιατρό από τους ......αρκουδοσυγγενείς και τους δικηγορογύπες? Ο Ξανθοκηφήνας ή ο Βαρδαρόμπας ?
      Ξύπνα λοιπόν ......γίδι και μην προδίδεις πόσο άσχετος με την μαχόμενη Ιατρική αλλά και την ......πραγματικότητα είσαι ! Και ......τσάκο και 72 σέντσια......

      Διαγραφή
    2. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΛΕΣ 5.52

      Διαγραφή
    3. 5.52 η ΠΦΥ δεν στηνεται με εκθεσεις ιδεων! Νομιζω οτι ο συναδελφος 8.01 εβαλε τα πραγματα στην θεση τους!

      Διαγραφή
    4. Μα και ενας δυο να ειναι αυτοι που χρειαζονται κατ οικον εισαι σε θεση να αντιληφθεις τις συνεπειες στον χρονο του γιατρου που θα τρεχει και δεν θα προφταινει? Οχι βεβαια! Αν μπορουσες δεν θα σε ειχε προσλαβει ο χρΕΟΠΥΥ αλλα καποια σοβαρη εταιρεια!Να γιατι μισειτε την αξιολογηση κηφηνασχετοι!

      Διαγραφή
    5. Αγροτικό έκανες ρε εξυπνακια; Αλλά μάλλον έχουν δίκιο οι συνάδελφοι ότι έχεις τόση σχέση με την Ιατρική όση και τα αφεντικά σου!

      Διαγραφή
  4. Γυφτοβάθμια παρακαλώ , μην τους τρώτε την πατέντα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λίγες μέρες ακόμη και θα κοπεί η επιδότηση στους συμβεβλημένους γιατρούς.Οσο για τα σχόλια των υβριστών λυπάμαι που ξευτιλίζονται έτσι,αλλά 2000 ευρουλάκια το μήνα και μερικά 10/ρικάκια την ημέρα κάνουν τον άνθρωπο ρόμπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΡΕΟΠΥΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΣΤΙΣ 16/07 ΑΝ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΣΥΡΙΖΟΓΥΦΤΕ 2.00 ΑΛΛΑ ΣΤΙΣ 16/07 ΘΑ ΔΕΙΣ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΗΘΗ KOLOTUMBA ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΔΙΑΣΗΜΟΥΣ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΟΙ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕ ΜΕ 10€=5€ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΑΛΛΩΣ ΘΑ ΚΟΣΤΙΖΑΝ 20€ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ!

      Διαγραφή
    2. 11.53 π.μ. Μη περιμένεις τη κολοτούμπα.Μη συνεχίζεις να επιδοτείς σαν συμβεβλημένος τις επισκέψεις για τον χρεοΕΟΠΥΥ. Να κανονίσεις τι άλλο θα κάνεις για να εργασθείς κανονικά ως γιατρός. Στις 16/7/2018, θα ψάχνουν πολλοί να βρούν καινούργια δουλειά. Τρέξε να προλάβεις.

      Διαγραφή
    3. Αρπα μια αναβολη στην προκηρυξη των γυφΤΟΜΥ ,την ......εκατοστη ΣΥΡΙΖΟγυφτε 10.12 και αφου ξεμαστουρωσεις απο την κανναβη καταλαβε οτι εχω το ΠΕΠΟΝΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ!/Απο τις 16.07 χαρη στην ανεπαρκεια σας ο Ιδιωτικος Τομεας τα κονομαει και εσεις τρωτε ξυλο απο τους ασφαλισμενους που θα πληρωνουν! Μετα θα εκλιπαρειτε για συνεχιση των συμβασεων αλλα ποιος ηλιθιος που θα τα παιρνει μετρητα θα ασχοληθει? Εχουν ποτε....ξαναφτυσει γιατροι το Υπουργειο αρχιkolotumba?

      Διαγραφή
  6. Η νεα πρωτο βαθμια φροντιδα υγειας είναι γεγονοσ και μεγαλη καινοτομια .Είναι φυσικο οι τεως ωφελούμενοι να υβριζουν και τιποτε άλλο .Προτεραιοτητα εχει ο ασθενης και όχι τα συμφεροντα παντος είδους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ......πραγματικότητα.....θέλεις τηλέφωνο ψυχιάτρου 12.05; Μπορεί να σε βοηθήσει αν και δύσκολο!

      Διαγραφή
    2. ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΒΑΖΩ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ.ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΕ Μ....ΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΝ ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΑΙΤΗΣΗ, ΚΑΙ ΑΝ ΣΚΟΠΕΥΕΙΣ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ.ΑΝ ΝΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΣΟΥ,ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΦΕΛΕΙΑ.ΑΝ ΟΜΩΣ ΟΧΙ,ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΚΡΑΤΑΣ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟ,ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΑΠΟ ΕΞΩ.

      Διαγραφή
    3. 23 Ιουνίου 2018 - 12:46 μ.μ.
      Η συμβαση αποτελει τον...φερετσε πισω απο τον οποιο κρυβεται οοολη η συνταγογραφηση,οοοολων των παθησεων,οοοολων των εταιρειων(γεγονος που δινει την δυνατοτητα στον συνταγογραφο να κανει παιχνιδι με τις πιο ανταποδοτικες!),καθως και οοοολα τα παραπεμπτικα προς ΔΚ,και η γκρινια για τα αγκαθια ειναι ο...φερετσες του φερετσε,εκτος και αν διεκδικουμε παγκοσμια πρωτοτυπια να βαζει καποιος με τετοιο ζηλο τα συμφεροντα του ασθενους πιο πανω απο τα δικα του και των παιδιων του σε καιρους ισχνων αγελαδων.Αλλοιως,προσωπικα τουλαχιστον,δεν μπορω να κατανοησω γιατι συνεχιζουν να διαπραγματευονται το ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ.Το μονο σιγουρο ειναι οτι σβηνοντας απο τον χαρτη ολους τους αλλους ειδικους,χαριζουν στο υπουργειο την εξοικονομηση των επισκεψεων,για να παρουσιαστει προς τους δανειστες ως εργο και επιπλεον να βρεθουν πολλοι εξειδικευμενοι γιατροι ως φτηνα εργατικα χερια για ξενους επενδυτες.ΚΑΘΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΥΠΡΟΔΕΚΤΗ!!

      Διαγραφή