Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

ΠΦΥ: Εδώ γιατρός, εκεί γιατρός, πού είναι ο οικογενειακός γιατρός;

Από Έφη Τσιβίκα - mononews.gr

Σε… θρίλερ εξελίσσεται η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), με την εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού να «σκοντάφτει» ξανά και ξανά στην έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά των γιατρών να στελεχώσουν τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Τα εμπόδια φαίνεται να μεγεθύνονται με τις αντιδράσεις των ιατρικών φορέων, με τελευταία αυτήν του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), ο οποίος σε χθεσινή σύσκεψη αποφάσισε να ανοίξει μέτωπο ενάντια στην Αριστοτέλους και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να μην εφαρμοστεί το νομοθέτημα.

Την «λυπητερή» πληρώνουν, τελικά, οι πολίτες οι οποίοι, ύστερα από τις σχετικές ειδοποιήσεις στα έντυπα της συνταγογράφησης, σπεύδουν να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό, όμως, επί… ματαίω.

Αδιάφοροι οι γιατροί στις προσκλήσεις

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, η ΠΦΥ θα βασιζόταν σε περίπου σε 4.000 οικογενειακούς γιατρούς (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι), οι οποίοι θα κάλυπταν όλες τις περιοχές ευθύνης. Εντούτοις, ο στόχος αυτός φαντάζει επί του παρόντος ανέφικτος, δεδομένου ότι το ενδιαφέρον των γιατρών να ενταχθούν στο νέο σύστημα ΠΦΥ είναι ιδιαίτερα φτωχό.

Στην πρώτη πρόσκληση, τον Αύγουστο του 2017, έκαναν αίτηση μόλις 583 γιατροί για 1.200 θέσεις, ενώ μικρή ήταν η ανταπόκριση και στην προκήρυξη για ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς, με σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ που θα εξυπηρετούν τους πολίτες όπου δεν υπάρχουν ΤΟΜΥ.

Στις 12 του τρέχοντος μήνα, το υπουργείο Υγείας έβγαλε δεύτερη προκήρυξη για 953 θέσεις γιατρών οι οποίοι θα στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ, όμως φαίνεται ότι η προσπάθεια έπεσε και πάλι στο… κενό, με αποτέλεσμα, ενώ έληγε την Παρασκευή, να πάρει παράταση για τις 2 Ιουλίου, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.
Εντωμεταξύ, από τις 2.800 θέσεις οικογενειακών γιατρών που προκήρυξε ο ΕΟΠΥΥ, ανταποκρίθηκαν μόλις 625.

Κηρύττει πόλεμο ο ΙΣΑ

Σε χθεσινή σύσκεψή του, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες γιατροί καθώς και εκπρόσωποι Επαγγελματικών και Επιστημονικών Ενώσεων, παθολόγων, παιδιάτρων και γενικών γιατρών, ο ΙΣΑ αποφάσισε να ανοίξει μέτωπο ενάντια στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Μάλιστα, κάνει λόγο για «απαράδεκτες αμοιβές» και «απαξιωτικές συνθήκες εργασίας» για τον ιατρικό κόσμο, ενώ τονίζει ότι ο πληθυσμός ευθύνης που προβλέπεται για κάθε γιατρό (2.250 ασθενείς) είναι πέρα από κάθε διεθνή επιστημονική πρακτική και εγκυμονεί κινδύνους ιατρικών λαθών.

Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, ξεκαθάρισε ότι «ο Σύλλογος, δεν θα επιτρέψει την ιστορική κατάρρευση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που επιχειρεί το υπουργείο Υγείας και πρόσθεσε ό,τι κόκκινες γραμμές για τον ιατρικό κόσμο είναι η ελεύθερη επιλογή γιατρού και η αξιοπρεπής αμοιβή του κατά πράξη και περίπτωση».

Στον… αέρα οι πολίτες

Ενώ το κλίμα μεταξύ γιατρών και υπουργείου Υγείας είναι τεταμένο, στον αέρα βρίσκονται οι πολίτες, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό πέφτουν σε… τοίχο. Το σύστημα της ΗΔΙΚΑ τους παραπέμπει σε γιατρούς που βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση από την περιοχή τους, όπως σε άλλους δήμους ή και στην άλλη άκρη του νομού.

Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί ιδιαίτερα μετά τις 15 Ιουλίου οπότε και λήγουν οι υφιστάμενες συμβάσεις των γενικών ιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς για να έχουν οι ασφαλισμένοι πρόσβαση στην ΠΦΥ θα πρέπει να προχωρήσουν στην εγγραφή τους σε οικογενειακό γιατρό.

17 σχόλια:

  1. Ρουφιάνοι του ΥΠΥΓ: όλα .....έτοιμα!Είναι μια νέα ......πραγματικότητα οι γυφΤΟΜΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα κλάψουν μανουλες στο κλαρινοΥπουργειο από 16/07!Πόσες ήττες θα αντέξει ο Αλέξης από τα βλήματα του ΥΠΥΓ? Και άντε ο Τσίπρας ,τον Σεπτέμβρη έρχεται η Τρόικα! Game Over ζώα του ΥΠΥΓ! Τελικά ο Μπαταχτσιμης ήταν ο εξυπνότερος! Έβγαλε την ουρά του από έξω ,επιτάχυνε και τις πληρωμές στους συμβεβλημένους και φτιάχνει προφίλ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΑΝ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ Ο.Ι. ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΙ ΑΠΌ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΛΑ. ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙ ΚΙ ΕΔΩ? ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ. ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΕΝΑ 4ΩΡΟ Ο.Ι. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΕΒΛΕΠΑΝ ΕΠ΄ΑΜΟΙΒΗ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΩΦΕΛΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω ότι είσαι συριζοχαφιεδακο επ αμοιβή με την ανάρτηση 9.50!Και εννοείται ότι αυτό που λες είναι πελώριο ψέμα πέρα από παράλογο! Εννοείται επίσης ότι πάλι κανείς δεν θα πήγαινε με τις πενταροδεκαρες!

      Διαγραφή
    2. Ναι ρε συ πως δε το σκεφθηκαν ?????Θα ηταν πιο ολοκληρωμενη η αποτυχια τους. Ωραιες ιδεες εχεις ????

      Διαγραφή
    3. Μηπως σε πληροφορησαν οτι για ιδιο αριθμο ασθενων οι ΟΙ λαμβανουν αμοιβη μικτα 110.000 ευρω με ενα μερος των χρηματων αυτων να προερχεται απο συμμετοχη των ασθενων;
      Σε μια χωρα με βασικο μισθο 1,5 φορες πανω απο την ελλαδα, η αμοιβη του ΟΙ ειναι 5,5 φορες πανω.Καταλαβες τωρα γιατι πεταει το συστημα;
      Εσεις εδω το μονο που δεν δεχεστε ειναι οτι μονο με εξαιρετικες ( οχι απλως καλυτερες αμοιβες) θα εχουμε σοβαρο συστημα.Δεν πειραζει λετε ας ειναι αθλιες οι συνθηκες για τους γιατρους και ας ειναι αθλια η δηθεν δωρεαν υγεια.
      Σαν αμιγως ιδιωτης παθολογος το μονο που ζηταμε ειναι ιδιες υποχρεωσεις και ιδια δικαιωματα σε ολους τους γιατρους και θεσμοθετηση του θεσμου του ιδιωτη οικογενειακου γιατρου.
      Γιατι κανεις δεν τολμα να αφησει ελευθερη επιλογη γιατρου,και να αφησει τον ασθενη αν θελει και μπορει να επιλεξει ιδιωτη ΟΙ;
      Ετσι και αλλιως οι μεγαλες καταχρησεις και λαμογιες του συστηματος γινονται κατα τεκμηριο απο τους δημοσιους λειτοργους.

      Διαγραφή
    4. Εμένα με πληροφόρησαν ότι η Ιταλία θα μπει σε τέτοιο μνημόνιο που δεν θα βγεί ούτε το 2200.

      Διαγραφή
    5. Εγώ θα έλεγα να κάνετε ΟΙ και όποιον μιλάει πάνω από 20 λέξεις Ελληνικά. Έτσι μέχρι και εσύ , ο επαγγελματίας τρολ θα μπορείς α κάνεις το ταξικό σου όνειρο πραγματικότητα!Καραγκιόζηδες....

      Διαγραφή
    6. ΜΑΛΛΟΝ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ 9.50!

      Διαγραφή
    7. ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΑΝ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ Ο.Ι. ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 5000 ΤΟ ΜΗΝΑ? ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑΝΟΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΑΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΤΕ.

      Διαγραφή
    8. Και εμένα ότι στην Ζιμπάμπουε δέχονται τους ......μάγους του χωριού!Νομίζω ότι θα είναι προς όφελος των ......Jambo! Άρπα και 70 σεντσια!

      Διαγραφή
    9. Εσύ εγκαθετισκο 9.50 μέχρι χθες προεβλεπες κοσμοσυρροή για τις γυφΤΟΜΥ οπότε ότι και να πεις......

      Διαγραφή
    10. Με πληροφόρησαν ότι πληρώνεσαι με το κομμάτι 9:50 π.μ.

      Διαγραφή
  4. Ότι δεν έχει γυφΤΟΜΥ στην Ιταλία σε πληροφόρησαν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αρκουντογκιουφτο 9.50 πόσο πληρώνεται ο ΟΙ στην Ιταλία σε πληροφόρησαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 0 ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΙΑΤΡΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑ ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΣΘΕΝΟΥΣ.ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΛΟΥ.Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ
    ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΠΡΩΤΗΣ ΕΠΑΦΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ
    ΒΑΣΕΙ ΤΙΜΩΝ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΙ.ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ
    ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΥΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΑΣΦΑΚΙΣΤΙΚΩΝ
    ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξεχναμε οτι το συστημα γινεται για τους ασθενεις με αυτα που διαθετει μια χωρα σε μνημονιο,οχι για καρεκλοκενταυρους γιατρους κατ επαγγελμα συνταγογραφους .Σε οποιους αρεσει ,ας μπουν , ειδαλλως ας φυγουν εξω να κανουν το δουλο των ξενων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή