Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Πρόστιμα έως 3.000 ευρώ στους παραβάτες του ωραρίου των φαρμακείων – Ο νόμος θέλει βελτιώσεις!

Από Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Επιστολή προς τους φαρμακοποιούς απέστειλλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο οποίος ζητά να εφαρμοστεί άμεσα και με αυστηρότητα το νέο ωράριο των φαρμακείων, ενώ προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες, που αγγίζουν ακόμα και τα 3.000 ευρώ.

Με αφορμή τη δημοσίευση του νέου ωραρίου στο ΦΕΚ, και ο Φαρμακευτικός Συλλογος Αθήνας ζητά μετ'επιτάσεως να εφαρμοστεί ο νόμος του περιορισμένου ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, αποστέλλοντας παράλληλα και σχετικά έγγραφα στους αρμόδιους φορείς.

Οι φαρμακοποιοί ζητούν, επίσης και διευκρινίσεις σχετικά με τις αργίες κατά τις οποίες τα φαρμακεία θα παραμένουν κλειστά, καθώς φαίνεται ότι ο νομοθέτης έχει υποπέσει σε ...σφάλματα!

Πότε πρέπει να κλείνουν τα φαρμακεία

Με βάση την τροπολογία που εντάχθηκε σε πρόσφατο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, θεσμοθετήθηκε:
όριο λειτουργίας όλων ανεξαιρέτως των φαρμακείων, διευρυμένων και μη, σύμφωνα με τα ωράριο των λοιπών εμπορικών καταστημάτων (πλην Κυριακής, που παραμένει αργία για τα φαρμακεία).
απαγόρευση λειτουργίας όλων ανεξαιρέτως των φαρμακείων, (εκτός όσων εφημερεύουν ή διανυκτερεύουν), τις μεγάλες γιορτές και αργίες του έτους.

Συγκεκριμένα και με βάση τη σχετική ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής προς τα μέλη του - φαρμακοποιούς του λεκανοπεδίου της Αττικής:
Τα φαρμακεία που δηλώνουν διευρυμένο ωράριο (ωράριο πέραν του υποχρεωτικού), οφείλουν να δηλώσουν ωράριο για τις ημέρες από Δευτέρα έως Παρασκευή έως 21:00, και για την ημέρα του Σαββάτου έως 20:00. Κανένα φαρμακείο δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα όρια αυτά στη δήλωση του για διευρυμένο ωράριο. Το μέτρο θα ισχύσει και για το δίμηνο Μαίου – Ιουνίου.
Στις επίσημες αργίες λειτουργούν υποχρεωτικά μόνο τα διημερεύοντα / διανυκτερεύοντα φαρμακεία που έχουν οριστεί από τον Φ.Σ.Α. Τα διευρυμένα παραμένουν υποχρεωτικά κλειστά στις επίσημες αργίες, δηλαδή:

25η Μαρτίου, τη Μεγάλη Παρασκευή, τη Δευτέρα του Πάσχα,την 15η Αυγούστου, την 25η και την 26η Δεκεμβρίου, την 1η Ιανουαρίου, την 6ηΙανουαρίου, την Καθαρά Δευτέρα, την 1η Μαΐου, την 28η Οκτωβρίου και του ΑγίουΠνεύματος, την ημέρα εορτής του Πολιούχου Αγίου της πόλης και την ημέρα Απελευθέρωσης της πόλης.
Τα ευτράπελα της νομοθεσίας... Θα κλείνουν την ημέρα της ... απελευθέρωσης της Κωνσταντινούπολης, αλλά όχι την επίσημη αργία των φαρμακείων

Στο θέμα των αργιών, η νομική σύμβουλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Σοφία Αγγέλου, επιχειρεί μια διευκρινιστική τοποθέτηση σχετικά με την τελευταία αργία, στην οποία ο νομοθέτης αναφέρεται ως αργία της .... "Απελευθέρωσης της πόλης": 

"Εικάζω ότι αφ’ ης στιγμής στη φράση «Απελευθέρωση της πόλης» το «πόλης» αναγράφεται με πεζό γράμμα και ουχί με κεφαλαίο, ο νομοθέτης αναφέρεται στην απελευθέρωση της κάθε επιμέρους πόλης και ουχί της Κωνσταντινούπολης
(άλλως«Πόλη» με κεφαλαίο) που απελευθερώθηκε την 15.7.1261 από τον φραγκικό ζυγό με την είσοδο του Αυτοκράτορα Μιχαήλ Παλαιολόγου. Η πόλη της Αθήνας απελευθερώθηκε την 12.10.1944 (επίσημη λήξη κατοχικής περιόδου) αλλά προσωπικά δεν έχω υπ’ όψιν μου, η εν λόγω ημερομηνία να αποτελεί επίσημη αργία. Το σημείο αυτό χρήζει διευκρινίσεως και βελτιώσεως, καθόσον στις παραπάνω αργίες δεν συμπεριλαμβάνεται η εθιμοτυπική αργία των φαρμακείων που είναι, ως γνωστόν, η ημέρα Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14/9)", αναφέρει η νομική σύμβουλος.

Σε άλλες ρυθμίσεις για τα διευρυμένα φαρμακεία

Αλλες ρυθμίσεις σχετικά με το ωράριο των φαρμακείων περιλαμβάνουν τις παρακάτω αποφάσεις:

Το διευρυμένο ωράριο δεν καταργείται αλλά εξορθολογίζεται.
Διατηρείται η αργία της Κυριακής για όλα τα φαρμακεία, πλην όσων εφημερεύουν.
Διατηρούνται οι εξαιρέσεις στα απώτατα όρια λειτουργίας καθώς και στην αργία της Κυριακής για φαρμακεία που λειτουργούν εντός διεθνών κρατικών αερολιμένων και για φαρμακεία νησιωτικών περιοχών και ιαματικών λουτροπόλεων, όπου με απόφαση του Περιφερειάρχη μπορούν να λειτουργούν και πέραν από τις υποχρεωτικές ώρες λειτουργίας και για όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
Ο φαρμακοποιός με το διευρυμένο ωράριο, έχει υποχρέωση να δηλώνει συγκεκριμένο και όχι άναρχο διευρυμένο ωράριο, στην πλατφόρμα του οικείου Φαρμακευτικού Συλλόγου και στην Περιφέρεια.
Η παράλειψη δήλωσης αλλά και η υπέρβαση των δηλωθέντων ωραρίων, συνεπάγεται πρόστιμο έως 3 .000 € από τον Περιφερειάρχη.
Διατηρούν τα διευρυμένα φαρμακεία την υποχρέωση να λειτουργούν κατά το διάστημα λειτουργίας που ορίζει ο οικείος Σύλλογος (υποχρεωτικό ωράριο) αλλά και να κάνουν διημέρευση και διανυκτέρευση (8 πμ - 9μμ και 9μμ - 8πμ), αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου