Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Επιθέσεις κατά γιατρών και στα τουρκικά νοσοκομεία - Το σύστημα Υγείας της γειτονικής χώρας

Η συνολική δαπάνη Υγείας ανέρχεται στο 4,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Τουρκίας, έναντι 7,2% στην Ελλάδα. Στη γειτονική χώρα, ωστόσο, τα τρία τέταρτα καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

“Επιδημία” επιθέσεων κατά ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καταγράφεται και στην Τουρκία.

Το πρόβλημα εμφανίζει αυξητικές τάσεις, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη χώρα μας. Σχετικά πρόσφατο είναι το περιστατικό επίθεσης και ο σοβαρός τραυματισμός παιδιάτρου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο “Harrah” από πατέρα ασθενούς, επειδή δεν ικανοποιήθηκε από την απάντηση που τού έδωσε ο γιατρός.

Πρόκειται για μία από τα 68.000 περιστατικά και εκτιμάται πως κάθε ώρα που περνάει ένας γιατρός ή νοσηλευτής πέφτει θύμα επίθεσης!

Τηλεφωνική έρευνα που έγινε σε γιατρούς, νοσηλευτές, οδοντιάτρους, διοικητικό προσωπικό νοσοκομείων και φαρμακοποιούς στη Σμύρνη, στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα, έδειξε πως το 65% έχουν δεχθεί φραστική ή σωματική βία.

Η κατάσταση αυτή δείχνει ομοιότητες στην κουλτούρα και ενδεχομένως στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα συστήματα Υγείας των χωρών μας. Η “περιφερειακή υπερδύναμη”, όπως αποκαλείται η γειτονική χώρα, έχει σοβαρές αδυναμίες στο κοινωνικό πεδίο.

Ενδιαφέρον έχουν τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για τις χώρες της ευρωπαϊκής διεύρυνσης, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Τουρκία.

Με αφορμή τα στοιχεία αυτά, το Iatronet προχώρησε σε μία σύγκριση με τη χώρα μας σε ορισμένους βασικούς δείκτες Υγείας. Το αποτέλεσμα είναι το εξής:

Ο πληθυσμός της Τουρκίας είναι 81 εκατομμύρια, έναντι 11 εκατομμυρίων της Ελλάδας. Αναλογούν 16,1 γεννήσεις ανά 1.000 άτομα, όταν στην Ελλάδα η αναλογία είναι περίπου 8 ανά 1.000.

Το προσδόκιμο επιβίωσης στην Τουρκία είναι 78,5 έτη, έναντι 81,5 της Ελλάδας.

Η βρεφική θνησιμότητα στη γειτονική χώρα είναι 10 ανά 1.000 γεννήσεις, ενώ στην Ελλάδα μόλις 3,5 ανά 1.000.

Δαπάνη

Η συνολική δαπάνη Υγείας ανέρχεται στο 4,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Τουρκίας, έναντι 7,2% της Ελλάδας. Στη γειτονική χώρα, ωστόσο, τα τρία τέταρτα καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, έναντι 61% δημόσιας δαπάνης στην Ελλάδα.

Συντριπτική είναι η υπεροχή της χώρας μας σε αριθμό γιατρών, καθώς αντιστοιχούν 660 ανά 100.000 κατοίκους, έναντι μόλις 185,6 στην Τουρκία.

Η Ελλάδα έχει αναλογικά και περισσότερους νοσηλευτές (330 ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 205,6 της Τουρκίας).

Η γειτονική χώρα υπερέχει, πάντως, σε αριθμό νοσοκομειακών κρεβατιών, καθώς διαθέτει 300 ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 70 της Ελλάδας.

1 σχόλιο:

  1. Εάν πληρώνανε όλοι αυτοί και δεν θεωρούσανε τους γιατρούς φιλιππινέζες τους θα ήταν κύριοι αλλά ο τζάμπας δεν χαίρει ποτέ σεβασμού

    ΑπάντησηΔιαγραφή