Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Έρχεται αυστηρότερος έλεγχος στη συνταγογράφηση φαρμάκων! Τι σχεδιάζει το υπ.Υγείας

Παρασκευή 21 Σεπτέμβριος 2018

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Αυστηρότερους ελέγχους στη συνταγογράφηση φαρμάκων ώστε να ελεγχθεί πλήρως η φαρμακευτική δαπάνη, σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας.

Ήδη άλλωστε τα νέα κουρέματα στη συνταγογράφηση έχουν περιορίσει άρδην τη συνταγογράφηση σε όλες τις ειδικότητες των γιατρών με συνέπεια να δημιουργούνται και σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά όλες τις νέες δυσκολίες: «Μπάχαλο με τα νέα όρια συνταγογράφησης των γιατρών όλης της χώρας! Δείτε τι σημαίνει για τους ασθενείς»

Το επόμενο διάστημα πάντως οι οδηγίες που έχουν δοθεί και στην ΗΔΙΚΑ– όπως τονίζουν πληροφορίες του HealthReport.gr – είναι να περνούν από κόσκινο όλοι οι γιατροί που υπερσυνταγογραφούν ή επιδιώκουν με διάφορα κόλπα να ξεπεράσουν το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης που πλέον έχει αυστηρότατες δεσμεύσεις. 

Παρ αυτά φαίνεται ότι… δικλείδες ασφαλείας υπάρχουν.

Στις περιπτώσεις πάντως που εντοπισθούν συνταγές για τις οποίες μπορεί να έχει παρακαμφθεί το σύστημα, είτε με την τμηματοποίηση των συνταγών είτε με την αξιοποίηση πολλών ασθενών για να ξεπεραστεί το πλαφόν, ο γιατρός θα καλείται άμεσα για απολογία στον ΕΟΠΥΥ.

Κατά τα άλλα η συνταγογράφηση φαρμάκων θα ελεγχθεί και μέσα από τα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα υιοθετηθούν. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο 2ο συνέδριο της Ναυτεμπορικής για την Υγεία, ήδη έχουν ενεργοποιηθεί 50 νέα εκσυγχρονισμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν γίνει 70 με 80, διευκολύνοντας τον έλεγχο της συνταγογράφησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου