Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Δεύτερο "ράπισμα" στο υπουργείο Υγείας για τις τοπικές μονάδες

Capital.gr

Σχεδόν μηδενική είναι προς το παρόν η ανταπόκριση των γιατρών και στο δεύτερο "προσκλητήριο” του υπουργείου Υγείας για τη στελέχωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Οι αιτήσεις παθολόγων και παιδιάτρων για να ενταχθούν στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης των Α. Ξανθού- Π. Πολάκη με τη τη δημιουργία των "ιατρείων της γειτονιάς”, ανέρχονται σύμφωνα με το ρεπορτάζ και την εικόνα που έχουν οι ιατρικοί σύλλογοι σε λίγες δεκάδες μόλις, τη στιγμή που η πρόσκληση αφορά σε συνολικά 953 γιατρούς (809 παθολόγους και 144 παιδίατρους).

Βασιλική Κουρλιμπίνη - vicky.kourlibini@capital.gr

Τα περιθώρια χρόνου στερεύουν. Η προκήρυξη για την πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς διάρκειας, των γιατρών που θα ενταχθούν στις ΤΟΜΥ έληγε κανονικά την Παρασκευή 29 Ιουνίου. Εντούτοις δόθηκε μια μικρή παράταση και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις ηλεκτρονικές αιτήσεις τους έως τις 2 Ιουλίου. Αντίστοιχα, η αποστολή της τελικής εξατομικευμένης φόρμας υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης με τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά, παρατείνεται έως την Δευτέρα 09 Ιουλίου. 


Όπως φαίνεται, ούτε το μισθολογικό κίνητρο που αποφάσισε το υπουργείο Υγείας για να προκαλέσει τη συμμετοχή των γιατρών και παράλληλα να κάνει "άνοιγμα” σε νέους επιστήμονες ήταν ικανό για να αυξήσει τη συμμετοχή. Οι γιατροί εξακολουθούν να είναι αρνητικοί στη συμμετοχή τους στο νέο σύστημα με τους οικογενειακούς γιατρούς, κάνοντας λόγο για μειωμένα κίνητρα και χαμηλή αποζημίωση των επισκέψεων. Είναι χαρακτηριστικό πως στην πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος (τον περασμένο Σεπτέμβριο), μόλις 583 γιατροί έκαναν αίτηση για 1.200 θέσεις. Αλλά και στην πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ του Ιανουαρίου που αφορούσε στη σύναψη συμβάσεων με 2.829 ιδιώτες παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδίατρους, μόλις 657 υπέβαλαν αίτηση για να συνάψουν σύμβαση ως οικογενειακοί γιατροί.

Στον αέρα τίθεται πλέον και ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για τη λειτουργία των επόμενων ΤΟΜΥ, αφού ούτε ο απαραίτητος αριθμός γιατρών φαίνεται να συγκεντρώνεται, ούτε κτήρια έχουν βρεθεί. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου, θα πρέπει να ανοίξουν τουλάχιστον 120 κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέχρι τα τέλη του 2018 και 240 μέχρι τα μέσα του 2020. Προς το παρόν πολλές από τις ΤΟΜΥ στεγάζονται σε Κέντρα Υγείας, με "δανεικούς” γιατρούς από αυτά.

7 σχόλια:

  1. Πω ρε ......φουστη μου ανοιγμα Μαρουλιας νεους επιστημονες!Μα καλα.....χαζοι ειναι; Δεν καταλαβαινουν οτι ειναι η ......ευκαιρια της ζωης τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. βρες αποφοιτους βουλγαριας ρουμανιας τσεχιας απο το ελλαδισταν δεν θα βρεις ευκολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κομπλεξικέ 5.20 ΟΛΟΙ τον απέρριψαν εξακολουθητικά αλλά λόγω χαμηλού IQ δεν το αντιλήφθηκες!

      Διαγραφή
    2. ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΚ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΗΣ ΗΜΕΔΑΠΗΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ !

      Διαγραφή
    3. Προφανώς προβοκάτορας ο 5.20! Μην τσιμπάτε συνάδελφοι, μπροστά στην ακόμη μία φορά παταγώδη αποτυχία τους θέλουν να μας βάλουν να μαλώσουμε μεταξύ μας!

      Διαγραφή
  3. βλεπω οι εκ βουλγαρο-ρουμανο-τσεχιας ειναι αρκετοι και ειναι λογικο.χωρις ορια ο αριθμος τους!τωρα τι συμπλεγμα μπορει να εχει ενας αποφοιτος ελληνικου πανεπιστ.με ενα αγνωστου διαλογης ιδιωτικου μονο αυτοι που γραφουν τετοια σχολια για iq μπορει να ξερουν.διοτι αποδεδειγμενα το iq τους ηταν πιο χαμηλο και δεν μπορεσαν να περασουν σε ιατρικη σχολη της ελλαδας.συνηθως δεν εμφανιζουν πουθενα την χωρα προελευσης του πτυχιου τους σκεφτονται βυζαντινη αυτοκρατορια συνεχεια της ρωμαικης τοτε ελλαδα ηταν ...........απο ελλαδα ειναι λογω βυζαντινου κρατους και φυσικα η λεξη ιδιωτικο δηλαδη πληρωσαν για το διπλωματακι δεν θα την λενε ποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαίρομαι που διαπρέπουν ιατροί του εξωτερικού και κατέχουν διευθυντικές θέσεις με απόλυτη αναγνώριση
    Έτσι για να βάλουν Μίχαλο οι στενοκεφαλοι που νομίζουν ότι επειδή αξιώθηκαν να γράψουν 19,6 στη βιολογία έγιναν κάτι σπουδαίο
    Δέστε πόσοι αριστούχοι έμειναν έξω φέτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή