Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Ανδρέας Ξανθός: Σε αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων για μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η σκέψη είναι να καθιερωθούν εισοδηματικά κριτήρια στους πάσχοντες από χρόνιες νόσους.


Τρόπους για τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής στα φάρμακα σε πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομική αδυναμία και χρόνιο πρόβλημα υγείας, αναζητεί η Αριστοτέλους.

Μιλώντας στη διακομματική επιτροπή για το φάρμακο, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επεσήμανε πως αναζητείται ισοδύναμο μέτρο, προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς δημοσιονομική επίπτωση.

Η σκέψη – είπε – είναι να καθιερωθούν εισοδηματικά κριτήρια στους πάσχοντες από χρόνιες νόσους. Παραδέχτηκε πως κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό και επεσήμανε πως η λήψη του όποιου μέτρου απαιτεί προσεκτικά και μετρημένα βήματα.

Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για “απότομη προσγείωση” της κυβέρνησης στη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα από το 2015, εκτιμώντας πως στη μεταμνημονιακή εποχή υπάρχουν δυνατότητες κάλυψης των αναγκών που έχουν οι πολίτες.

Ο υπουργός Υγείας είχε κάνει αναφορές στη μείωση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα και στις αρχές του μήνα, σημειώνοντας πως μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η κατάργηση της επιβάρυνσης 1 ευρώ ανά συνταγή του ΕΟΠΥΥ.

Κατάργηση ή μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα σε πολίτες με ατομικό εισόδημα έως 1.200 ευρώ, προβλεπόταν και στο άρθρο 9 του νόμου 4472/2017 για το μεσοπρόθεσμο 2018 - 2021.

Σύμφωνα με τον νομοθέτη, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, καθοριζόταν μία σταθερή ροή χρηματοδότησης ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας.

Με αυτή, καλύπτονται ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ανάπηροι και ανασφάλιστοι, καθώς και πρόσωπα με χαμηλά εισοδήματα.

Η διάταξη αφορά κυρίως τους συνταξιούχους, των οποίων η φαρμακευτική δαπάνη είναι – κατά κανόνα – ιδιαίτερα υψηλή.

Συζήτηση

Ο τομεάρχης Υγείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας εξέφρασε τη χαρά του που η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αργά έστω, όπως και την ανάγκη της αντιμετώπισης των στρεβλώσεων που είχαν δημιουργηθεί από την κυβέρνηση Καραμανλή:

“Όταν, όμως, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ προσπαθούσαν να εφαρμόσουν αυτά που εσείς σήμερα προαναγγέλλετε ως καινούρια μέτρα, δεν υπήρξε τίποτα, από τις παρεμβάσεις στη διακίνηση μέχρι τις μειώσεις τιμών που να μην καταγγείλατε και καταψηφίσατε”, είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στον κ. Ξανθό, ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος τον κάλεσε να μην χτυπάει άλλο το ελληνικό φάρμακο και τον κάλεσε τα γενόσημα να εξαιρεθούν άμεσα από το δυσβάσταχτο clawback.

Πρότεινε να υιοθετηθούν μεσοπρόθεσμα δράσεις, όπως η βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης, η διαμόρφωση ενός πλαισίου διασύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή, η βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος, η ενθάρρυνσης της χρήσης νέων τεχνολογιών.

Οι δράσεις αυτές - είπε - προσδίδουν ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και βαίνουν προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

Βιομηχανία

Στο πλαίσιο λειτουργίας της διακομματικής επιτροπής, ζητήθηκε να κατατεθούν οι προτάσεις των φορέων της φαρμακοβιομηχανίας.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) αναδεικνύει την ανάγκη για τήρηση της νομιμότητας στη διαδικασία τιμολόγησης και τηνεφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων που σχετίζονται:

Με τον έλεγχο της δαπάνης μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τον έλεγχο της συνταγογράφησης και την εισαγωγή της αξιολόγησης τεχνολογιών Υγείας.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) προτείνει αλλαγή της τιμολόγησης των φαρμάκων με ένα πιο δίκαιο σύστημα, το οποίο δεν θα απαξιώνει πλήρως τις παλαιές, καταξιωμένες θεραπείες.

Προτείνει, επίσης, εισαγωγή “κλειστών” προϋπολογισμών στο σύστημα για τα εντός και εκτός προστασίας πατέντας φάρμακα και για τα φάρμακα υψηλού κόστους (νόμου 3816).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου