Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Κατεύθυνση η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών

* ΑΠΟ ΤΗΝ 5η ΥΠΕ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ * ΟΔΗΓΟΣ ΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΑ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Πτωτικές τάσεις στη φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας της 5ης ΥΠΕ δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού ως αποτέλεσμα μιας οργανωμένης προσπάθειας που ξεκίνησε πέρυσι για την περιστολή δαπανών.

elettheria.gr

Η εξοικονόμηση δαπανών ως κεντρική κατεύθυνση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας αποτέλεσε προτεραιότητα της 5ης ΥΠΕ, η οποία με συγκεκριμένες δράσεις επιχειρεί να επιτύχει μείωση δαπανών σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στους ιδιαίτερα δαπανηρούς τομείς, μεταξύ των οποίων και το φάρμακο που θεωρείται ο πλέον δαπανηρός τομέας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στη διάρκεια του 2017 η φαρμακευτική δαπάνη για τα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ ανήλθε σε 54,3 εκ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει το 38,% των συνολικών τους δαπανών.

Στην κατεύθυνση της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης συστάθηκε ειδική επιτροπή φαρμάκου της 5ης ΥΠΕ προκειμένου να παρακολουθεί τις καταναλώσεις των φαρμακευτικών σκευασμάτων στις δομές της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης της περιφέρειας με σκοπό αφενός την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης αναφορικά με τη χρήση των φαρμάκων στα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ, την επιστημονική ενημέρωση του ιατρικού προσωπικού για τυχόν αλλαγές των διεθνών οδηγιών και προτύπων και αφετέρου τον περιορισμό του κόστους μέσω του εξορθολογισμού των χορηγήσεων φαρμάκων νέων και μη υψηλού κόστους αλλά και των υπό περιορισμό αντιβιοτικών.

Ενδεικτική της νέας αντίληψης που προωθείται είναι η απόφαση της διοίκησης των δύο νοσοκομείων της Λάρισας να προχωρήσει από τον προηγούμενο Απρίλιο στην Ογκολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου σε πιλοτική εφαρμογή της κλινικής επιθεώρησης (clinical audit) μέσω της οποίας θα γίνεται αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τα αποτελέσματα αυτών σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα λειτουργίας των νοσηλευτικών μονάδων.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η απόφαση για την αναμόρφωση της διάλυσης των κυτταροστατικών φαρμάκων στις Ογκολογικές Κλινικές και των δύο νοσοκομείων της Λάρισας που αναμένεται να εξασφαλίσει σημαντική μείωση του κόστους των δαπανηρών ογκολογικών φαρμάκων, που σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές μπορεί να κυμανθεί στο 18% - 20% της συνολικής δαπάνης. Η συγκεκριμένη πρακτική φαίνεται να υιοθετείται και σε άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας και κυρίως του Βόλου και της Λαμίας, που διαθέτουν μεγάλο όγκο ογκολογικών φαρμάκων.

Αν και ο μικρός χρόνος εφαρμογής των αποφάσεων δεν επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ενώ η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ εμφανίζεται αισιόδοξη ότι με συστηματικές προσπάθειες της συσταθείσας επιτροπής αλλά και των διοικήσεων των νοσοκομείων οι κλινικές θα λειτουργούν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, γεγονός που θα συμβάλει στον περιορισμό της χορήγησης των φαρμάκων στα απολύτως απαραίτητα με βάση τις θεραπευτικές αγωγές.

Παράλληλα από την 5η ΥΠΕ ολοκληρώθηκε η διαγνωστική διαδικασία με διαπραγμάτευση τιμής για 80 δραστικές ουσίες φαρμακευτικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούν τα νοσοκομεία της περιφέρειας με αναμενόμενο αποτέλεσμα την ετήσια εξοικονόμηση άνω των 80 χιλιάδων ευρώ.

Η διαφαινόμενη αποτελεσματικότητα του σχεδίου για την περιστολή των δαπανών αποτέλεσε το επιχείρημα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να διαθέσει στην προηγούμενη αύξηση του ορίου πληρωμών μόνο για τις φαρμακευτικές δαπάνες τον Ιούλιο, που ανήλθε σε 45 εκ. ευρώ μόλις ένα εκατ. ευρώ στην 5ης ΥΠΕ και 5,6 εκ. ευρώ στην τελευταία αύξηση του Σεπτεμβρίου, ενισχύσεις ελάχιστες συγκριτικά με τις ενισχύσεις των υπολοίπων υγειονομικών περιφερειών.

Θεραπεία …600 χιλιάδων ετησίως!

ΥΨΗΛΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ «ΟΡΦΑΝΩΝ» ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΣΠΑΝΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Απίστευτο και όμως αληθινό: Ούτε ένα ούτε δύο αλλά …64 χιλιάρικα κοστίζει μια μόλις ένεση σε νεαρό ασθενή που ακολουθεί θεραπευτική αγωγή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Και φυσικά η αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει 5-6 δόσεις τον χρόνο εφόρου ζωής!

Η περίπτωση του νεαρού ασθενή δεν είναι η μόνη καθώς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο υπάρχουν ασθενείς με σπάνιες ίσως και μοναδικές σε όλη την Ελλάδα ασθένειες, η αντιμετώπιση των οποίων απαιτεί θεραπευτικά σχήματα με ιδιαίτερα υψηλό κόστος φαρμάκων. Είναι ενδεικτική η περίπτωση ασθενούς που κοστίζει στο νοσοκομείο 600 χιλιάδες ετησίως ενώ αρκετά περιστατικά κοστίζουν από 200 μέχρι και 500 χιλιάδες ετησίως.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία το συνολικό κόστος «ορφανών», όπως χαρακτηρίζονται, φαρμάκων για το πρώτο εξάμηνο του 2018 ανέρχεται σε 1.094.509,24 ευρώ με πρόβλεψη κόστους για όλο το 2018 τα 2.189.018,52 ευρώ χωρίς να υπολογίζεται το κόστος του φαρμάκου SPINRANZA, για παιδιατρικό περιστατικό του Νοσοκομείου μας που η πρώτη δόση παρελήφθη στις 11 Σεπτεμβρίου και το κόστος του ανέρχεται σε 454.238,13 ευρώ για το πρώτο έτος (6 δόσεις) και 227.119,07 ευρώ για κάθε επόμενο έτος (3 δόσεις ανά έτος).

«Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με ιδιαίτερη ευαισθησία αναλαμβάνει τη φαρμακευτική κάλυψη αυτών των περιστατικών αδιαφορώντας για το κόστος σε μια εποχή που η περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης αποτελεί κεντρική κατεύθυνση του Υπουργείου Υγείας» δηλώνει ο διοικητής των δύο νοσοκομείων κ. Παν. Νάνος εξηγώντας ότι από τη μια ο πολίτης δικαιούται να εξυπηρετηθεί στον τόπο του, ενώ η μοναδικότητα ή ο σπάνιος χαρακτήρας των συγκεκριμένων περιστατικών έχει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον. Τα δε φάρμακα, που χορηγούνται, είναι ό,τι πιο σύγχρονο κυκλοφορεί διεθνώς –κάποια από αυτά μάλιστα όπως αναφέρεται κυκλοφόρησαν πρόσφατα με αποτέλεσμα να δοκιμάζονται στην πράξη για την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα σε εξατομικευμένα θεραπευτικά σχήματα.

Του Δημ. Κατσανάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου