Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Σε… «πράσινη» εποχή περνάνε το ΠΓΝ Πατρών και τα νοσοκομεία Αιγίου και Πύργου- Τι σημαίνει γι’ ασθενείς κι εργαζόμενους

Τεράστια η εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων - thebest.gr

Σε νέα «πράσινη» ενεργειακή εποχή αναμένεται να περάσουν το επόμενο διάστημα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και τα Νοσοκομεία Αιγίου και Πύργου. Οι μελέτες για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας είναι έτοιμες κι έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος προκειμένου να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ προς χρηματοδότηση.

Τα σημαντικά αυτά έργα έχουν μπει ουσιαστικά σε τροχιά υλοποίησης καθώς η διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους φορείς (Νοσοκομεία και 6ηΥγειονομική Περιφέρεια) έχουν ολοκληρωθεί. Στα υπό ένταξη νοσηλευτικά ιδρύματα εντάσσεται και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγρινίου με τον συνολικό προϋπολογισμό των παρεμβάσεων που θα γίνουν να αγγίζουν τα 10εκ. ευρώ.

Όπως εξηγεί στο thebest.gr η διοικήτρια των νοσοκομείων του Ρίου και του Αιγίου, Παναγούλα Μαμμή ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του ΠΓΝΠ αγγίζει τα 6,5εκ. ευρώ ενώ για εκείνο του Αιγίου τα 2εκ.. Θυμίζουμε ότι ειδικά για το Πανεπιστημιακό της Πάτρας οι ασθενείς και συνοδοί διαμαρτύρονται για την ζέστη το καλοκαίρι και το κρύο τον χειμώνα καθώς το κεντρικό σύστημα κλιματισμού δεν μπορεί να καλύψει τις πολλές κι ιδιαίτερες ανάγκες που υπάρχουν.

Στο μεταξύ οι διοικήσεις προχωρούσαν, αναγκαστικά, σε «ασπιρίνες» προσθέτοντας σε χώρους όπου υπήρχε το μεγαλύτερο πρόβλημα, μεμονωμένες μονάδες κλιματισμού, οι οποίες εκτός του ότι είναι ενεργοβόρες, δεν ενδείκνυνται για ένα τεράστιο κτίριο όπως το ΠΓΝΠ. Πλέον με τη μελέτη που έχει γίνει εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων που μπορεί να φθάσει και το 50% και παράλληλα μπορεί να επιτρέψει τη δημιουργία των ιδανικών συνθηκών νοσηλείας για τους ασθενείς και εργασίας για τους υπαλλήλους του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Στόχος των παρεμβάσεων που θα γίνουν είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποκατασταθούν τα υφιστάμενα προβλήματα στον φέροντα οπλισμό του κτιρίου, να αλλαχθούν όλοι οι υαλοπίνακες με διπλά τζάμια, να βαφτούν οι τοίχοι, να εγκατασταθούν καινούργια κλιματιστικά, φωτοβολταϊκά συστήματα, αντλίες θερμότητας να διπλασιαστεί η δυναμικότητα της κεντρικής μονάδας ψύξης-θέρμανσης και πολλά άλλα που θα καταστήσουν το ΠΓΝΠ ένα «πράσινο» Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο thebest.gr ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ, Μιλτιάδης Ζαμπάρας, τα χρήματα που θα εξοικονομούνται κάθε χρόνο από το ρεύμα που δεν θα καταναλώνεται πλέον και τα οποία μπορεί να φτάνουν το 1εκ. ευρώ, θα διοχετεύονται σε άλλες ανάγκες για την λειτουργία του Νοσοκομείου. Αντίστοιχες παρεμβάσεις προβλέπονται και στα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα που εντάσσονται στο πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου