Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

STOP επ’ αόριστον – “Τα χρέη μας έχουν πνίξει” λένε τα διαγνωστικά και κλείνουν την πόρτα στον ΕΟΠΥΥ

Από Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Απεργία επ' αόριστον αποφάσισαν για τις 10 Ιουνίου τα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια όλης της χώρας, μετά από ευρεία έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε με πρωτοβουλία του ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) και ο πρόεδρος του κ. Γιώργος Πατούλης.

Το Συντονιστικό Όργανο των κλινικοεργαστηριακών γιατρών συγκρότησε κοινό μέτωπο με τον ΙΣΑ και μαζί, όπως λένε, θα δώσουν μάχη για να αποφευχθεί το τραγικό αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει οι ιδιωτικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εξαιτίας του clawback και του rebate, που τις οδηγεί με "μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή".


Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ) κ. Γιώργος Βουγιούκας, υποστηρίζει μιλώντας στο Iatropedia.gr ότι κλείνουν τα Διαγνωστικά τους Κέντρα πριν τους τα “κλείσει” ο ΕΟΠΥΥ:

“Μεγάλη ζημιά είναι φυσικά αυτή η απεργία και για μας και για τον κόσμο, δηλαδή τους ασθενείς, αλλά τι να κάνουμε; Δεν είμαστε εμείς οι υπεύθυνοι, αλλά μόνο το κράτος και ο Οργανισμός του, που λέγεται ΕΟΠΥΥ. Συνέχεια εμείς καταγράφουμε ζημιές, τα χρέη μας έχουν πνίξει. Αυτό τέλειωσε. Μια ώρα αρχίτερα θα πάμε εμείς να κλειδώσουμε τις πόρτες μας. Για να μην μας τις κλειδώσει ο ΕΟΠΥΥ τις κλειδώνουμε εμείς, με την επ'αόριστον αποχή από τις εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ”.
Μετά τις 10 Ιουνίου δεν θα εξυπηρετούνται πλέον τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ

Αυτό στην πράξη σημαίνει, ότι μετά τις 10 Ιουνίου όλα τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια της Πρωτοβάθμιας -που εξυπηρετούν τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ- θα πάψουν να εκτελούν παραπεμπτικά του Οργανισμού, ενώ το αμέσως επόμενο στάδιο είναι οικαταγγελίες των συμβάσεων.

“'Ολα τα διαγνωστικά κέντρα εξουσιοδοτούν -το ένα μετά το άλλο- τους αρμόδιους Ιατρικούς Συλλόγους να προχωρήσουμε σε καταγγελίες των συμβάσεών μας με τον ΕΟΠΥΥ", λέει ο κ. Βουγιούκας και συμπληρώνει: "Από τη στιγμή που θα συγκεντρώσουμε εξουσιοδοτήσεις από το 80% των παρόχων -που εγώ πιστεύω ότι θα φτάσουμε και σε μεγαλύτερο αριθμό- από κει και πέρα θα αρχίσουμε να ανοίγουμε πλέον τις πόρτες των εργαστηρίων μας κι όποιος θέλει θα έρχεται για εξετάσεις, πληρώνοντας το αντίστοιχο αντίτιμο. Από τη στιγμή που θα καταγγελθεί η σύμβαση δεν έχουμε πλέον καμία υποχρέωση απέναντι στον ΕΟΠΥΥ”, τονίζει ο κ. Βουγιούκας.

Τι ζητούν οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα;

Τα εργαστήρια δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στα δυσβάσταχτα, όπως λένε, μέτρα των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (rebate και clawback), τα οποία επιβλήθηκαν από τους θεσμούς στην αρχή της κρίσης και των μνημονίων, προκειμένου να συγκρατηθούν χαμηλά οι κρατικοί προϋπολογισμοί, όμως παρέμειναν αποστραγγίζοντας τις επιχειρήσεις και υποχρεώνοντάς τες να επιστρέφουν στο κράτος από το 20 έως και το 70% των εσόδων τους.

Ο Πρόεδρος της ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ κ. Βουγιούκας αναφέρει:

“ Το υπουργείο Υγείας είναι που έθεσε το clawback, το οποίο το εισηγήθηκαν οι θεσμοί. Στην αρχή τέθηκε τα δύο – τρία πρώτα χρόνια, σαν προσωρινό μέτρο, για να συγκρατηθούν οι προϋπολογισμοί. Από κει και πέρα, όμως, ο μόνος περιορισμός ήταν να υπάρχει ένας κλειστός προϋπολογισμός για να μην ξεφύγουν οι δαπάνες. Τώρα το πως θα τον συγκρατούσαν αυτόν κλειστό -“μικρό και ελλειμματικό” κατ'εμάς- προϋπολογισμό, αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε κυβέρνησης. Αυτή η κυβέρνηση επέλεξε να διαιωνίσει το clawback, που ήταν ο πιο εύκολος τρόπος γι'αυτούς, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη, εμάς τα “γαϊδούρια”, που υφιστάμεθα τη ζημιά. Υπάρχουν και άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να πάρουν κι εμείς έχουμε να τους προτείνουμε, αλλά δεν μας ακούνε”

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν, ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών - ΕΚΠΥ που ψηφίστηκε το φθινόπωρο και εφαρμόζεται από τις αρχές Απριλίου, ο οποίος προβλέπει μηδενική συμμετοχή για τις εργαστηριακές, κλινικές και παρακλινικές εξετάσεις που εκτελούνται στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες (π.χ.μεσογειακή αναιμία, νεφρική ανεπάρκεια κ.α.).

Η απόφαση της ελάφρυνσης για τους ασφαλισμένους, όμως, ελήφθη χωρίς να υπάρξει και ανάλογη αύξηση των κρατικών κονδυλίων, λένε οι ιδιοκτήτες των εργαστηρίων, με αποτέλεσμα όλες οι υπερβάσεις του προϋπολογισμού για τη δωρεάν διενέργεια αυτών των εξετάσεων να μετακυλίονται στα ταμεία των ιδιοκτητών διαγνωστικών κέντρων, μέσω του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών clawback.


Ο κ. Βουγιούκας εξηγεί: “Είναι δίκαιο μέτρο οι χρόνιοι πάσχοντες να μην πληρώνουν και είμαστε κι εμείς σύμφωνοι σ' αυτό. Να αυξήσει, όμως, τους προϋπολογισμούς. Οχι να επιβαρυνόμαστε εμείς τις εξετάσεις. Είναι τελείωςανήλικο, ληστρικό και καταστροφικό αυτό που γίνεται. Δεν μπορούμε να αντέξουμε περισσότερο”, συμπληρώνει ο Πρόεδρος της ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.

Τα επόμενα βήματα

Τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου των κλινικοεργαστηριακών γιατρών σκοπεύουν να συναντηθούν με όλους τους εκπρόσωπους των κομμάτων,μεταξύ αυτών και του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να πείσουν για το δίκαιο των αιτημάτων τους. Όσο για συνάντηση με τον Υπουργό; Ο κ. Βουγιούκας υποστηρίζει ότι δεν τους έχει δεχθεί εδώ και 4 χρόνια: “Θα σταλεί και επιστολή στον Υπουργό Υγείας τον κ. Ξανθό με την οποία θα του ζητούμε συνάντηση, καθώς και με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ. Δεν βλέπω καμία πιθανότητα, καθώς ο υπουργός δεν μας συνάντησε 4 ολόκληρα χρόνια”.

9 σχόλια:

 1. ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΜΟΥ ΠΕΛΑΤΕΙΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗ ΚΡΑΤΑΩ ΧΑΡΤΑΚΙΑ.ΓΙΝΕΤΑΙ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και βέβαια γίνεται. Γιατί δεν το κάνεις? Σου το απαγόρευσε κάποιος?

   Διαγραφή
  2. Ναι αμε....Καταγγελία σύμβασης το λένε. ..

   Διαγραφή
 2. Η Αριστερά με το γνωστό ταξικό μίσος ενάντια των γιατρων. Υπομονή συνάδελφοι, φτάνει η ώρα, έρχεται με 40% ο Κυριάκος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εσύ μάλλον ξέχασες ότι το clawback και το rebate ξεκίνησαν επί Γεωργιάδη...

   Διαγραφή
  2. 440% ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΓΙΑ ΣΙΓΟΥΡΙΑ,ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΗΣΥΧΟΣ.ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΑΜΕΣΑ ΕΛΕΟΣ.

   Διαγραφή
  3. Εννοείς ο Αδωνις και ο Βορίδης.
   Δε τους έφαγες στή μάπα τόσο καιρό;;
   Θες κι άλλο;;;

   Διαγραφή
 3. Αργά το θυμηθηκατε κύριοι αυτό έπρεπε να γίνει δύο χρόνια πριν αλλά είχατε άλλα στομυαλό σας . Αλήθεια ήταν και ο κος Μπιρσιμης?? Τέλος πάντων πρέπει να ενωθουμε όλοι και να φτάσουμε μέχρι την καταγγελία της σύμβασης του ΕΟΠΥΥ αλλιώς δεν βλέπω να μας υπολογίζουν εξ άλλου και ο νέος υπουργός υγείας ...αυτός ντε που περιφέρει το σαρκιο του από κόμμα σε κόμμα το παίζει σκληρός και κάνει ότι δεν καταλαβαίνει...είναι καιρός να πάρουν το μάθημα τους ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οχι δεν γινεται να μην παιρνεις ΕΟΠΥΥ γιατι εαν σου γινει καταγγελια θα σε τρεχουν... να κλεισουμε και να ακολουθησουμε μια κοινη πορεια μεχρι το τελος γιατι δεν βλεπω φως στο τουνελ και με τους αλλους που θα ακολουθησουν .. εξ αλλου επι Αδωνη το καθιερωσαν να μην το ξεχναμε. Οσο για την αριστερα που λες συναδελφε καμμια σχεση αυτοι δεν ειναι αριστεροι γιατι εαν ηταν θα ειχαν παραιτηθει απο την πρωτη στιγμη και δεν θα εφαρμοζαν την ιδια πρακτικη με τους προηγουμενους.τελος παντων ας παμε συντεταγμενοι αυτη τη φορα γιατι ο περιφερομενος απο κομμα σε κομμα νεος υπουργος το παιζει σοβαρος και αγριος .
  Αχ ρε Ελλαδα ποτε δεν θα γινουμε κρατος σοβαρο !!!! φτανει μια ματια στους βουλευτες να κρινεις τις πταιει!!!! πασαρέλα απο γραφικους, μοντελες, φ@σιστες, ανοητους κλπ ΚΡΙΜΑ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή