Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Ξανθός: Καταργείται ο περιορισμός των τριών φαρμάκων ανά συνταγή



Η κυβέρνηση διεκδικεί «περισσότερο ζωτικό χώρο για το δημόσιο σύστημα υγείας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, από το βήμα του 2ου Συνεδρίου της «Ναυτεμπορικής» για τον κλάδο της Υγείας.

Onmed.gr

Περιγράφοντας τις προτεραιότητες του υπουρεγίου Υγείας, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στη μείωση των ανισοτήτων και τη βελτίωση κρίσιμων τομέων όπως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας μίλησε για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Υγεία μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα στήριξης, σημειώνοντας πως «οι πληγές αυτής της περιόδου των μνημονίων είναι ακόμα ανοιχτές» και πως στόχος είναι «η άμεση επούλωσή τους, και η επίτευξη μεγαλύτερης ελευθερίας στην εφαρμογή πολιτικών».

«Είμαστε ωριμότεροι μετά από αυτή την εμπειρία της "μνημονιακής ταλαιπωρίας"» ανέφερε και πρόσθεσε πως «κανείς δεν νοσταλγεί την προηγούμενη περίοδο της φαυλότητας στη διαχείριση δημοσίου χρήματος».

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε «μια πιο διαφανή και έντιμη διαχείριση», αλλά όπως παραδέχθηκε «υπήρξαν τομείς όπου δεν καταφέραμε να παρέμβουμε όσο ουσιαστικά θα θέλαμε, όπως το φάρμακο που ήταν υπό τον στενό έλεγχο των θεσμών».

Ανέφερε ακόμη ότι «καταργείται ο περιορισμός των τριών φαρμάκων ανά συνταγή» και έκανε λόγο για «απαλλαγή των ασφαλισμένων από 20 εκατ. ευρώ λόγω του κόστους 1 ευρώ ανά συνταγή».

Γνωστοποίησε παράλληλα ότι «δεν θα γίνει δεύτερη ανατιμολόγηση φαρμάκου μέσα στο 2018 και ότι ολοκληρώνονται μετά από χρόνια τρεις διαγωνισμοί για νοσοκομειακά φάρμακα off patent και γενόσημα με σημαντικές εκπτώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου