Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Oι θεσμοί αμφισβητούν τα υπερπλεονάσματα των Ταμείων



Του Δημήτρη Κατσαγάνη - Capital.gr

Υπό την αμφισβήτηση των θεσμών βρίσκονται οι άτυπες αναθεωρημένες προβλέψεις της κυβέρνησης για το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων το 2018. Στις προβλέψεις αυτές βασίζεται το ελληνικό αίτημα για μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις την 1η Ιανουαρίου 2019.

Ωστόσο, οι δανειστές δεν τις αποδέχονται στο ακέραιο, κυρίως γιατί αμφιβάλλουν για την πορεία των ασφαλιστικών εσόδων, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη των Ταμείων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι άτυπες προβλέψεις για το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ θα αναθεωρηθούν πρώτα από όλα γιατί ο εν λόγω φορέας -σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο- δεν θα λάβει φέτος 395 εκατ. ευρώ από τον "κουμπαρά" του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), τα οποία είχε εγγράψει αρχικά στον προϋπολογισμό του.

Και αυτό γιατί η άντληση πόρων από το ΑΚΑΓΕ προβλέπεται –βάσει της σχετικής νομοθεσίας- για την κάλυψη των ελλειμμάτων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Δεδομένου ότι πλέον προβλέπονται πλεονάσματα και όχι ελλείμματα, δεν χρειάζεται η άντληση των πόρων του, σύμφωνα με την άποψη που τείνει να κυριαρχήσει σε αρμόδια κύκλους.

Εφόσον κάτι τέτοιο αποφασιστεί τελικώς από την πολιτική ηγεσία του υπ. Εργασίας, τότε θα αναθεωρηθεί τόσο η επίσημη όσο και η ανεπίσημη πρόβλεψη για την εκτέλεση του προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, αντί για πλεόνασμα 200 εκατ. ευρώ που προβλέπει η αρχική επίσημη εκτίμηση για φέτος, προκύπτει θεωρητικά (μιας και έχει ξεπεραστεί πρακτικά προς το καλύτερο) πρόβλεψη για έλλειμμα 200 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η καλύτερη από την αναμενόμενη εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ "δείχνει" πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ εφόσον αντληθούν πόροι από το ΑΚΑΓΕ και πλεόνασμα 1 δισ. ευρώ εφόσον δεν αντληθούν πόροι από το ΑΚΑΓΕ. 

Με άλλα λόγια, αναμένεται πλέον θετική απόκλιση 1,2 δισ. ευρώ στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ σε κάθε περίπτωση. Kατά αντίστοιχο ποσό θα συνεισφέρει ο ΕΦΚΑ στο καλύτερο από το αρχικά προβλεπόμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη στο ΓΛΚ.

Αν δεν αντληθούν πόροι από το ΑΚΑΓΕ, θα περιορισθεί μεν το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, αλλά θα τονωθεί το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης, δεδομένου ότι ο ΑΚΑΓΕ ανήκει σε αυτήν.

Το πλεόνασμα του εν λόγω φορέα θα φτάσει φέτος τα 900 εκατ. ευρώ, αν επιχορηγήσει τον ΕΦΚΑ και τα 1,3 δισ. ευρώ αν δεν τον επιχορηγήσει, αναφέρουν έγκυρες πηγές στο Capital.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου