Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Δελτίο τύπου ΟΕΝΓΕ

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας 
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece 

Αθήνα 21 Σεπτεμβρίου 2018 - Α.Π:9067 

ΠΡΟΣ: 
· ΜΕΛΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΕΝΓΕ 
· ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ 
· ΦΟΡΕΙΣ 
· ΜΜΕ 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΕΝΓΕ ΣΤΙΣ 20/9/18 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΘ ΣΤΗΝ ΔΕΘ 7/9/18 ΚΑΙ ΤΗΝ «ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ» ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 17/9/18 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ 

Την οργή των νοσοκομειακών γιατρών είχε προκαλέσει το γεγονός ότι ο ΠΘ κ. Τσίπρας στην ΔΕΘ εξήγγειλε (έστω και αόριστα) επανορθώσεις μνημονιακών μισθολογικών περικοπών για άλλους κλάδους ειδικών μισθολογίων (δικαστικούς, ένστολους, πανεπιστημιακούς) χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στους γιατρούς ΕΣΥ. 

Η κυβέρνηση θορυβημένη από τις αντιδράσεις, επιχείρησε 10 μέρες αργότερα στις 17/9, «επανορθωτική» κίνηση. Ωστόσο οι κυβερνητικές εξαγγελίες για χορήγηση αναδρομικών στους γιατρούς του ΕΣΥ δεν είναι τίποτα άλλο από μία ακόμη, καλοστημένη επιχείρηση καλλιέργειας κάλπικων προσδοκιών. 

Στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείο Υγείας, που εκδόθηκε μετά από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα την καταβολή των αναδρομικών στους εργαζόμενους που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, μετά από τη σχετική απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που επιβλήθηκαν με το Ν4093/2012, αναφέρεται ότι: «θα χορηγηθούν αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ με βάση τις σημερινές δημοσιονομικές δυνατότητες», «θα αυξηθούν οι μισθοί των ειδικευόμενων» και «θα αποκατασταθούν σταδιακά οι περικοπές στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο». 

Δεν προβλέπεται δηλαδή κανένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των μισθολογικών μας απωλειών, δε γίνεται λόγος για συγκεκριμένα ποσά, δεν προσδιορίζεται ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι και για ποιο χρονικό διάστημα. 

Φρόντισαν μάλιστα να μας υπενθυμίσουν ότι «από την απόφαση 431/2018 του ΣτΕ δεν προκύπτει νομική υποχρέωση για την Ελληνική Πολιτεία να καταβάλει αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ τις αποδοχές που είχαν περικοπεί το 2012». 

Ούτε λίγο ούτε πολύ μας λένε ότι πρέπει να τους ευγνωμονούμε, που θα μας επιστρέψουν ένα μόνο μέρος «από τα κλεμμένα», που δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις απώλειες που είχαμε τα χρόνια της κρίσης, στις οποίες θα προστεθούν και οι νέες απώλειες που θα έχουμε την επόμενη περίοδο. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι τα δημοσιονομικά το επιτρέπουν. Η λογική της μείωσης των απαιτήσεων και «του μικρότερου κακού» στο απόγειο της! 

Πιο συγκεκριμένα: 

1. Η απόφαση του ΣτΕ, την οποία επικαλούνται οι κκ. Υπουργοί Υγείας, προβλέπει την άμεση επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2012 από 27/2/2018. Όπως ο ίδιος ο Υπουργός κ. Ξανθός έχει παραδεχτεί τουλάχιστον δυο φορές, σε επίσημες συναντήσεις με την ΟΕΝΓΕ, ότι σε αυτό το σκέλος η δικαστική απόφαση είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση. Άρα μας χρωστάνε αναδρομικά τουλάχιστον 7 μηνών μετά την απόφαση του ΣτΕ και οφείλουν άμεσα να επαναφέρουν τους μισθούς μας στα επίπεδα του 2012. 

2. Εξαιρούν τους ειδικευόμενους, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά σε σχέση με τις λοιπές βαθμίδες, ενώ σαφέστατα και οι συνάδελφοι ειδικευόμενοι αμείβονται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο και έχουν πληγεί και αυτοί από τις περικοπές του ν. 4093/12. 

3. Δε γίνεται καμία αναφορά στους επικουρικούς γιατρούς. 

4. Η κυβερνητική εξαγγελία για «κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων για τη μεταμνημονιακή εποχή» είναι ένα ακόμα φτηνό προπαγανδιστικό επιχείρημα. 

Κι αυτό γιατί: 

α. Όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, για το 2019 θα ισχύσει η αναλογία "1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση" για την οποία μάλιστα η κυβέρνηση "καμαρώνει". Άρα αυτονόητα καμία αναπλήρωση κενών θέσεων μόνιμου προσωπικού δεν πρόκειται να γίνει. 

β. Ακόμα και αν καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις με βάση τους υπάρχοντες οργανισμούς, δε θα έχουν αναπληρωθεί οι χιλιάδες οργανικές θέσεις που χάθηκαν με τις συγχωνεύσεις - κατάργηση τμημάτων, κλινικών, ολόκληρων μονάδων υγείας. 

γ. Διαιωνίζεται η αθλιότητα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας, εργασιακής αναξιοπρέπειας και ανακύκλωσης της ανεργίας. 

δ. Οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Χαρακτηριστικό είναι πως σε 1η και 2η ΥΠΕ (δηλαδή σε πάνω από τη μισή χώρα όσον αφορά αριθμό υγειονομικών μονάδων και κλινών) δεν έχει γίνει ακόμα ΟΥΤΕ ΜΙΑ κρίση για πρόσληψη Επιμελητή Β’ για θέσεις που προκηρύχθηκαν από τον Ιανουάριο του 2018 και μετά. 

Ας αφήσει λοιπόν κατά μέρος η κυβέρνηση τις φιλοφρονήσεις για την αναγνώριση «της διαχρονικής προσφοράς των γιατρών του ΕΣΥ στην προάσπιση της δημόσιας περίθαλψης και της αξιόπιστης κάλυψης των υγειονομικών αναγκών». 

Αν αναγνώριζε την προσφορά μας θα είχε επαναφέρει τους μισθούς μας στα επίπεδα πριν από τις περικοπές και θα επέστρεφε άμεσα το σύνολο των αναδρομικών σε όλους τους γιατρούς. Θα εξασφάλιζε μόνιμη και σταθερή δουλειά στους συναδέλφους μας επικουρικούς που τους κρατάει όμηρους και απλήρωτους για μήνες. Θα εξασφάλιζε την άμεση αποπληρωμή στο ακέραιο, και όχι πετσοκομμένων, όλων των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων) χωρίς τους εκβιασμούς των διοικήσεων των νοσοκομείων ότι αν δεν υπογράψουμε υπεύθυνες δηλώσεις ότι συναινούμε στην υπέρβαση των 48 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως, δε θα τις πληρωθούμε. 

Αν αναγνώριζε την αναγκαιότητα για «αξιόπιστη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών» του λαού θα προχωρούσε άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, δε θα πετσόκοβε τις κοινωνικές δαπάνες, τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία, τα επιδόματα αναπηρίας και πάει λέγοντας. 

Στην κοροϊδία της κυβέρνησης απαντάμε με κλιμάκωση των αγώνων μας. Δε θεωρούμε περασμένα ξεχασμένα όσα μας έκλεψαν τα χρόνια της κρίσης. Δεν παραμυθιαζόμαστε με το αφήγημα της «δίκαιης» ανάπτυξης. Μοναδική διέξοδος για μας οι αγώνες μας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, για τη ζωή που μας αξίζει. 

Απαιτούμε: 

- Άμεση επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν από όλες τις περικοπές 

- Άμεση καταβολή όλων των αναδρομικών από το 2012 έως σήμερα 

Το Γενικό Συμβούλιο της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε προκηρύσσει για τις 5/10, ημέρα συζήτησης στο ΣτΕ της τριτανακοπής, στάση εργασίας για την Αττική και 24ωρη απεργία για την Περιφέρεια. 

Θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο ΣτΕ. Θα ακολουθήσει πορεία και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας. 

Καλούμε τις Ενώσεις να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου