Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ)

ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ 4 & 5 Οκτωβρίου 

Οι Μονάδες Υγείας μετά τις απολύσεις Γεωργιάδη το 2014, 2500 γιατρών, δυστυχώς δεν ορθοπόδησαν ποτέ. Παρά τις υποσχέσεις των κυβερνώντων, σήμερα υπολειτουργούν με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού. Προσλήψεις ειδικευμένων ιατρών δεν γίνονται. Οι απολυμένοι δεν επαναπροσλήφθηκαν όλοι. Καθημερινά αποχωρούν με συνταξιοδότηση ιατροί ενώ οι επικουρικοί ιατροί που προσλαμβάνονται με εξευτελιστικές αμοιβές, απολύονται μετά από 2-3 χρόνια με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην έχουν σταθερή παρακολούθηση από τους θεράποντές τους. 

Στα τέλη του 2018 το υπουργείο ετοιμάζει εκατοντάδες απολύσεις ιατρών, που επανήλθαν στην εργασία τους με δικαστικές αποφάσεις! 

Όλα αυτά αποδυναμώνουν τις μονάδες 

Αλλά και οι ιατροί που έμειναν στο σύστημα ως Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης βλέπουν να υποβαθμίζονται επιστημονικά χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στα νοσοκομεία και σε ιατρικές πράξεις που κάνουν οι ιατροί του ΕΣΥ, πχ χειρουργεία. Ο μισθός τους συνεχώς μειώνεται, ενώ σε αντίθεση με τους άλλους γιατρούς του ΕΣΥ που έχουν μόνο πρωινό ωράριο, υποχρεούνται να δουλεύουν σε κυκλικό ωράριο. 

Ο κακός σχεδιασμός του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με προγράμματα ΕΣΠΑ δεν προχωράει. Έτσι το Υπουργείο με παράνομο τρόπο εξαναγκάζει τους θεράποντες γιατρούς των Κέντρων Υγείας να μετατραπούν σε οικογενειακούς γιατρούς, με συνέπεια οι αναμονές για ραντεβού σε παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδίατρους να μεγαλώνουν. Επίσης θεσμοθετεί το λεγόμενο gatekeeping, που ουσιαστικά εμποδίζει την απ’ ευθείας πρόσβαση των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς. 

Το Υπουργείο πρόσφατα, χωρίς να κάνει διάλογο με τους εργαζόμενους, ανακοίνωσε αυθαίρετα την παράταση της λειτουργίας των Μονάδων μέχρι τις 9.00μμ, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς αναβάθμιση των εργαστηρίων και με ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων και προσωπικού, χωρίς φύλαξη. 

Εμείς προτείναμε στο Υπουργείο να εξοπλίσει τα Κέντρα Υγείας και να προσλάβει ιατρούς, ώστε να λειτουργούν , σε 24ωρη βάση, έτσι ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν φροντίδα υψηλού επιπέδου και τα νοσοκομεία να αποφορτίζονται από χιλιάδες ασθενείς. 

Αναγκαζόμαστε για όλα αυτά που αναφέραμε να προσφύγουμε στο ύστατο μέσο της απεργίας στις 4 και 5 Οκτωβρίου. 

Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να διαλυθεί η Δημόσια Περίθαλψη, να μην καταρρεύσουν τα Πολυιατρεία και να προστατεύσουμε το δικαίωμα των κατοίκων της χώρας μας στην αξιοπρεπή πρόσβαση στις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας, χωρίς να βάζουν το χέρι στην τσέπη για εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα. 

Όλοι αξίζουμε μια καλύτερη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, με γιατρούς όρθιους και αξιοπρεπείς. 

Μαζί θα τα καταφέρουμε!!! 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ) 

Αθήνα 24-9-2018

1 σχόλιο:

  1. Ξεχάσατε να πείτε συνάδελφοι πως όταν "άνοιξε" ο Λοβέρδος την συνταγογράφηση για όλους τους γιατρούς, κάνατε κατάληψη στο Υπουργείο Υγείας και συνταγογραφούσατε σε αμφιθάτρο και υπόγεια!!!
    Ή δημόσιο ή ελεύθερη αγορά, τέλειωσαν τα πανηγύρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή