Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Διαγνωστικά κέντρα προς υπουργό Υγείας: Ραντεβού έως 5 Ιουνίου και μετά λουκέτα επ’ αόριστον! Δείτε όλη την επιστολή

HR 

Με μια αναλυτική επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα, εξηγούν γιατί οδηγούνται σε οικονομική κατάρρευση.

Ο κλάδος έχει προαναγγείλει ότι εάν δεν δοθούν λύσεις στο πρόβλημα και δεν υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, θα ξεκινήσει επ αόριστον από τις 10 Ιούνιου αποχή- λουκέτο σε όλη τη χώρα. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: «Διαγνωστικές εξετάσεις τέλος από τις 10 Ιουνίου! Λουκέτο επ’ αόριστον στα Διαγνωστικά κέντρα. Τι ανακοίνωσε ο ΙΣΑ»

Γεγονός βέβαια που σημαίνει ότι οι ασθενείς δεν θα μπορούν να βρουν ούτε απλές εξετάσεις αίματος να πραγματοποιήσουν.
Άλλωστε στο τελευταίο τριήμερο λουκέτο η συμμετοχή των επαγγελματιών σε όλη τη χώρα ξεπέρασε το 90%.

Τελεσίγραφο στον υπουργό Υγείας

Αντίστοιχο μήνυμα περνούν και τώρα στον υπουργό Υγείας οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα. Με επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει συνάντηση έως τις 5 Ιουνίου και ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου, το λουκέτο θα ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου.

Να σημειωθεί ότι παρά το τριήμερο λουκέτο, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δεν έχει απαντήσειεπισήμως στον κλάδο για τα αιτήματά του.
Διαβάστε παρακάτω όλη την επιστολή:

“Προς
Υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθό
Αναπληρωτή υπ. Υγείας κ. Π. Πολάκη

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Μετά την πρόσφατη κοινοποίηση στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, κέντρα, πολυιατρεία και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς του ποσοστού της αυτόματης περικοπής υπέρβασης των δαπανών Α’ εξαμήνου 2018 (claw back), το οποίο προσδιορίζεται ακόμη και για το πιο μικρό Μικροβιολογικό εργαστήριο που δεν έχει τμηματικές εκπτώσεις (rebate) στο 19%, για ένα μέσο Ακτινολογικό εργαστήριο που εκτελεί όλα τα είδη απεικονιστικών εξετάσεων προσδιορίζεται πάνω από το 30%, για δε τα πολυδύναμα Διαγνωστικά Κέντρα που εκτελούν όλα τα είδη των διαγνωστικών εξετάσεων το ποσοστό αυτό ξεπερνά μεσοσταθμικά το 24%, όλες, μα όλες οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής καταγράφουν ζημίες οι οποίες κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν το 45% μεσοσταθμικά.


Αυτό συμβαίνει διότι στις περικοπές του claw back, πρέπει να προσθέσουμε τις περικοπές που γίνονται αυτόματα κάθε μήνα που υποβάλουμε τις απαιτήσεις μας στον Οργανισμό, μέσω των αναγκαστικών τμηματικών εκπτώσεων (rebate), οι οποίες στην κατηγορία των εξετάσεων βιολογικών υλικών φτάνουν το 50% στη μεγαλύτερη τους κλίμακα και στην κατηγορία των απεικονιστικών εξετάσεων η μεγαλύτερη κλίμακα φτάνει το 45%.

Σ’ αυτήν την τραγική πραγματικότητα στην οποία έχουν περιέλθει όλες οι μονάδες εργαστηριακής ιατρικής, το Υπουργείο Υγείας από την αρχή του τρέχοντος έτους, αφενός μεν προσθέτει νέες πανάκριβες διαγνωστικές εξετάσεις στον κωδικό μας, αφετέρου δε καταργεί τελείως σε πολλές κατηγορίες ασθενών την μικρή συμμετοχή του 15% που είχαν οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.(μέτρο κοινωνικά δίκαιο) , χωρίς όμως ο Οργανισμός να αναλαμβάνει το κόστος της κοινωνικής του πολιτικής και να το μεταφέρει ουσιαστικά στις πλάτες μας.

Τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια τα οποία εξυπηρετούν πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καταρρέουν, γιατί κάθε μήνας που περνάει συσσωρεύουν ζημίες οι οποίες προστίθενται στα ήδη μεγάλα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από την εφαρμογή αυτών των δύο μέτρων (rebate και claw back).


Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση εφαρμόζεται πλήρως την τελευταία τριετία. Έχετε θεσμοθετήσει και εφαρμόσει διαγνωστικά πρωτόκολλα, συνταγογραφικές οδηγίες, «κόφτες» επί της ιατρικής συνταγογράφησης και παρόλα αυτά το claw back διαρκώς αυξάνεται: 11% το 2016, 17% το 2017, 24% το 2018.

Ποια άλλη απόδειξη περιμένετε για να αντιληφθείτε ότι ο προϋπολογισμός των 370 εκατ. ευρώ είναι εικονικός και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού; Δεν μπορείτε να τον καθιστάτε περαιτέρω ελλειμματικό, προσθέτοντας διαρκώς νέες εξετάσεις χωρίς ουδεμία αύξησή του.

Δεν αντιλαμβάνεστε ότι πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη επιχείρηση που δεν γνωρίζει ποιο τελικά είναι το ύψος των εσόδων της;
Μετά από αυτές τις εξελίξεις και τις αδιαμφισβήτητες αλήθειες που περιγράφονται ανωτέρω, όλες οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής (μικρές, μεσαίες και μεγάλες) οι οποίες πλήττονται καίρια από τη συνέχιση της επιβολής αυτών των καταστροφικών μέτρων, σας δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε όλες μαζί σε ένα κοινό μέτωπο μαζί με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων μας.

Προστατεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο πρώτα απ’ όλα τις ανάγκες των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για ποιοτικές διαγνωστικές εξετάσεις και δευτερευόντως το δικαίωμα των παρόχων να μην οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή με όλες τις συνέπειες που θα έχει αυτή η εξέλιξη για τους ίδιους, τους εργαζόμενους στις μονάδες αυτές και τις οικογένειές τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητούμε άμεσα συνάντηση μαζί σας έως και τις 5/6/2019 για να συζητήσουμε τα προβλήματά μας και να βρούμε λύσεις για την επιβίωση των ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Σας ενημερώνουμε ότι θα κατέλθουμε σε αποχή από τα καθήκοντά μας επ’ αόριστον από 10/6/2019

Η Συντονιστική Επιτροπή

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.)
Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (Π.Ο.Σ.Κ.Ε)
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ( ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. )
Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.)”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου