Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Σκέψεις να συνταγογραφούν οι φαρμακοποιοί τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ

Η σκέψη της συνταγογράφησης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., λοιπόν, από τους φαρμακοποιούς, έχει γίνει ως πρόταση τόσο από κάποιους παράγοντες που συμμετέχουν σε θεσμικά όργανα του κράτους αλλά και από την πλευρά της βιομηχανίας.


Τα αίματα άναψαν, τα λόγια του κ. Δημήτρη Κούβελα, προέδρου της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων (ΗΤΑ), καθηγητή φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου του ΣΥΦΑΚ- ότι δηλαδή η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συνταγογραφούνται τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. από τους φαρμακοποιούς. 

Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντα της Επιτροπής, μας ανέφερε ότι τον πολίτη τον ενδιαφέρει η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που λαμβάνει είτε πρόκειται για συνταγογραφούμενο σκεύασμα είτε για μη συνταγογραφούμενο, που επίσης είναι φάρμακο. Δεν τον ενδιαφέρει το περιθώριο κέρδους των εμπλεκόμενων με το φάρμακο οργάνων, ούτε το πώς γίνεται η διακίνηση των σκευασμάτων, ούτε το ωράριο λειτουργίας. Τον ενδιαφέρει να ζήσει και να γίνει καλά.

Η σκέψη της συνταγογράφησης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., λοιπόν, από τους φαρμακοποιούς, έχει γίνει ως πρόταση τόσο από κάποιους παράγοντες που συμμετέχουν σε θεσμικά όργανα του κράτους αλλά και από την πλευρά της βιομηχανίας. 

Σύμφωνα με την πηγή μας, επιστήμη δεν είναι η παροχή συμβουλής αλλά η επώνυμη συμβουλή που συνοδεύεται με την υπογραφή του επιστήμονα που εκτελεί το έργο. Εφόσον, λοιπόν, υλοποιηθεί μια τέτοια σκέψη θα σημάνει πρωτίστως ότι ο επιστημονικός ρόλος των φαρμακοποιών αναβαθμίζεται. Ο φαρμακοποιός θα μπορεί να γνωματεύει- υπηρεσία που ήδη προσφέρει, αλλά ανεπίσημα, προφορικά.

Επίσης, θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενή, στον οποίο ο φαρμακοποιός θα έχει πλήρη πρόσβαση και άρα θα ξέρει υπεύθυνα τι σκεύασμα θα πρέπει να του χορηγήσει. Αυτόματα ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος των αλληλεπιδράσεων, ο οποίος στην παρούσα φάση είναι μη αξιολογήσιμος, καθώς δεν έχει ποτέ υπάρξει σχετική καταγραφή. 

Όσον αφορά την πλευρά των εταιρειών, βασικοί στόχοι της πρότασής τους αυτής είναι να μπλοκάρουν τα ψευδεπίγραφα φάρμακα που αυξάνονται, να γίνει επιμερισμός των ευθυνών και να είναι σωστά προσανατολισμένη η συνταγογράφηση. 

Επί του παρόντος, ξεκαθάρισε η πηγή μας, η δυνατότητα της συνταγογράφησης από τους φαρμακοποιούς είναι μία σκέψη χωρίς σαφές πλαίσιο και χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή της.

9 σχόλια:

  1. Δεν δίδεται η άδεια στους μικροβιολόγους, που πριν την ειδικότητα έχουν κάνει και 6 χρόνια στην ιατρική, να συνταγογραφούν ούτε καν τα αντιβιοτικά που είναι κατάλληλα στις καλλιέργειες ούρων κ.λ.π. που οι ίδιοι πιστοποιούν με τα αποτελέσματα βάσει των αντιβιογραμμάτων και θα δοθει στους φαρμακοποιούς? Ποιός σχιζοφρενής θα το κάνει πράξη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο σωστος εμπορος εχει 1ον εξασφαλισει το κλειστο επαγγελμα, 2ον εχει τιγκαρει το μαγαζι του ότι μπουρδα κυκλοφορει απο τριανταφυλλια, χονδρο καρχαρια , υαλουρονικό, τσουκνιδα και αλοη κλπ.κλπ και 3ον εξασφαλιζει και τη δυνατοτητα να σπρωχνει το εμπορευμα μονος του χωρις την εγκριση κανενος. Δηλ εχει ο αλλος ιγμοριτιδα και βηχει εχει πονοκεφαλο και βουλωμενη μυτη. Παρε αποσυμφορητικό, βλεννολυτικό , ανιισταμινικό, αναλγητικό, βιταμινες για θωρακιση αμυνας, και χρεωνει και σακουλιτσα 0,4 ευρο. Φευγοντας ο ασθενης δε θα παραλειψει να παρει και κρεμουλα για το προσωπο, σαπουνακι για την ευαισθητη περιοχή και δωρακι ενα δειγμα μασκας προσωπου. Η γελοιοτητα σε ολο της το μεγαλειο. Φυσικα σε 4 ημερες ο ασθενης θα πρεπει να παει στο γιατρο του. Ειπαμε ιγμοριτιδα εχει ο ανθρωπος. Εκει ο σωστος γιατρός πρεπει να ριξει ενα περιποιημενο μπινελικι στον φαρμακοποιο διοτι πρωτα ο φαρμακοποιος φερθηκε αντισυναδελφικά αλλα και επικινδυνα για την υγεια του ασθενούς. Ποιο ειναι το σωστο?? Κανενα φαρμακο χωρις ιατρική συνταγή, ακομα και οι βιταμινες και τα συμπληρωματα διατροφής. Ενας παθολογος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο φαρμακοποιος για να γνωματευει θα εξεταζει κιολας προηγουμενως?
    Θα εχει ενδιαφερον να μας πουν οι φαρμακοποιοι, αν εχουν μαθει να κανουν διαγνωσεις χωρις εξεταση, γιατι τοτε θα πρεπει να γνωματευουν και οι -ανα τον κοσμο- πρακτικοι "γιατροι"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτά ακούμε όταν σε οι διάφοροι πρόεδροι ζουν στον δικό τους κόσμο.Κύριε Καθηγητά πόσοι φαρμακοποιοί δίνουν φάρμακα κατόπιν συνταγής? Λϋσε πρώτα αυτό και μετά ασχολείσαι με τα ΜΗΣΥΦΑ που παγκοσμίως είναι στα ράφια των Super market.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδή να κάνουν οι φαρμακοποιοί τον γιατρό για να μήν πληρωνη το κράτος τον γιατρό καί έτσι να φύγουν καί οι υπόλοιποι γιατροί που έμειναν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βρε......ηλιθιοι ξερει ο φαρμακοτριφτης να.......θεραπευει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχουν δίκιο οι φαρμακοποιοί. Η εμπειρία διδάσκει! Θα πρότεινα κιόλας να μπορούν να χειρουργούν! Έχουν μια εμπειρία με την περιποίηση και επίδεση τραυμάτων. Είναι εύκολο λοιπόν να κάνουν και μικρές χειρουργικές επεμβάσεις. Και έτσι η ένταξή τους στην ΠΦΥ θα είναι πιο ολοκληρωμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σαν τη ταινία με τον αξέχαστο Θανάση Βεγγο που διανυκτερευε στο φαρμακείο
    Θυμάστε τη ταινία;.. ... Μέχρι και φάρμακο για την τριχοπτωση έφτιαξε χα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ. ΝΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή