Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Πόσες προσλήψεις έρχονται στα νοσοκομεία και πόσες συνταξιοδοτήσεις! Όλα τα στοιχεία


Αρνητικό θα είναι για άλλη μία φορά το ισοζύγιο του ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία, καθώς οι προσλήψεις που έχουν σχεδιαστεί δε φαίνεται ούτε στο ελάχιστο ότι μπορούν να καλύψουν τις κενές θέσεις των γιατρών που υπάρχουν στο ΕΣΥ.

Άλλωστε σύμφωνα με τους υπολογισμούς των συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΟΕΝΓΕ, Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ κ.α.) το 2020, δηλαδή σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα, αποχωρούν από τα δημόσια νοσοκομεία 3000 γιατροί με συνταξιοδότηση. Πρόκειται ουσιαστικά για τη γενιά που «έστησε» το ΕΣΥ μετά το 1982. Χωρίς μάλιστα να υπολογίσει κανείς ότι τα τελευταία χρόνια, 300-350 γιατροί φεύγουν ετησίως με σύνταξη από το ΕΣΥ.

Το πρόβλημα έθεσαν πρόσφατα στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό οι νοσοκομειακοί γιατροί κατά τη διάρκεια συνάντησης τους (ΕΙΝΑΠ).
Οι προσλήψεις στα νοσοκομεία

Οι εκπρόσωποι του κλάδου επισημαίνουν σε ότι αφορά στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ότι από τις 2.760 θέσεις μόνιμων γιατρών που προκηρύχθηκαν το 2017 και 2018 έχουν διοριστεί ήδη 1.800 οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν φθάσει στο σύνολο τους στα νοσοκομεία λόγω των καθυστερήσεων από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Αδειάζει το ΕΣΥ από γιατρούς! Πόσοι αποχωρούν»

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την πλευρά της υπογράμμισε ότι άμεσα θα προκηρυχθούν 940 θέσεις γιατρών (οι 380 στην Αττική). Ταυτόχρονα έχει σχεδιαστεί με τις προγραμματισμένες δαπάνες για το 2019, να διορισθούν κι άλλοι μόνιμοι γιατροί οι οποίοι όμως δεν αναμένεται να φθάσουν στα νοσοκομεία πριν το 2020 λόγω του χρονοβόρου συστήματος κρίσεων.

Η κυβέρνηση πάντως έχει ανακοινώσει ότι για τα επόμενα χρόνια θα προκηρύσσονται 1.000 θέσεις γιατρών και 1.500 νοσηλευτών το χρόνο.

Όμως οι συνδικαλιστές γιατροί της ΕΙΝΑΠ τόνισαν στον υπουργό Υγείας ότι στο τέλος του 2019 θα υπάρχουν 1.700 λιγότεροι γιατροί από αυτούς που υπηρετούν σήμερα καθώς θα υπάρξουν 700 συνταξιοδοτήσεις του 2018 και 2019 που δεν θα έχουν αναπληρωθεί ενώ και 1.000 επικουρικοί γιατροί θα έχουν αποχωρήσει από το σύστημα λόγω της λήξης των συμβάσεων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου