Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

ΠΟΕΔΗΝ: Άστεγοι έχουν κατακλύσει το ΑΧΕΠΑΗ ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι περίπου 30 άστεγοί ζουν μέσα στους χώρους του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στην Θεσσαλονίκη.

Onmed.gr

Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, κος. Αναστάσιος Σπανός επισημαίνει ότι δεν έχει δοθεί εισαγγελική εντολή στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές για να τους απομακρύνουν.

Όπως επισήμανε ο κ. Σπανός, πριν από περίπου τρεις μήνες, ο ίδιος απευθύνθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, προκειμένου να λυθεί το θέμα των αστέγων, αλλά -όπως υποστήριξε- το μόνο που έκανε ο Εισαγγελέας ήταν να συγκαλέσει μια σύσκεψη στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι του δήμου, της Αστυνομικής Διεύθυνσης και ΜΚΟ, χωρίς όμως να δώσει εντολή για την απομάκρυνσή τους.
Σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως παρότι η ίδια ανέδειξε πολλές φορές το θέμα «φαίνεται ότι "δεν ιδρώνει το αυτί" της Διοίκησης».

«Τις ακαθαρσίες τους (κόπρανα, ούρα, αποφάγια) τα συναντάς παντού στους διαδρόμους ειδικά στα υπόγεια του νοσοκομείου, όπου στεγάζονται και υπηρεσίες. Τα στρώματα και οι κουβέρτες παραμένουν εκεί όλη την ημέρα για να υποδεχθούν το βράδυ τους αστέγους. Τα νοσοκομεία δεν είναι χώροι που μπορούν να φιλοξενούν αστέγους με όλο το ρουχισμό τους, οι οποίοι αφοδεύουν, ουρούν, τρώνε στους διαδρόμους των κλινικών. Μετά αναρωτιούνται γιατί έχουμε 1.627 θανάτους κατ’ έτος από νοσοκομειακές λοιμώξεις. Εάν η διοίκηση θέλει να στεγάσει τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους, να αναζητήσει Προνοιακή Μονάδα στη Θεσσαλονίκη. Το μείζον αυτό ζήτημα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο του Νοσοκομείου, η Διοίκηση του ΑΧΕΠΑ τα αντιμετωπίζει με "σύγχρονη διοικητική μέθοδο". Αναρτήθηκαν ανακοινώσεις που είναι λίαν επιεικώς απαράδεκτες» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο διοικητής του νοσοκομείου από την πλευρά του αναφέρει ότι ο ίδιος δεν μπορεί να απομακρύνει τους αστέγους, ότι κάθε μέρα απομακρύνονται τα πράγματά τους από τους χώρους του νοσοκομείου αλλά αυτοί τα ξαναφέρνουν και πως παρότι υπάρχουν προσβάσιμες τουαλέτες αυτοί αφοδεύουν όπου βρουν.

Και άλλα νοσοκομεία στην ίδια μοίρα

Ο κύριος Σπανός προσθέτει ότι άστεγοι δεν υπάρχουν μόνο στο ΑΧΕΠΑ, υπάρχουν και στο «Γεννηματάς» και στο «Ιπποκράτειο», γιατί είναι κεντρικά νοσοκομεία.

Και συνεχίζει λέγοντας: «Είναι άνθρωποι με διάφορες μορφές εξαρτήσεων και ορισμένοι είναι ψυχιατρικοί ασθενείς, τους οποίους έχουν εξετάσει οι γιατροί του νοσοκομείου μας. Δεν είναι μολυσματικοί. Τον χειμώνα είναι περισσότεροι, αλλά το καλοκαίρι προτιμούν να κοιμούνται σε χώρους του πανεπιστημίου έξω από το νοσοκομείο. Θα μπορούσαν να πάνε στο Υπνωτήριο του δήμου, αλλά δεν πηγαίνουν, γιατί εκεί οι πόρτες κλείνουν στις 8 το βράδυ και επίσης τους αναγκάζουν να πλένονται. Εγώ, ως διοικητής του Νοσοκομείου, δεν έχω κανένα δικαίωμα να τους απομακρύνω. Θα πρέπει να γίνει αστυνομική επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους αλλά για αυτό απαιτείται εισαγγελική εντολή και τέτοια εντολή δεν έχει δοθεί».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

1 σχόλιο: