Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Aλαλούμ με τις αναρρωτικές άδειες - Παρανόμως ο ΕΟΠΥΥ δεν τις κάνει αποδεκτές

Newsroom dikaiologitika.gr

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ενημερώθηκε από ιατρούς μέλη του ότι από πολλούς φορείς- αντίθετα από το όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος-, δεν γίνονται δεκτές ιατρικές γνωματεύσεις που αφορούν αναρρωτικές άδειες ασθενών εάν δεν υπογράφονται από ιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή, στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήριο Μπερσίμη, με την οποία ζητά να αποσαφηνίσει το εν λόγω ζήτημα, ώστε να είναι σαφές, ότι όπως ο νόμος ορίζει ιατρικές γνωματεύσεις, για τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών γίνονται δεκτές από τον θεράποντα ιατρό, χωρίς άλλο όρο ή προϋπόθεση.

Ειδικότερα στην επιστολή του ΙΣΑ, προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ.1 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν. 3418/2005), τα ιατρικά πιστοποιητικά και οι ιατρικές γνωματεύσεις, καθώς και οι ιατρικές συνταγές που εκδίδονται κατά τους νόμιμους τύπους, έχουν το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ως προς τις νόμιμες χρήσεις και ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το αν εκδίδονται από ιατρούς που υπηρετούν σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή ιδιώτες ιατρούς. Συνεπεία των ανωτέρω, είναι προφανές ότι ουδείς δικαιολογητικός λόγος ή νομικό έρεισμα, υφίσταται ώστε να μην γίνονται δεκτές ιατρικές βεβαιώσεις/γνωματεύσεις ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ για τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών.

Οποιαδήποτε άλλη θέση ή πρακτική εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ είναι ευθέως αντίθετη στο νόμο, θίγει την αξιοπρέπεια του ιατρικού λειτουργήματος, εισάγει δε δυσμενή διάκριση για μερίδα των ιατρών μελών μας χωρίς κανένα επιστημονικό ή νομικό έρεισμα».

3 σχόλια:

  1. Συνεχής πορεία προς τον αυταρχισμό που αναδεικνύεται σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας. " Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ
    μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι και το άλλο, θέλουν και σφραγίδα από ελεγκτή ιατρό. Σφραγίδες χωρίς νόημα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την υπογραφή-σφραγίδα του ελεγκτή γιατρού τη βάζει η νοσηλεύτρια στο γραφείο της Προϊσταμένης, φυσικά με εντολή του ελεγκτή, η οποία συνήθως δεν ξέρει τι σφραγίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή