Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Αναδρομικά: Πότε θα δοθούν σε ένστολους, γιατρούς, καθηγητές ΑΕΙ



«Ανάσα» για τα ειδικά μισθολόγια – Πόσα χρήματα θα λάβουν οι δικαιούχοι

newsbomb.gr

Από τον ερχόμενο μήνα και έως το τέλος του χρόνου θα έχουν επιστραφεί τα αναδρομικά σε χιλιάδες λειτουργούς του Δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.

Η κυβέρνηση αποφάσισε όχι απλά να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν από τον Αύγουστο του 2012 στις αποδοχές των αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια, αλλά να δώσει πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που επιδίκασε το ΣτΕ.

Τα χρήματα θα δοθούν από το «υπερπλεόνασμα» του φετινού Κρατικού Προϋπολογισμού και το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ. Η πληρωμή των ποσών θα γίνει το αργότερο έως το τέλος του τρέχοντος έτους, είτε εφάπαξ τον Δεκέμβριο είτε σε τρεις μηνιαίες δόσεις, από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, βάσει των αποφάσεων που έχει εκδώσει το ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών που έγιναν με τον ν. 4093/2013 στα ειδικά μισθολόγια, αλλά και σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης:

Οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστεςδικαιώθηκαν πλήρως και έχουν ήδη λάβει σε μηνιαίες δόσεις τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στο 50% των περικοπών που επιβλήθηκαν από την 1η-8-2012 με το νόμο 4093/2013. Επιπλέον, το Δημόσιο οφείλει να τους καταβάλει ακαθάριστα ποσά αναδρομικών τα οποία αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 50% των περικοπών σε βασικούς μισθούς και επιδόματα που τους επιβλήθηκαν την περίοδο από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2017 με το ν. 4093/2013. Παράλληλα δικαιούνται πλέον και προσαύξηση των «προσωπικών διαφορών» που λαμβάνουν κάθε μήνα από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους (λόγω εφαρμογής νέου μισθολογίου αναδρομικά από την 1η-1-2017), κατά τα ακαθάριστα ποσά μηνιαίων αυξήσεων που προκύπτουν για την περίοδο από 1η-8-2012 έως 31-12-2017, εξαιτίας της επιβεβλημένης πλήρους αποκατάστασης των αποδοχών τους στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ για τους ενστόλους, η αποκατάσταση των αποδοχών πρέπει να γίνει αναδρομικά από τότε που ξεκίνησαν οι αντισυνταγματικές περικοπές του ν. 4093/2013, δηλαδή από την 1η-8-2012 για συνολικό χρονικό διάστημα 75 μηνών.
Τα ποσά ανάλογα με τον βαθμό κυμαίνονται από 1.400 ευρώ ως 10.000 ευρώ για τους εν ενεργεία και από 850 ευρώ ως 6.800 ευρώ για τους αποστράτους.

Ενδεικτικά, τα αναδρομικά, αναλόγως βαθμού, είναι:


Τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων θα λάβουν τα ποσά των αποδοχών που έχασαν αναδρομικά όχι από την 1η-8-2012, ημερομηνία που τέθηκαν σε ισχύ οι αντισυνταγματικές περικοπές του ν. 4093/2012 στους βασικούς μισθούς και τα επιδόματά τους, αλλά από την 1η-1-2015, ημερομηνία που δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΣτΕ με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή τριών καθηγητών κατά των περικοπών του ν. 4093/2013. Μόνο οι τρεις καθηγητές που προσέφυγαν δικαιούνται πλήρους αποκατάστασης των αποδοχών τους, δηλαδή αναδρομικά από την 1η-8-2012!

Για τους ιατρούς του ΕΣΥ, τα πράγματα άλλαξαν πρόσφατα. Ενώ με βάση τη σχετική απόφαση του ΣτΕ οι εν λόγω λειτουργοί του Δημοσίου δεν δικαιούνταν καθόλου αναδρομικά για το χρονικό διάστημα από την 1η-8-2012 έως την 28η-2-2018, αλλά μόνο από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έλαβε πολιτική απόφαση να δώσει και σ’ αυτούς αναδρομικά για πολλούς μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αναδρομικά γι’ αυτούς ενδέχεται να «μετρήσουν» από τον Οκτώβριο του 2014, όπως ακριβώς και για τους 4 ιατρούς που προσέφυγαν στο ΣτΕ και δικαιούνται από τότε να λάβουν αναδρομικά.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση των ιατρών του ΕΣΥ, το ΣτΕ δικαιολόγησε την απόφασή του να μην επιτρέψει την καταβολή αναδρομικών στο σύνολο των αδικηθέντων δημόσιων λειτουργών της συγκεκριμένης κατηγορίας επικαλούμενο το «δημόσιο συμφέρον» και ειδικότερα «την οξυμμένη δημοσιονομική κρίση και την κοινώς γνωστή ταμειακή δυσχέρεια του ελληνικού κράτους».

3 σχόλια:

  1. ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΚΑΛΩΣ.ΤΑ ΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΎΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΓΙA ΤΟ CLAWBACK KAI ΙΔΙΚΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΟΥ 2017 ΣΕ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ ΚΑΝΕΙΣ .ΝΟΜΙΖΩ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΤΣΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΟΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ .ΑΣΕ ΠΟΥ ΟΣΟΝΟΥΠΩ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2018.ΕΛΕΟΣ ΔΟΥΛΕΥΟΜΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναδρομικά γιατρών αφορούν και τους επικουρικούς η μόνο τους μόνιμους

    ΑπάντησηΔιαγραφή