Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Νοσοκομειακοί γιατροί: Κανένας γιατρός δεν θα «μπει» στο ΕΣΥ ως το τέλος του έτουςΠαναγιώτα Καρλατήρα - IATROPEDIA

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά αναφέρει ότι τα αποτελέσματα των δεσμεύσεων του υπουργού Υγείας είναι απογοητευτικά – Ζητά μη απόλυση των επικουρικών γιατρών και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
Χωρίς περιεχόμενο αποδεικνύονται οι «τονωτικές ενέσεις προσωπικού» του υπουργείου Υγείας, καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών της Αττικής κατέληξαν στο απογοητευτικό αυτό συμπέρασμα, έπειτα από συναντήσεις που είχε πρόσφατα το προεδρείο τους με τις Διοικήσεις της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).

«Το υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται ότι θα προκηρύσσει 1.000 θέσεις γιατρών και 1.500 μη γιατρών το χρόνο για όλη την Ελλάδα» αναφέρει η ΕΙΝΑΠ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρόκειται για «αριθμό ελάχιστο μπροστά στις ανάγκες του συστήματος». Αναφέρει ενδεικτικά πως τα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ είχαν ζητηθεί 400 γιατροί και εγκρίθηκαν οι μισοί ενώ στη 2η ΥΠΕ εγκρίθηκε λιγότερο από το 1/5 των 1.000 θέσεων που ζητήθηκαν.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με υπουργική απόφαση για έγκριση προκήρυξης θέσεων ειδικευμένων γιατρών που δημοσιεύτηκε στις 17/05/19 εγκρίθηκαν:

• Στην 1η Υ.Πε. 199 θέσεις ιατρών, ενώ από τα νοσοκομεία είχαν ζητηθεί 400 και οι πραγματικές ανάγκες είναι τουλάχιστον 800. Τρανταχτό παράδειγμα είναι το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου είχαν ζητηθεί 52 γιατροί, το Υπουργείο ενέκρινε 24 θέσεις ενώ οι πραγματικές ανάγκες είναι πάνω από 100!

• Στη 2η Υ.Πε. όπου οι ανάγκες είναι τεράστιες λόγω και των νησιών και μπορεί να αγγίζουν και τις 1.000 θέσεις ενέκριναν μόνο 179!

«Βρισκόμαστε στον Μάιο του 2019 και με το ρυθμό που γίνονται οι κρίσεις και οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ κανείς δεν θα έχει προσληφθεί έως το τέλος του έτους» επισημαίνει η Ένωση και υπενθυμίζει πως οι συνταξιοδοτούμενοι του 2018 και του 2019, μαζί με τους απολυόμενους επικουρικούς, θα είναι 1.700.

«Άρα για ποιες προσλήψεις και για ποια ανακούφιση και ένεση στο ΕΣΥ για το ιατρικό και μη ιατρικό προσωπικό μιλάει το Υπουργείο;» διερωτάται η ΕΙΝΑΠ και καλεί το υπουργείο Υγείας να μην απολύσει τους επικουρικούς γιατρούς αλλά και να προβεί σε σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου