Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Παράνομη η ανάρτηση αμοιβών και πακέτων προσφορών σε ιατρική ιστοσελίδα: κρίθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών


Δημοσιεύθηκε 29 Ιουνίου 2020

Με πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών απορρίφθηκε η προσφυγή ιατρού μέλους μας, ο οποίος είχε τιμωρηθεί μετά από ανώνυμη καταγγελία σε βάρος του για παραβίαση των κειμένων διατάξεων περί προσωπικής προβολής και διαφήμισης, με βάση το περιεχόμενο της ιστοσελίδας του ιατρείου του στο διαδίκτυο. Ειδικότερα, το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΙΣΑ είχε κρίνει τον ιατρό ένοχο για την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του τιμοκαταλόγου (πίνακα αμοιβών) για συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις στον οποίο περιλαμβάνονταν και πακέτα προσφορών, διότι, κατά την κρίση του, η ενέργεια αυτή αποτελούσε μέσο διαφήμισης και προσέλκυσης πελατείας κατά τρόπο που δεν ανταποκρινόταν στους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι ο ιατρός με την ανάρτηση αμοιβών και προσφορών επιδίωκε τη διαφήμιση των υπηρεσιών που παρείχε, μία ανάρτηση, η οποία κατ' ανάγκη θέτει άμεσα στους αναγνώστες της σχετικής καταχώρησης την οικονομική παράμετρο για την επιλογή ιατρού και ότι εφόσον ο προσφεύγων στην ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο δεν περιορίστηκε σε πληροφόρηση σχετικά με τους τίτλους σπουδών του, τις ώρες επισκέψεων στο ιατρείο του και τις παρεχόμενες από τον ίδιο ιατρικές υπηρεσίες σύμφωνα με όσα ορίζονται στη διάταξη του άρθρου 17 παρ. 3 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, σε συνδυασμό με το άρθρο 18 παρ. 1 του ίδιου Κώδικα, για το περιεχόμενο στο οποίο μπορεί ιδίως να αναφέρεται η ιστοσελίδα ιατρού, ώστε να είναι η επιλογή ιατρού κυρίως με επιστημονικά κριτήρια πράγματι παραβίασε τις διατάξεις αυτές.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ
1 σχόλιο:

  1. Ειναι η αποφαση αυτη ομως συμβατη με τη νομοθεσια της ΕΕ περι ελευθερης διακινησης προσωπων και υπηρεσιων ?Ειναι συμβατη με τον ελευθερο ανταγωνισμο ?Σιγουρα ο γιατρος θα ασκησει τα προβλεπομενα και θα εχουμε συνεχεια .Ας μη βιαζεται λοιπον να τοποθετηθει ο ΙΣΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή