Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ: Πάνω από το 95% των διαγνωστικών εργαστηρίων μετέχουν στην απεργία της Πέμπτης



Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προειδοποιεί πως δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια, καθώς η άρνηση παροχής υπηρεσιών έχει συνέπειες στις συμβάσεις με τον Οργανισμό.

IATRONET

Πάνω από το 95% των εργαστηριακών γιατρών έχουν δηλώσει πως θα μετάσχουν στην απεργία των διαγνωστικών κέντρων, που πραγματοποιείται από την Πέμπτη έως και το Σάββατο.

Αυτό ανακοινώθηκε την Τετάρτη από την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ), η οποία κάνει λόγο για περικοπές έως 80% στις αμοιβές των γιατρών από τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback, rebate) στον Οργανισμό.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προειδοποιεί πως δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια, καθώς η άρνηση παροχής υπηρεσιών έχει συνέπειες στις συμβάσεις με τον Οργανισμό.

Εκπροσωπώντας τους συμβεβλημένους γιατρούς, η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ τονίζει πως το κόστος της απεργίας αυτής να βαραίνει αποκλειστικά τους ίδιους:


“Ο ιδιωτικός διαγνωστικός τομέας της χώρας βιώνει ένα μακροχρόνιο θέατρο του παραλόγου όπου δυσβάσταχτα κουρέματα rebate και clawback εξανεμίζουν το 70% έως 80 % της αποζημίωσης των δεδουλευμένων αμοιβών μας.

Αυτό σημαίνει ότι οι αναγραφόμενες τιμές στα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ είναι εικονικές και δεν καταβάλλονται στους ιατρούς.

Ως επιστήμονες έχουμε χρέος απέναντι στην κοινωνία στο να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία των πολιτών, με υπευθυνότητα και αξιοπιστία σε έναν τόσο νευραλγικό τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που αφορά την πρόληψη, τη διάγνωση και την παρακολούθηση των ασθενών”.

Οι γιατροί κάνουν λόγο για συνθήκες ακραίας και σκόπιμης υποχρηματοδότησης της Υγείας, η οποία αποτελεί “μαγική συνταγή αυτοκτονίας”:

“Είναι αντιληπτό πλέον σε όλους τους πολίτες ότι δεν είναι εφικτή η διενέργεια εργαστηριακής εξέτασης ή ιατρικής πράξης χωρίς αποζημίωση, διότι υπάρχει ανελαστικό κόστος. 

Παράλληλα, είμαστε οικογενειάρχες, εργαζόμενοι επιστήμονες που επιλέξαμε να μείνουμε και να στηρίξουμε τη χώρα μας. Προσφέρουμε πολυάριθμες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού και συμβάλλουμε ενεργά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Κλείνουμε τα ιατρεία μας, γιατί μάς τα κλείνουν”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ.
Συμβάσεις

Αναφορικά με την κινητοποίηση των γιατρών, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

“Ο Οργανισμός χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με μεθοδικότητα, έχοντας αφουγκραστεί το θέμα που έχει προκύψει από την επιβολή του μέτρου του clawback – ένα μέτρο που επιβλήθηκε με σχετικό νόμο του 2013 από την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας – προσπαθεί να βρει μια λύση που θα βελτιώσει τα οικονομικά μεγέθη αποζημίωσης στους συμβεβλημένους παρόχους.

Ήδη, επεξεργάζεται εναλλακτικές προτάσεις σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι η άρνηση εκτέλεσης των υπηρεσιών αποφέρει τις συνέπειες των όρων των αντίστοιχων συμβάσεων και ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να μείνει θεατής στην προσπάθεια ορισμένων να ταλαιπωρήσουν τους πολίτες τρεις ημέρες προ των εκλογών, εκβιάζοντας τόσο τους πολίτες όσο και τον ΕΟΠΥΥ, προφανώς υποστηρίζοντας άλλα πολιτικά σχέδια από τη στήριξη της Δημόσιας Υγείας”.

Δημ.Κ.

2 σχόλια:

  1. ΑΠΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ. ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ. ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΝΟΙΩΘΩ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ.ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ,ΑΝ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΑ ΟΤΙ ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΦΙΛΕ. ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΤΟΣΩΝ ΧΡΟΝΩΝ. ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ. ΚΥΡΙΑ ΑΝΝΑ ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΠΟΥ ΘΕΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΑΥΤΑ ΤΑ CLAW BACK ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ. ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ. Ο ΟΓΚΟΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ

      Διαγραφή