Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

3,5 τρισ. δολάρια κοστίζουν χρόνιες ασθένειες και "κακές συνήθειες" στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ

Ποιες είναι οι πιο κοστοβόρες νόσοι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.


Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στην Αμερική εκτιμά ότι το 90% των εθνικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη, δηλαδή 3,5 τρισ. δολάρια προορίζονται για τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών, καθώς και για ψυχικές ασθένειες.

Ακολουθούν οι πιο δαπανηρές ασθένειες. 

Καρκίνος

Κάθε χρόνο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο και σχεδόν 600.000 πεθαίνουν από αυτόν, καθιστώντας τον, δεύτερη κύρια αιτία θανάτου. Το κόστος της φροντίδας του καρκίνου συνεχίζει να αυξάνεται και αναμένεται να φτάσει σχεδόν τα 174 δισ. δολ. το 2020. 

Διαβήτης

Περισσότεροι από 34,2 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν διαβήτη και άλλα 88 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προδιαβήτη, που τους θέτει σε κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, όπως καρδιακές παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια και τύφλωση. Το 2017, το συνολικό εκτιμώμενο κόστος του διαγνωσμένου διαβήτη ήταν 327 δισ. δολ. σε ιατρικά έξοδα και από την απώλεια παραγωγικότητας.

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία επηρεάζει σχεδόν 1 στα 5 παιδιά και 1 στους 3 ενήλικες, θέτοντας τους ανθρώπους σε κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι καρκίνοι. Πάνω από το ένα τέταρτο όλων των Αμερικανών ηλικίας από 17 έως 24 ετών δεν μπορούν λόγω βάρους να καταταγούν στον στρατό. Η παχυσαρκία κοστίζει στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ 147 δισ. δολ. ετησίως.

Αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα πλήττει 54,4 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή περίπου 1 στους 4 ενήλικες. Αποτελεί κύρια αιτία αναπηρίας στην εργασία στις Ηνωμένες Πολιτείες, μία από τις πιο κοινές χρόνιες παθήσεις και μια συνήθη αιτία χρόνιου πόνου. Το συνολικό κόστος που αποδίδεται στην αρθρίτιδα και σε συναφείς καταστάσεις ήταν περίπου 304 δισ. δολ. το 2013. Από αυτό το ποσό, σχεδόν 140 δισ. δολ. προορίζονταν για ιατρικά έξοδα και 164 δισ. δολ. αφορούσαν έμμεσες δαπάνες που σχετίζονται με χαμένα κέρδη.

Alzheimer 

Είναι μια μη αναστρέψιμη, προοδευτική εγκεφαλική νόσος που πλήττει περίπου 5,7 εκατομμύρια Αμερικανούς. Είναι η έκτη κύρια αιτία θανάτου σε όλους τους ενήλικες και η πέμπτη κύρια αιτία για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Το 2010, το κόστος θεραπείας της νόσου του Αλτσχάιμερ κυμάνθηκε μεταξύ 159 δισ. δολ. και 215 δισ. δολ. Μέχρι το 2040, το κόστος αυτό αναμένεται να φτάσει τα 379 δισ. δολ. έως 500 δισ. δολ. ετησίως.

Επιληψία

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 3 εκατομμύρια ενήλικες και 470.000 παιδιά και έφηβοι κάτω των 18 ετών έχουν ενεργή επιληψία - που σημαίνει ότι έχουν διαγνωστεί από γιατρό, είχαν πρόσφατη κρίση ή και τα δύο. Οι ενήλικες με επιληψία εμφανίζουν ψυχικές ασθένειες, περισσότερη γνωστική εξασθένηση και εμπόδια στην κοινωνική συμμετοχή σε σύγκριση με ενήλικες χωρίς επιληψία. Το μέσο κόστος της άμεσης υγειονομικής περίθαλψης για ένα άτομο με επιληψία κυμαίνεται από 10.200 έως 47.900 δολ. ετησίως (στοιχεία 2013).

Τερηδόνα

Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές χρόνιες ασθένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών και ένα στους τέσσερις ενήλικες εμφανίζουν τερηδόνα χωρίς θεραπεία. Ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει πόνο και λοιμώξεις οι οποίες οδηγούν σε προβλήματα στο φαγητό, στην ομιλία και στη μάθηση. Κατά μέσο όρο, χάνονται 34 εκατομμύρια σχολικές ώρες κάθε χρόνο λόγω μη προγραμματισμένης (έκτακτης ανάγκης) οδοντιατρικής περίθαλψης και πάνω από 45 δισ. δολ. στην παραγωγικότητα λόγω της οδοντικής νόσου.

Κάπνισμα

Περισσότεροι από 16 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν τουλάχιστον μία ασθένεια που προκαλείται από το κάπνισμα. Η σχετική επιβάρυνση του δημόσιου συστήματος ανέρχεται σε 170 δισ. δολ. σε άμεσες ιατρικές δαπάνες που θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν κάθε χρόνο, εάν αποτρεπόταν η νεολαία από το να αρχίσει να καπνίζει, βοηθώντας από την άλλη καπνιστές να σταματήσουν την κακή αυτή συνήθεια.

Άσκηση

Η έλλειψη σωματικής άσκησης συνοδεύεται από υψηλό κόστος στην υγεία και στην οικονομία. Μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, ορισμένους καρκίνους και παχυσαρκία. Επιπλέον, η έλλειψη σωματικής άσκησης κοστίζει στο έθνος 117 δισ. δολ. ετησίως για υγειονομική περίθαλψη. 

Αλκοόλ

Η υπερβολική χρήση αλκοόλ ευθύνεται για 88.000 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων 1 στους 10 θανάτων μεταξύ ενηλίκων σε ηλικία εργασίας. Το 2010, η υπερβολική χρήση αλκοόλ κόστισε στην οικονομία των ΗΠΑ 249 δισ. δολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου