Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Κυβέρνηση: Προς αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης παρά τον σάλο



Της Νίκης Ζορμπά - Capital.gr

Σε συνέχεια της απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν ( Ν. Φίλης) αποφάσισε να προχωρήσει η Κυβέρνηση στην αλλαγή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με συναινετική διάθεση προς τη Ν.Δ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου, απηύθυνε χθες προσκλητήριο στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσουν σε συναινετικές λύσεις για πρόσωπα. 

Ηχηρό "όχι" εισέπραξε από τη Ν.Δ η Κυβέρνηση η οποία επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση με μια ανακοίνωση βρίθουσα αιχμών. 

Παρότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο κρατούν ακόμη κλειστά τα χαρτιά τους για το τι θα πράξουν μετά την κατηγορηματική άρνηση και τις "γαλάζιες αντιδράσεις" ( ο κ. Καλογήρου παρέπεμψε για την απόφαση στον Πρωθυπουργό), αποκαλυπτική των προθέσεων της Κυβέρνησης είναι και η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Μαξίμουπρος απάντηση στην Ν.Δ. 

Πέραν των επιθέσεων και υπονοιών εναντίον του Μοσχάτου, η κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρει ότι η κυβέρνηση "έχει τη συνταγματική αρμοδιότητα αλλά και τη νομική υποχρέωση να προχωρήσει στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μετά και την προεπιλογή της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής". 

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου που δεν προδιαγράφεται έως τώρα από τις εξελίξεις και τον τρόπο που τοποθετείται στο εν λόγω ζήτημα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προχωρήσει στις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης κατά την τελευταία (;) συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου το οποίο αναμένεται να συγκαλέσει ο κ. Τσίπρας, άμεσα. 

Πρόκειται πάντως για ζήτημα που βάζει ήδη στα χαρακώματα την απερχόμενη Κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που η Ν.Δ διαμήνυσε χθες ότι "δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μία εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία", παραπέμποντας και σε σχετική αρθρογραφία κορυφαίων συνταγματολόγων της χώρας. 

Απόπειρα ανασύνταξης

Στο μεταξύ, στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν γρήγορη ανασύνταξη στον δρόμο για τις εθνικές εκλογές, με πρώτιστο στόχο να αυξήσουν τα ποσοστά τους ώστε να εδραιωθεί το κόμμα ως τον αδιαμφισβήτητο άλλο πόλο του πολιτικού συστήματος. 

Η εσωστρέφεια αποτελεί τον μείζονα κίνδυνο που απειλεί το κόμμα, παρότι προς ώρας έχουν επιδειχθεί γρήγορα ανακλαστικά για την αποφυγή της, δεδομένου τουλάχιστον της έντασης του ευρω-εκλογικού χαστουκιού που έδωσαν οι πολίτες στις παρειές της κυβερνητικής παράταξης. 

Κι αν από τον ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν ( η ελπίδα πεθαίνει ως γνωστόν τελευταία) ότι ακόμη και οι σχεδόν δέκα μονάδες είναι εφικτό να ανατραπούν, ο εφικτός στόχος στον οποίο συνομολογούν κεντρικοί "παίκτες" στο συριζαικό στρατόπεδο είναι η αύξηση των ποσοστών του κόμματος στις εθνικές εκλογές για 3-4 μονάδες. 

Η δεξαμενή είναι τα μικρά κόμματα εξ αριστερών κυρίως αλλά και όσοι γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά απείχαν από την ευρωεκλογική διαδικασία. 

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε άπαντες να δώσουν τη μάχη των εθνικών εκλογών με την παρουσία τους στις Περιφέρειές τους ενώ το βλέμμα στρέφεται και στα ψηφοδέλτια του κόμματος τα οποία θα "επιμεληθεί" ο ίδιος μαζί με τον γραμματέα της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου