Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Κορωνοϊός: Εισαγόμενο το 1 στα 3 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα -Οι Ενοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν τα τεστ στα νησιά


Ταξιδιώτες με βαλίτσες φτάνουν στο αεροδρόμιο

110 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Περίπου το ένα τρίτο των κρουσμάτων κορωνοϊού ήταν εισαγόμενο στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα / Φωτογραφία: Intime, ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που τα αεροδρόμια και τα λιμάνια στην Ελλάδα ετοιμάζονται για το άνοιγμα του τουρισμού, τα «εισαγόμενα» κρούσματα κορωνοϊού εμφανίζονται σε καθημερινή βάση.

Την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, επιβεβαιώθηκαν 110 κρούσματα (3.376 μέχρι χθες, 3.266 ως την περασμένη Κυριακή), από τα οποία προκύπτει πως τα 34 είναι «εισαγόμενα», δηλαδή αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό (754 από 720 συνολικά πριν από μία εβδομάδα).

Οι ειδικοί έχουν τονίσει πως το άνοιγμα του τουρισμού θα φέρει και αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, με τις υγειονομικές Αρχές πάντως να είναι σε κάθε περίπτωση σε ετοιμότητα. Ηδη ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει κάνει αυτοψία σε πολλά αεροδρόμια της περιφέρειας καθώς από την Τετάρτη ετοιμάζονται να υποδεχτούν διεθνείς πτήσεις, ενώ την ίδια ώρα στα σύνορα συνεχίζεται η κάθοδος από το οδικό δίκτυο, με χιλιάδες Βαλκάνιους να έχουν φτάσει στη χώρα για διακοπές.

Εξαρση του κορωνοϊού στα Βαλκάνια

Ως τώρα, τα περισσότερα κρούσματα που χαρακτηρίζονται «εισαγόμενα» έχουν εντοπιστεί σε πτήσεις που ήρθαν από το εξωτερικό. Άλλα κρούσματα εντοπίστηκαν στα σύνορα της χώρας στην βόρεια Ελλάδα.

Αξίζει να τονιστεί πως από τους συνοριακούς σταθμούς του Ορμενίου, της Νυμφαίας και της Εξοχής, μόνο από τις 15 ως τις 24 Ιουνίου πέρασαν συνολικά 42.254 άτομα, εκ των οποίων οι 23.101 ήταν Βούλγαροι και οι 5.953 Ρουμάνοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το ανησυχητικό, ωστόσο, είναι πως σε αυτές τις χώρες, όπως και στην Βόρεια Μακεδονία, τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην Σερβία έχουν επιβεβαιωθεί μόνο το τελευταίο 24ωρο, 254 νέα κρούσματα και τρία θύματα (270 τα θύματα συνολικά και τα κρούσματα 14.046), ενώ στην Αλβανία, το Κόσοβο, αλλά και την Βουλγαρία, παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων.

Η Κροατία μάλιστα, επέβαλε εκ νέου υποχρεωτική καραντίνα για 14 ημέρες, σε επισκέπτες από τέσσερις χώρες των Βαλκανίων (Κόσοβο, Βοσνία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία) καθώς κι εκεί παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων.

Αρχίζουν έλεγχοι στα νησιά από τις Ενοπλες Δυνάμεις

Στην τελευταία ενημέρωσή του ΕΟΔΥ των 10 νέων κρουσμάτων, τα δύο προέρχονται από την Αλβανία, ενώ έγινε γνωστό πως υπάρχει θετικό κρούσμα από αλλοδαπό και στην Αίγινα, καθώς ένας ταξιδιώτης έφτασε στο νησί προκειμένου να παραστεί σε κηδεία, αλλά το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε, βγήκε θετικό.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά ξεκινά και συνεργασία με τις Ενοπλες Δυνάμεις, που αναλαμβάνουν τα τεστ στα νησιά.

Οπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς από την Λέσβο, «θα εγκατασταθούν μόνιμα κλιμάκια υγειονομικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά τους επόμενους τρεις μήνες, που θα έχουν την απόλυτη ευθύνη για τους ελέγχους που θα γίνονται. Κάθε μέρα πτήσεων θα γίνονται 60 στοχευμένοι έλεγχοι, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια μιας πλατφόρμας. Η οποία σε όλη τη χώρα θα δίνει την προτεραιότητα και θα υποδεικνύει με βάση επιστημονικά και επιδημιολογικά κριτήρια που αφορούν στον τόπο προέλευσης, στο προφίλ του ταξιδιώτη, στα ηλικιακά του δεδομένα και μια σειρά άλλων κριτηρίων για το ποιος πρέπει να κάνει το τεστ ποιος μπορεί να θεωρείται ως μεγαλύτερου ρίσκου ταξιδιώτης».

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-ena-sta-tria-kroysmata-itan-eisagomeno

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου